11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkva Srbije pakosno uvodi demone u pravoslavlje: Vartolomej najavio TOMOS O AUTOKEFALIJI za Makedonce

Religija

Tag Gallery
Comments 5

Crkva Srbije pakosno uvodi demone u pravoslavlje: Vartolomej najavio TOMOS O AUTOKEFALIJI za Makedonce

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sada smo u fazi pripreme da se Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA), pod određenim uslovima, dodijeli STATUS AUTOKEFALNOSTI. Na dobrom smo putu, dogovori se nastavljaju — kazao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

On je danas u jednoj seoskoj crkvi na Imbrosu, ostrvu u Turskoj koje je njegovo rodno mjesto, održao liturgiju obilježavajući Cvijetnu neđelju.

U obredu je učestvovao jedan episkop Makedonac, Jakov Stobiski iz Ohridske arhiepiskopije. Uz Jakova, koji je vikar mitropolita strumičkoga Nauma Ilievskog, Vartolomej je ugostio grupu drugih sveštenika i vjernika iz Makedonije (na fotografijama).

„Danas imamo u našem selu, u našem mjestu, u Imbrosu, ugledne pośetioce braću iz inostranstva, iz Ohridske arhiepiskopije, iz Republike Śeverne Makedonije. Došli su da se u liku Vaseljenskog Patrijarha poklone Velikoj Crkvi Hristovoj, koja je, kao prava Majka, prigrlila ove ljude, i ovu Crkvi koja je oko 50 godina bila odśečena od tijela ostaloga pravoslavlja, bez opštenja sa ostalim pomjesnim pravoslavnim crkvama”.

„I Vaseljenska patrijaršija”, nastavio je Vartolomej, „ponovo je došla, kao što je to činjela u mnogim sličnim prilikama kroz istoriju, da obnovi opštenje sa ovom braćom, hrišćanima Śeverne Makedonije, da ih uvede u zajednicu sa ostatkom pravoslavnoga svijeta. To se dogodilo 9. maja prošle godine; a nakon što je Vaseljenska patrijaršija počela da im priznaje kanoničnost, to su uradile i druge crkve”.

„Glavno je bilo da smo mogli zajedno da služimo i pričestimo se iz iste svete čaše”, kazao je Vartolomej. „Sada je sve ostalo sekundarno. Ponavljam da je glavno to što smo [juna prošle godine makedonski crkveni vrh bio je na Fanaru, prim] stajali oko istoga oltara Patrijaršijske crkve i time demonstrirali jedinstvo vjere”.

Vartolomej je, prenosi portal „Orthodox Times”, rekao da će se „klirici iz Śeverne Makedonije, koje je danas udostojila Hristova Velika Crkva, vratiti svojoj krstonosnoj zemlji, kao duhovni junaci i voljena čeda Velike Crkve Hristove; i tamo će nositi poruku naklonosti i ljubavi, kojima Vaseljenska patrijaršija okružuje našu tamošnju braću, uprkos RAZNIM PAKOSTIMA koje su se nažalost čule od drugih sestrinskih crkava, onih koje NE POŠTUJU KANONSKI POREDAK, ne poštuju pravoslavno Sveto predanje, i pokušavaju da uvedu NOVE DEMONE u pravoslavnu eklisiologiju i pravoslavno kanonsko pravo”.

Ova posljednja Vartolomejeva opska je uperena na crkve Srbije (SPC), te Rusije. Protivno crkvenome poretku i kanonima, Crkva Srbije je 5. juna 2022. dodijelila Makedoncima kvazitomos o navodnoj autokefaliji, koji su Rusi pozdavili.

Današnji govor Vartolomeja prvi je u kojem on konkretno pominje perspektivu dodjeljivanja kanonskoga tomosa o autokefaliji za Ohridsku arhiepiskopiju.

Kada se to desi, biće to početak revizije teritorijalne jurisdikcije tomosa Vaseljenske patrijaršije iz 1922, na temelju kojeg Crkva Srbije (ondašnja Avtokefalna ujedinjena srpska pravoslavna crkva Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca) do danas zadržava pravo jurisdikcije i nad Crnom Gorom.

Međutim, prije nego li Njegova Svesvetost uruči tomos Ohridskoj arhiepiskopiji, jedno od pitanja koje će morati da se raščisti je stav Makedonaca o stupanju u liturgijsku zajednicu s autokefalnom Pravoslavnom crkvom Ukrajine.

Kako smo nedavo izvijestili, tročlani, „uži” Sinod u Skoplju odbio je takvu ponudu mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija, predstojatelja Pravoslavne crkve Ukrajine. Ostaje dilema u kolikoj mjeri ta odluka tročlanoga Sinoda odražava stavove „širega” sastava Sinoda, tj. cjelokupnoga episkopata i uopšte makedonskoga klira; ali, što nije nevažno, i državnoga rukovodstva u Skoplju.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

@Mile , pa koje je to učenje, hrišćansko nije?! Svetosavci samo o parama, a kriju se iza "svetinja"!!!

Oscar

Vartolomej i Vaseljenska patrijaršija moraju nama Crnogorcima dodijeliti Tomos o autokefaliji, revizijom Tomosa iz 1922. g. kada već naš predsjednik Đukanović nikako nije želio da zatraži taj tomos od Vartolomeja tj. Vaseljenske patrijaršije!!! ZAŠTO NIJE ĐUKANOVIĆ TRAŽIO???? Ovako će Vartolomej ispuniti Program DPS-a o autokefalnoj CPC....

Tik tak

Tako je ako ne može CPC može Vaseljenska patrijaršija, bitno je samo da SPC IDE VAN!