12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crkva Srbije vara Ruse i svoje sljedbenike? Episkopi joj u molitvi s “raskolnikom” Epifanijem

Religija

Comments 0

Crkva Srbije vara Ruse i svoje sljedbenike? Episkopi joj u molitvi s “raskolnikom” Epifanijem

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio. V.J.

Na opijelu bugarskoga patrijarha Neofita, koje je održano u Sofiiji 16. marta 2024. godine, skupa s poglavarom autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, mitropolitom kijevskim i cijele Ukrajine Epifanijem Dumenkom, učestvovali su delegati Crkve Srbije (SPC).

Iz Patrijaršije u Beogradu je naknadno objavljeno da su u zvaničnoj delegaciji bili: episkopi timočki Ilarion Golubović i niški Arsenije Glavčić. 

U molitvoslovlju, dijelu obreda, Golubović i Glavčić učestvovali su zajedno s Epifanijem i njegovom desnom rukom arhiepiskopom Evstratijem Zorjom. 

Crkva Srbije višestruko je ponovljala svečana obećanja Rusima, ali i sljedbenicima — napismeno provučena i kroz dokumente svojih organa uprave, Sinoda i Arhijerejskoga sabora — da neće priznati Pravoslavnu crkvu Ukrajine, koju nazivaju „raskolničkom jerarhijom”. 

Za „paracrkvenu strukturu” u Ukrajini, još marta 2019, tvrdio je Sinod u Beogradu: „Svoju ‘crkvenu ipostas’ stekli su od jednog raščinjenog, ekskomuniciranog i anatemi podvrgnutog arhijereja; tu činjenicu je, svojevremeno, zvanično priznao i sâm Vaseljenski Patrijarh”.

 „Raskolnici su ostali raskolnici. Jedanput raskolnik — uvijek raskolnik, osim u slučajevima iskrenoga obraćenja i dubinskoga pokajanja”, tvrdio je beogradski sinod.

Crkva Srbije, naravno, „ne priznaje” tomos o autokefaliji „raskolnicima” u Ukrajini.

Štoviše, Sinod u Beogradu saopštava da je „prinuđen da svojim visokopreosveštenim i preosveštenim jerarsima i časnim kliricima preporuči DA SE KLONE liturgijskog i kanonskog opštenja ne samo sa spomenutim g. Epifanijem Dumenkom i njegovim sljedbenicima nego I SA ARHIJEREJIMA I KLIRICIMA KOJI IM SASLUŽUJU I STUPAJU U OPŠTENJE SA NJIMA, shodno kanonskome načelu da će se onaj ko stupa u opštenje s nekim ko je van opštenja i sâm naći van opštenja”.

Onda je i Arhijerejski sabor Crkve Srbije u proljeće 2019. tvrdio:

„Najveći problem Pravoslavne crkve danas jeste crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske patrijaršije da taj problem riješi ‘preko koljena’, na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom pravoslavnom crkvom kao cjelinom i bez svepravoslavnog savjetovanja. S tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva ne priznaje novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko [Filaret, umirovljeni patrijarh, prim] i Dumenko, a nalazi se u liturgijskome i kanonskome opštenju samo i isključivo sa kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom [ogranak Moskovske patrijaršije], na čijem čelu se nalazi njegovo blaženstvo mitropolit Onufrij”…

Crkva Srbije je ove i brojne svoje druge službena ocjene o „raskolnicima” — 16. marta u Sofiji pogazila, svjedočeći vlastitu necrkvenost. I prije dvije godine, nakon što više od pet decenija nekanonski tvrdi da su Makedonci „raskolnici”, obnoć povlači takvu odluku.

Njihova preosveštenstva, episkopi Golubović i Glavčić, tokom opijela bugarskome patrijarhu u sofijskome hramu Sv. Aleksandra Nevskog ne samo da su molitvoslovili s mitropolitom Epifanijem i njegovom desnom rukom arhiepiskopom Evstratijem Zorjom, već i sasluživali u zaupokojenoj liturgiji kojom je načalstvovao vaseljenski patrijarh Vartlomej — koji je i dao tomos „raskolnicima” u Ukrajini, naravno i liturgijski i kanonski opšti i saslužuje s Ukrajincima.

Ovim povodom, svetosavski sajt „Борба за веру” piše da se „Beogradska patrijašija sve više uvlači u opštenje sa ukrajinskim raskolnicima” i da je „jasno da episkopi Arsenije i Ilarion ne samo da neće biti raščinjeni, već neće biti ni opomenuti”.

Sajt citira kanonske odredbe:

- 10. pravilo Sv. Apostola: Koji se zajedno  sa odlučenim, ma bilo i u kući, bude molio, neka se odluči. - 11. pravilo Sv. Apostola: Klirik, koji se bude molio zajedno sa svrgnutim klirikom, neka se svrgne i on. - 45. pravilo Sv. Apostola: Episkop, ili prezviter, ili đakon, koji se sa jereticima samo i molio bude, neka se odluči; ako im pak dopušti, kao kliricima, da što rade, neka se svrgne.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR