11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
PKCG: Osnovan Poslovni savjet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Ekonomija

Comments 0

PKCG: Osnovan Poslovni savjet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Balša Ćulafić učestvovali su u radu sastanka Upravnog odbora KIF-a WB6, koji je održan 05. oktobra 2020. godine u Tirani, saopšteno je iz PKCG.

"Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, na jučerašnjoj sednici Upravnog odbora u Tirani, osnovao je Poslovni savjet koji će, u ime 400.000 kompanija koje okuplja zajednička regionalna komora, na terenu pratiti otklanjanje prepreka za uspješnije privređivanje unutar regiona i sa EU i o tome redovno informisati zapadnobalkanske vlade, predlažući mjere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove", piše u saopštenju.

Predsjednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, istog dana primio je albanski premijer Edi Rama i ministarka finansija i ekonomije Anila Denaj.

"Osnivanjem Poslovnog savjeta u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema, koji imaju kompanije i poslovne operacije u cijelom regionu, obezbijediće se još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija.

Članovi novoosnovanog Savjeta su istaknuti privrednici, regionalni biznis lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora, predstavnici velikih poslovnih sistema: albanskih - BALFIN, Agna i Infosoft grupe, bosanskohercegovačkih - MS Wood, Sarajevski kiseljak i Mikroelenika, kosovskih – Devoli korporacija i Albi grupa, crnogorskih - Voli, Trebjesa i Portonovi, makedonskih - Alkalod i M6/Tikveš i srpskih - Elixir grupa, Nelt i Milšped", navodi se u saopštenju.

Poslovni savjet će, kako je navedeno, biti savjetodavno tijelo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i prijedloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

"Iniciraćemo redovne, kvartalne sastanke sa predsjednicima, premijerima i resornim ministarstvima, na kojima ćemo, na osnovu informacija sa terena i analiza, iznositi inicijative i predloge za brže otklanjanje barijera uspješnijem poslovanju i regionalnom povezivanju kompanija i privreda u cjelini", najavljuje UO KIF-a. 

Pomoć lokalnim kompanija i investitorima u regionu za poslovanje tokom Covida 19, kao i realizacija novih inicijativa, poput “zelenih linija” za lakše kretanje – prelazak granica zaposlenih u kompanijama angažovanim na poslovima u regionu, odnosno regionalno povezivanje kompanija radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme, biće jedan od prioriteta u radu KIF-a, kao servisa privrede, i u narednom periodu, piše u saopštenju.

"Poslovni savjet će biti i dio platforme za komunikaciju privrede regiona sa institucijama u Briselu u sprovođenju novog akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog tržišta za period do 2024. godine, čije je usvajanje predviđeno na novembarskom samitu EU i ZB u Sofiji, kao i u procesu inkluzivnog proširenja za koje se zajednička regionalna komora u ime poslovne zajednice regiona zalaže, sa željom da ono startuje već tokom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom.

UO KIF-a ZB6 je izrazio posebno zadovoljstvo što su predlozi mjera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala koje je dostavio Komorski investicioni forum u sklopu izrade novog akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, uvršteni u radnu verziju dokumenta", navodi se u saopštenju.

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog savjeta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o pripremama za Samit u Sofiji, predsjednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Tomasom Haglajtnerom, koji se putem video linka uključio u rad jučerašnjeg zasjedanja Upravnog odbora KIF-a.

EU snažno podržava stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora, poručio je Haglajtner, ističući da je integracija Zapadnog Balkana u EU od strateškog značaja, čemu će  doprinjeti i investicioni plan za  ekonomski razvoj  i uklanjanje trgovinskih barijera u regionu.

Što se prije region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU, rekao je Haglajtner.

Privatni sektor je, po njegovim riječima, u fokusu razvoja, a Komorski investicioni forum ključni igrač u procesu uspostvaljanja pravnog okvira koji će omogućiti privredi da uživa benefite i doprinese funkcionisanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR