24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Četnički parastos: Episkop Ostojić, Bećković i Marko Kovačević

Religija

Comments 4

Četnički parastos: Episkop Ostojić, Bećković i Marko Kovačević

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

 

Područni eparhijski episkop budimljansko-nikšićki Metodije Ostojić opet je održao četnički parastos, danas na Krnovu kod Nikšića.

Ostojić je, kako je objašnjeno, „služio pomen stradalim pripadnicima gvozdenog puka Jugoslovenske vojske u otadžbini, koje su crnogorski partizani većinom ubili bez oružja i bačili u vrtače i provalije 25. i 26. avgusta 1944. godine”. 

Iako navode da su danas tokom Ostojićevog obreda pročitana imena svega 68 poginulih četnika, tvrdi se da je ukupno na Krnovu tada „oko 350 ubijenih”. 

„Pomen smo služili nevino postradaloj mladosti, njihovim čistim dušama, koje nas danas gledaju sa neba”, kazao je Ostojić.

On je dodao da je, biva, na Krnovu „ubijen cvijet mladosti Bjelopavlića, Zete, Lješnjana i Podgorice”.

Okupljenima na Krnovu pročitano je specijalno pismo iz Beograda Matije Bećkovića, srpskoga akademika, čiji je otac, predratni žandarm, bio ratni četnički oficir — u tom svojstvu mu je i presudilo.

I sada, tvrdi Bećković junior da je „Krnovo krvava planina nevino stradale srpske mladosti iz Crne Gore”.

„Ta nevjerovatna borba na Krnovu trajala je svega jedan dan. Međutim, četnički poraz bio je težak i nepovratan kakav odavno nijesmo doživjeli”, priznao je Bećković.

Obredu na Krnovu je prisustvovao i čelnik SO Nikšić Marko Kovačević, a govorio i pop Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik za Podgoricu iz eparhije crnogorsko-primorske Joanikija Mićovića.

Obje svetosavske eparhije u Crnoj Gori, Ostojićeva i Mićovićeva, prizivale su svoje sljedbenike na današnji skup.

Ovo je, dakle, već treći uzastopni četnički parastos: Ostojić je parastosirao 17. jula u Nikšiću za Dragoljuba-Dražu Mihailovića, a 8. avgusta kod Berana za Pavla Đurišića, ratnoga vođu četničkih koljača u Crnoj Gori.

Napominjemo, na ratnome putu partizanske 7. crnogorske udarne omladinske brigade — bezmalo isključivo sastavljene od mladih Crnogoraca — jedna od najvećih vojničkih pobjeda odigrala se 25. avgusta 1944. godine na Krnovu, tokom njemačke operacije „Rübezahl”.

Četnički 8. „gvozdeni” puk — navodno je elitna jedinica Pavla Đurišića, njemačkoga i saveznika srpskih nacista Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, glavnog komandanta za Crnu Goru Dragoljuba-Draže Mihailovića.

Prethodno, uoči boja na Krnovu, četnici „gvozdenog puka” i Njemci nijesu uspjeli da se u Brezni, selu u Pivi, dočepaju preko 1.000 teških partizanskih ranjenika.

U spektakularnom vazdušnom mostu združene američko-sovjetske ratne transportne avijacije evakuisani su pod dramatičnim okolnostima iz Brezne svi partizanski ranjenici zaključno s danom 22. avgust 1944. — na liečenje u savezničke bolnice u Italiji.

7. crnogorska je do tada držala jedan od sektora ODSUDNE ODBRANE od četničko-njemačkog pokušaja da se probiju do Brezne — i po staroj svojoj praksi masakriraju ranjenike.

U silovitom PROTIVUDARU — pod komandom narodnoga heroja Nika Strugara — 7. crnogorska na Krnovu 25. avgusta 1944. doslovno je ZBRISALA S LICA ZEMLJE četnički 8. „gvozdeni” puk.

Opširnije na linkovima dolje…

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Golijan

Mozda su bili operisani pa ih nije trebalo dirati. Dzabe popovi i akademici Draza Mihajlovic je bio na strani fasista i njegova idelogija je fasisticka. Tako je bilo i nece moci se promeniti jedino ako se zemlja pocne okretati unazad.

@@@@

@jovo ko ima mozga pitanje je dje su kranuli"borci za slobodu"Krenuli su iz Ljesanske nahije pa su imali "neprijatelje"u Podgorici pa na Kokotima pa u Spuzu pa Danilovgradu pa Niksicu a oni idu pravo na bracu ranjene rodjake kumove i na kraju brojniji su bili od partizana i treba da se stide izdajni

jovo

Jasno da jasnije bit ne može, za svakoga ko ima mozga. Rusi i Amerikanci, izvlače avionima iz Brezne, Partizanske ranjenike, da ih spase, da ih liječe, da ne dozvole, zločincima, četnicima i njemcima da ih pokolju. A poslije u borbi potuku četnike. Je li to zločin?