16 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Maja Gojković u oltaru, iz eparhije Joanikija Mićovića zbog nje demantovali da su objavili fotografiju?

Religija

Comments 1

Maja Gojković u oltaru, iz eparhije Joanikija Mićovića zbog nje demantovali da su objavili fotografiju?

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Gospodi pomiluj! Episkop Jovan šumadijski je u oltar crkve uveo Maju Gojković, na mjesto na kojem je ženama iz svijeta zabranjen pristup. Svetosavske staze nam zarastaju u trnje, skrnavimo sve ono što nas je održalo do sada, a molimo se Bogu da nas izbavi od bijedâ — objavljeno je, uz fotografiju, 27. februara o.g. na fejsbuk profilu naslovljenom Манастир Острог.

Na ovoj stranici, koja ima brojne pratioce, ispisuju se objave na srpskome jeziku, ekavici.

Gojkovićka je višedecenijska saradnica Aleksandra Vučića, aktuelna je vicepremijerka Srbije. Njezin boravak u oltaru oštro osuđuju komentatori na profilu Манастир Острог.

Juče smo informisali da su iz ovdašnjeg ogranka Crkve Srbije (SPC), eparhije crnogorsko-primorske nasilno ustoličenog Joanikija Mićovića, prenijeli saopštenje, kako navode, Uprave manastira Ostroga.

U tom saopštenju vele da se „već duže vrijeme plasiraju razne neistine putem društvenih mreža, prvenstveno fejsbuk profila, koje imaju u svome nazivu manastir Ostrog, a sve se tobož pozivajući na manastir Ostrog i u ime manastira Ostrog”.

„Iza ovih saopštenja ne stoji niko iz manastira, kao ni iz Mitropolije crnogorsko-primorske”.

Mićovićeva eparhija, tj. iz uprave Ostroga, „pozivamo sve ljude, koji stoje iza tih naloga na društevnim mrežama, da to uklone” — ali, na profilu Манастир Острог i danas postavljaju objave.

Inače, ova i slične fejsbuk stranice, koje u egidi imaju „Ostrog”, postoje godinama. Osobito su se propagandno angažovale 2020. u vrijeme tzv. protestnih litija u Crnoj Gori. Koliko je poznao, sve dosad iz ogranka crnogorsko-primorskog Crkve Srbije nijesu tražili njihovo uklanjanje.

Svešteni kanoni Svete Pravoslavne Crkve su izričiti:

- Neka je zabranjeno svakome ko pripada laicima da ulazi unutar Svetoga Oltara. Ovo, po drevnome predanju, može biti dopušteno samo vlasti i carskome dostojanstvu kada zaželi da prinese darove Tvorcu (kanon 69-ti Peto-Šestog Vaseljenskoga sabora)

- Samo je sveštenim licima dopušteno da ulaze u Oltar i pričešćuju se tamo (kanon 19-ti Laodikijskog sabora)

- Ne priliči da žene ulaze u Oltar (kanon 44-ti Laodikijskoga sabora)...

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miro

Nebi smio ni micovic stati uz Oltar. Kada može on može svako. A opet, ne može u Crnogorske crkve i manastire , naročito on niti onakvi kao on.