17 °

max 17 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

17° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zabrana ogranka Moskovske patrijaršije? Zelenski najavio zakon koji će osigurati duhovnu nezavisnost Ukrajine

Religija

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Zabrana ogranka Moskovske patrijaršije? Zelenski najavio zakon koji će osigurati duhovnu nezavisnost Ukrajine

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ukrajinski šef države Volodimir Zelenski saopštio je kasno sinoć da se na sastanku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO) razgovaralo „o brojnim činjenicama da izvjesni vjerski krugovi u Ukrajini održavaju veze s državom agresorom (Rusijom)”.

Predśednik Zelenski je u svojoj video poruci objavio kako je SNBO odlučio da Vlada Ukrajine podnese Vrhovnoj Radi, parlamentu Ukrajine, na razmatranje „nacrt zakona o onemogućnavanju aktivnosti vjerskih organizacija u Ukrajini povezanih s centrima uticaja u Ruskoj Federaciji".

„Nikada nećemo dopuštiti da neko izgradi carstvo unutar ukrajinske duše".

U svojoj video poruci Zelenski je dodao da je SNBO naredio da se sprovede „provjera postojanja pravnih osnova i usklađenosti s uslovima korišćenja imovine od strane vjerskih organizacija koje se nalaze na teritoriji Nacionalne Kijevsko-pečerske istorijske i kulturne zone".

Kijevsko-pečerska lavra, veliki manastirski kompleks u Kijevu pod zaštitom UNESCO-a, podignut oko pećinske bogomolje (lavre) u kojoj su monasi boravili od 1015. godine, svojina je države Ukrajine. 

Većinu tog kompleksa koristi, na temelju kontroverznoga ugovora, ogranak Moskovske patrijaršije u Ukrajini – Ukrajinska pravoslavna crkva (MP), na čijem je čelu mitropolit Onufrij Berezovski, a koja je 27. maja o.g. samoproglasila navodnu nezavisnost od Moskovske patrijaršije. Samo jednu crkvu na području Kijevsko-pečerske lavre (crkvu Teodisija Pečerskog) sada koristi autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine na čelu s mitropolitom Epifanijem Dumenkom. 

U rezimeu video obraćanja naciji, Zelenski smatra da će ovim riješenjima „jamčiti Ukrajini duhovnu nezavisnost”.

Objavljen je i odnosni ukaz Predśednika Ukrajine 820/2022. Tu se navodi da je SNBO, „razmotrivši djelovanje vjerskih organizacija na teritoriji Ukrajine u uslovima vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, s ciljem osiguranja duhovne nezvisnosti, sprječavanja raskola u društvu na vjerskoj osnovi, unaprijeđenja konsolidacije ukrajinskoga društva i zaštite nacionalnih interesa”, naložio Vladi (Kabinetu ministara) Ukrajine:

„Podnijeti Vrhovnoj Radi Ukrajine na razmatranje u roku od dva mjeseca nacrt zakona o onemogućavanju djelovanja vjerskih organizacija povezanih s centrima uticaja u Ruskoj Federaciji u Ukrajini u skladu s normama međunarodnoga prava u području sloboda savjesti i obvezom Ukrajine u vezi s pridruživanjem Savjetu Evrope”.

Takođe, naređeno je Službi bezbjednosti Ukrajine (SBU) da zajedno s Nacionalnom policijom Ukrajine i drugim državnim tijelima, čija nadležnost uključuje pitanja u području osiguranja nacionalne bezbjednosti, „intenzivira mjere za otkrivanje i suzbijanje subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih službi u vjerskom okruženju Ukrajine”.

Državnoj službi Ukrajine za etnopolitiku i slobodu savjesti središnjem tijelu izvršne vlasti za manjinska i religiozna pitanja čije aktivnosti, preko ministra kulture, omladine i sporta usmjerava i koordinira Kabinet ministara naređeno je „u roku od dva mjeseca, u skladu sa Zakonom o slobodi savjesti i vjerskim organizacijama, da izvrši religioznu eskpertizu satuta o upravi UPC (MP) na okolnosti prisutnosti crkveno-kanonske veze s Moskovskom patrijaršijom; ako je potrebno poduzeti zakonske mjere”.

U ukazu se navodi i da je SNBO je „podržao prijedloge SBU za primjenu posebnih ekonomskih i drugih ograničavajućih mjera i sankcija u pogledu fizičkih lica”.

Prethodnih dana — kako je Antena M” izvještavala — SBU je sprovela velike kontraobavještajne racije protiv ruskih špijuna u prostorijama UPC (MP), tj. jerarhije Onufrija Berezovskog.

SBU je pronašla pro-rusku literaturu, falsifikovana lična dokumenta, milione gotovine, ali i „sumnjive" državljane Ruske Federacije.

Procjenjuje se da je trenutno stotinjak klirika UPC (MP) pod raznim krivičnim optužbama, uključujući i one za veleizdaju (čl. 2 st. 111 Krivičnoga zakona Ukrajine), tj. kolaboraciju s ruskim okupatorom.

Nakon potpune ruske agresije u proljeće ove godine, desetak gradova Ukrajine, odlukama lokalnih vlasti, već su zabranile ili ograničile rad UPC (MP) na svojim područjima.

Mitropolit Kliment Večerja, rukovodilac Odjeljenja za informisanje i obrazovanje UPC (MP), nazvao je odluke Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu (ukaz Predśednika Ukrajine 820/2022) „raznolikim" i dodao da one neće uticati na aktivnosti UPC (MP). On tvrdi da UPC (MP) djeluje zakonito u okviru ukrajinskoga zakonodavstva, „o čemu svjedoče rezultati SBU”.

„Kao rezultat inspekcija SBU, nije pronađeno niti jedno oružje, diverzantsko-obavještajna grupa ili nešto drugo što bi ukazivalo na to da vjernici naše Crkve imaju neku vrstu prijetnje ukrajinskoj državnosti", kazao je Kliment Večerja.

Međutim, desetine sveštenika i neki arhijereji UPC (MP) na područjima Ukrajine koje su Rusi okupirali javno su i bez stida otkrili svoju kolaboraciju. 

Episkopi UPC (MP) Jelisej Ivanov iz Izjuma i Josif Maslenikov iz Romena pobjegli su u Rusiju, nakon što je ukrajinska vojska u kontraofanzivi oslobodila te gradove. 

UPC (MP) mitropolit Pantelejmon Povoroznik iz Luganjska čak je učestvovao u nedavnom proglašenju aneksije te oblasti od strane Ruske Federacije. 

Mitropolit UPC (MP) na Krimu Lazar Švec već godinama blagosilja tamošnje okupacione ruske vojne snage…

Upravo danas, SBU je objavila da „ima nepobitne dokaze” da još jedan arhijerej UPC (MP) — mitropolit Josif Gubenj — „preduzimao subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine”. On je, saopštila je SBU, „dio unutrašnjega kruga moskovskog patrijarha Kirila, s kojim je koordinirao širenje prokremaljskih stavova”. 

„Zbog toga je mitropolit bio u stalnom kontaktu s poglavarom Ruske crkve i izvršavao njegove naloge u pogledu opravdanosti ruske agresije i zauzimanja dijela teritorija Ukrajine, posebno Krima. Uputstva iz Moskve stizala su u obliku pisanih okružnica, kao i tokom ličnih susreta na području Ruske Federacije. Utvrđeno je da se u crkvama ljudima dijelila neprijateljska propagandna literatura koja je štampana u agresorskoj zemlji. U tim su knjigama ruski ‘autori’ doveli u pitanje ukrajinsku državnost i veličali režim u Kremlju".

SBU navodi da „mitropolitova kriminalna aktivnost prijeti državnoj sigurnosti Ukrajine” i da je Josif Gubenj „na temelju prikupljene dokazne baze, obaviješten o sumnji iz čl. 1 st. 161 Krivičnoga zakona Ukrajine”.

Bi-Bi-Si na ukrajinskome jeziku (ВВС News Україна) navodi da je tek „u devetome mjesecu rata Volodimir Zelenski počeo mijenjati svoju crkvenu politiku”, a da sve do ove jeseni ukrajinske snage bezbjednosti nijesu posebno naglašavale temu saradnje predstavnika UPC (MP) na okupiranim područjima i ruskih trupa”. 

„Situacija se radikalno promijenila”, ocjenjuje Bi-Bi-Si. 

Zelenski je prvi put je javno priznao postojanje problema sa pro-ruskim elementima u UPC (MP) kada je 18. novembra o.g. predstavio novoga savjetnika za crkvena pitanja dr Viktora Jelenskog. Takođe, najavio je promjenu državne politike po ovom pitanju. „Promocija Jelenskog — iskrenog zagovornika tomosa i autokefalnosti ukrajinskog pravoslavlja — dala je ozbiljan signal o izmjeni ‘crkvene’ politike u predśednikovom okruženju”, navodi Bi-Bi-Si.

S stanovišta porekta Istočno-pravoslavne Crkve, koje tumači privoprijestolna Vaseljenska patijaršija, jedina kanonska autokefalna jurisdikcija Ukrajine je ona na čijem je čelu mitropolit Epifanij Dumenko, tj. Pravoslavna crkva Ukrajine ustrojena krajem 2018. od objedinjenih frakcija ukrajinskoga pravoslavlja, a kojoj je patrijarh Vartolomej početkom 2019. dodijelio tomos.

U Ukrajini, sve do prije prije par dana, opstajao je izvjesni status quo”, piše Bi-Bi-Si. Predśednik Zelenski je održavao kontakte s Vaseljenskim Patrijarhom, ali autokefalna Pravoslavna crkva Ukrajine nije imala naročitu potporu države, dok je dio tima Zelenskog u stari pomogao da se zaštititi interese UPC (MP)”, piše Bi-Bi-Si. 

U avgustu o.g. Zelenski je smijenio dotadašnjega šefa SBU Ivana Bakanova, koji se javno deklarisao kao vjernik UPC (MP), te na to mjesto doveo profesionalca, general-majora Vasilija Maljuka.

Ta je odluka, kako ističu sagovornici Bi-Bi-Si-ja, značajno uticala na promjenu stava prema crkvenome pitanju u Ukrajini i aktiviranje SBU. „Ako tokom propovijedi sveštenik UPC (MP) kaže ‘nema države Ukrajine, nema ukrajinske nacije i jezika, nema rata i Rusija je došla da nas oslobodi’, onda to nije crkvena stvar, već pitanje nacionalne bezbjednosti. Vasilij Maljuk je taj stav predočio državnome vrhu, oni su se složili”.

Maljuk je 27. oktobra u jedom intervjuu nazvao UPC (MP) „idealnim poljem za funkcionisanje neprijateljske agenture".

Iako je, dakle, UPC (MP) Onufrija Berezovskog 27. maja o.g. samoproglasila nezavisnost od Moskovske patrijaršiji, mnogi vjeruju da se radi o „virtuelnome razvodu”. „Nezavisnost” je UPC (MP) unijela u statut, svoj glavni crkveni akt, ali te promjene, iz razloga nepoznatih javnosti, nijesu registrovane kod nadležnih državnih ustanova. 

„Moskovski ogranak u Ukrajini ostaje problematičan”, kazao je arhimandrit Kirilo Govorun, poznati ukrajinski teolog, nekada klirik UPC (MP). „U maju o.g. saopštili su da raskidaju s Moskovskom patrijaršijom. Nakon ispitivanja ovih odluka otklonjene su samo očigledne veze s Moskovskom patrijaršijom, ali je suština ostala ili je čak ojačana”.

„U izvjesnom smislu, UPC (MP) stvorila je sebi pokrie, kamuflažu”, dodao je. „Oni pokušavaju da sakriju svoje veze s Moskvom, no u isto vrijeme zadržavaju svoj originalni identitet vezan za Rusiju. Ova dvosmislena pozicija preovladava do danas”.

Za druge pomjesne crkve. UPC (MP) nije nezavisna crkva, već skupina eparhija Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini. 

„Da bi zaista promijenila situaciju, UPC (MP) je morala poslati pisma drugim crkvama da je proglasila svoju nezavisnost", kazao je Govorun. Ali, kako to nije uradila, „deklaracija o nezavisnosti UPC (MP) za internu je upotrebu; kada je zgodno, možete govoriti o sebi kao o dijelu Ruske crkve, a publici u Ukrajini o nezavisnosti".

Nikakve sankcije Patrijaršije iz Moskve nijesu uslijedile nakon što je UPC (MP) samoproglasila navodnu nezavisnost. 

Prema najnovijem istraživanju javnoga mnjenja na neokupiranim djelovima Ukrajine, 61,9% ispitanika izjasnio se za zabranu UPC (MP), od čega je 41% je odgovorilo da joj treba zabraniti djelovanje, a 20,9% da je to prijeko potrebno. U isto vrijeme, 5,6% ispitanika smatra da nema potrebe za zabranom djelovanja UPC (MP), a 6,8% — da je definitivno nije potrebno zabraniti. Svaka četvrta osoba (25,7%) bila je neodlučna oko odgovora na pitanje, prenosi portal Укрінформ” (ukrinform.ua).

„Likvidacija UPC (MP) moguća je ako crkveni sabor ove jerarhije odluči o samoraspuštanju ili je moguće sudskim putem obustaviti djelovanje pojedinih parohija”, ocijenila je doktorica filozofije Instituta za filozofiju Nacionalne akademije nauka Ukrajine (НАНУ) Ljudmila Filipovič tokom brifinga u Medija centru Ukrajine.

Imamo dovoljno zakonskog okvira da pred lice pravde privedemo ljude koji diskreditituju UPC (MP), stavljajući je izvan zakona. Čini se da su ukrajinski korijeni ove Crkve odśečeni. Stoga je potrebno podśetiti sve vjernike, a posebno vođstvo UPC (MP), da su građani Ukrajine, te da su jednako odgovorni za ono što se kod nas radi kao i svi drugi”. 

Ako neko počini zločin, npr. širi neprijateljsku ideologiju, to podliježe zakonu i treba ga krivično goniti", rekla je Filipovič. Ona je dodala da unutar UPC (MP) postoje sveštenici koji su svjesni potrebe kontekstualizacije vjerskoga života u skladu s ratnim okolnostima, a te zdrave snage UPC (MP)" trenutno predstavljaju oko 500 klirika koji su nedavno podržali Andrija Pinčuka — ovaj sveštenik UPC (MP) podnio je apel u vezi s osudom moskovskoga patrijarha Kirila Gundjajeva.

Napominjemo, da je delegacija UPC (MP), lično je predvodio Onufrij Berezovski, učestvovala u tzv. protestnoj litiji s Amfilohijem Radovićem 29. februara 2020. u Podgorici. Joanikije Mićović je 2019. nagrađen ordenom UPC (MP), a u martu 2020. on je bio gost ove jerarhije u Ukrajini.

Prošle godine delegacija UPC (MP) bila je u Podgorici tokom nasilnoga ustoličenja Mićovića u područnom ogranku Crkve Srbije (SPC). Mićović je nedavno boravio u Rusiji...

Društvo

Episkop-pedofil uhvaćen u akciji?

26.11.2022. 19:24

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

d v

Tako to rade i postupaju ozbiljne države i ozbiljna državna vlast protiv neprijateljskih fukara koji joj na sve načine rade javno i tajno o njenom životu i postojanju. Smrt kleto fašizmu i njegovim pomagačima...Slava Ukrajini i njenom hrabrom narodu i njenim slavnim herojima.