11 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perić i Gundjajev, sastanak u Moskvi

Religija

Tag Gallery
Comments 1

Perić i Gundjajev, sastanak u Moskvi

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Poglavar Crkve Srbije (SPC) Porfirije Perić i poglavar Moskovske patrijaršije Kiril Gundjajev imali su sastanak u Moskvi. 

Perić je s grupom srpskih episkopa, uključujući Irineja Bulovića, te ministra u srpskoj vladi Nikolu Selakovića „u svojstvu izaslanika Aleksandra Vučića”, tamo juče doputovao, kako je službeno saopšteno, radi „molitvenog ispraćaja i pogreba” Antonija Pantelića, episkopa, koji je rukovodio srpskim podvorjem pri Moskovskoj patrijaršiji.

Društvo

Smrt srpskog episkopa u Moskvi

11.03.2024. 14:31

Danas u su Perić i Gundjajev u Moskvi služili opijelo pokojnom Panteliću. 

Tokom jučerašnjeg susreta, Crkva Srbije zvanično saopštava da su Perić i Gundjajev „istaknuli obostrano zadovoljstvo bratskom saradnjom dvije crkve i dva jednovjerna naroda (Srbi i Rusi)”, a „posebna pažnja posvećena je izazovima sa kojima se suočava Pravoslavna crkva”. 

A prema saopštenju Moskovske patrijaršije, Gundjajev je tom prilikom rekao da je pokojni episkop Pantelić „dostojno predstavljao cjelokupnu istoriju naših odnosa, ističući uvijek poseban odnos koji vezuje naše crkve, pa i naše dvije države (Srbija i Rusija)”. 

„Po ruskoj poslovici, braća i prijatelji se poznaju u nevolji: kad je sve dobro, onda imaš mnogo prijatelja; kada si bogat, uglavnom je nemoguće da se izboriš sa svojim ‘prijateljima’, ali ako postaneš malo siromašniji, onda se oni izgube. A ako se pojave opasnosti, onda ‘prijatelji’ nestaju, a ponekad staju na stranu onih koji stvaraju prijetnje”. 

„Sadašnja situacija u svijetu otkriva ovu istinu. Odmah je jasno: ko je prijatelj, ko je sa vama i u radosti i u tuzi, a za koga dobri odnosi uključujući i Rusku crkvu i sa Rusijom bili samo privremeni i usmjereni na sticanje neke koristi, koristi za sebe. Zato Ruska crkva tako visoko cijeni bilateralne odnose dviju crkava”. 

Govoreći o episkopu bačkom Irineju Buloviću (tokom decenija mentor Porfiriju Periću, „siva eminenicja” Patrijaršije u Beogradu), Gundjajev je kazao: 

„Vladika Irinej je živi svjedok našeg zajedničkog djela, predstavljao je najbolje Srpsku crkvu, uključujući i na međupravoslavnim platformama, kada smo često bili jedini koji su imali alternativnu viziju”. 

Sa ruske strane, ovome sastanku su prisustvovali rukovodilac Odjeljenja za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Antonij i savjetnik Gundjajeva protojerej Nikolaj Balašov, koji su nedavno boravili u Srbiji (Balašovu uručeno Vučićevo odlikovanje).

Društvo

Sastanak s moskovskim agentima

08.03.2024. 20:18

Juče, istog dana kada se sastao s Perićem i Bulovićem, Kiril Gundjajev objavljuje Moskovska patrijaršija glasao je na predśedničkim izborima u Rusiji (na kojima je faktički jedini kandidat Putin).

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Eagle stone

Bolje bi bilo da malo više čitate Bibliju, bili biste veći vjernici - a manje nacionalisti, jer poBibliji Isus ne poznaje ni Srbe ni Ruse, poznaje samo ljude čista srca - a vi to nijeste...