9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vraćeno 600 tona nebezbjedne hrane sa granice

Izvor: Ilustracija

Ekonomija

Comments 0

Vraćeno 600 tona nebezbjedne hrane sa granice

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Više od 600 hiljada kilograma nebezbjedne hrane vraćeno je sa granice. Kako su za Prvu kazali u Upravi za bezbjednost hrane, radi se uglavnom o voću i povrću kod kojih je sadržaj pesticida veći od dozvoljenog. Inspektori su kontrolisali i domaće poljoprivrednike, pa je zbog pesticida nekima čak zabranjivana berba voća i povrća.

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane od početka godine obavili su više od 20 hiljada kontrola u međunarodnom prometu. Sa granice je vraćeno više od 60 pošiljki.

"Nepravilnosti koje su utvrđene su se standradno odnosile na voće i povrće, odnosno na povećani sadžaj nivoa pesticida u voću i porvću i vrćane je sa granice negdje više od 600 tona hrane, odnosno zabranjeno je stavljanje na tržište, bilo da su pošiljke uništene ili vraćene ino-isporučiocu", kazala je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, kontrolisani su i domaći proizvođači kako bi se provjerilo da li je sadržaj pesticida veći od dozvoljenog. Provjereno je 26 različitih vrsta voća i povrća.

"Tamo gdje je nađeno da je nivo pestcida dozvoljenog, zabranjeno je branje do momenta dok istekne karenca, u nekim slučajevima i potpuno zabranjeno i na taj način smo obezbijedili da na našem tržištu imamo samo bezbjedno voće i povrće iz domaće proizvodnje. Naravno, te kontrole su nam pomogle da se nasi domaći proizvođači dodatno edukuju o tome na koji način mogu da koriste sredstva za zaštutu bilja", kaže ona.

A u susjednoj Srbiji, kaže Daković, ponovo se pojavila bolest afričke kuge svinje. Ova bolest nije opasna po ljude, ali je smrtonosna za svinje. Zbog rizika da bi mogla da dođe i kod nas, počela kampanja.

"Podizanja svijesti protiv bolesti afričke kuge svinja gdje pokušavamo na sve načine da onim zainteresovanim subjektima, počevši od građana i ostalih od lovaca do veterinara i držaoca životinja, da ukažemo na to da je potrebno da vode računa da se ne dođe u situaciju da se pojavi bolest afričke kuge svinja kod nas", poručuje Daković.

Napisano je, kaže Daković, tridesak prekršajnih naloga, a najčešći razlog zbog kojih su kažnjavani su nehigijenski uslovi u objektu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR