12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Русская линия: U Moskvi zbog savezništva protiv Carigrada i Crnogorske pravoslavne crkve

Religija

Comments 0

Русская линия: U Moskvi zbog savezništva protiv Carigrada i Crnogorske pravoslavne crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Vrijedi napomenuti da patrijarh srpski (SPC) Porfirije poslije svoga uzdizanja na patrijaršijski tron 2021. godine nikada nije pośetio Rusiju, a ovo je njegovo prvo putovanje — piše „Русская линия: Православное информационное агентство” (rusk.ru).

Komentariše se nedavni Perićev boravak u Moskvi, uključujući i sastanak s patrijarhom Rusije Kirilom Gundjajevim, a čiji je povod, kako se službeno tvrdi, smrt vikarnoga episkopa Antonija Pantelića, šefa podvorja Crkve Srbije pri Moskovskoj patrijaršiji.

Društvo

Perić i Gundjajev, sastanak u Moskvi

16.03.2024. 21:10

„Teško je reći u kojoj meri je prisustvo srpskoga poglavara bilo neophodno na sahrani episkopa Antonija”.

„Ovo se putovanje moglo dogovoriti, naravno, iz drugog razloga”, navodi ruski portal.

„Ne može a da se ne primjeti da je Srbiju pohodio nedavno ‘ministar’ za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Antonije”.

Društvo

Sastanak s moskovskim agentima

08.03.2024. 20:18

Za Perića portal tvrdi da „od svog izbora na patrijaršijski tron, trudio da se kloni crkvene Moskve i, izgleda, nadao se da će sve svoje probleme s Fanarom [Vaseljenska patrijaršija] riješiti uz pomoć diplomatije”.

„Carigradska patrijaršija je veoma bolno reagovala na činjenicu da je Srpska crkva odbila da prizna ukrajinske raskolnike [tako u Rusiji nazivaju autokefalnu Pravoslavnu crkvu Ukrajine, prim] i da se za odmazdu spremala da interveniše u ‘makedonskome pitanju’. Crkvena diplomatija i ponovljena putovanja patrijarha Porfirija u SAD nijesu ništa uticala, pa je Srpska patrijaršija bila prinuđena da hitno izda tomos o autokefalnosti Makedonskoj crkvi kako to ne bi uradio Fanar”.

„Međutim, prijetnja po Srbe nije prošla — fanarioti mogu da se miješaju ne samo u poslove Srpske crkve u Makedoniji, već i da izazovu raskol u Crnoj Gori podržavajući raskolnike iz CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Stoga je patrijarh Porfirije, izgleda, počeo da shvata da neće moći da se dogovori sa ‘istočnim papom’ Vartolomejem i da je bolje da ima saveznika u Ruskoj pravoslavnoj crkvi nego da se sam suprotstavi fanariotima”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR