13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dobrovoljni davaoci krvi posebno vazni u doba epidemije

Ekonomija

Comments 0

Dobrovoljni davaoci krvi posebno vazni u doba epidemije

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Davanje krvi kao jedna od najhumanijih aktivnosti ne smije da gubi na važnosti ni u doba epidemije koronavirusa, jer je krv kao nezamjenljiv lijek i tada izuzetno potrebna. Da epidemija nije obeshrabrila one koji žele da pomognu drugima, pokazuju članovi Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“, koji su tokom cijele ove sedmice u različitim terminima, poštujući epidemiološke mjere, donirali krv.

 Ovo je druga akcija Kluba u ovoj godini, i prikupljeno je 25 jedinica krvi za Centar za transfuziju Opšte bolnice Nikšić.

 „Već deset godina Klub dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“ organizuje dvije akcije davanja krvi godišnje. Na taj način doprinosimo stabilnim zalihama krvi, kako nijedan pacijent ne bi došao u situaciju da čeka krv“, rekao je predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“ Ranko Jakšić. „Ne postoji drugi izvor krvi osim dobrovoljnih davalaca, zato ćemo nastaviti da budemo humani i nadamo se da ćemo inspirisati i druge da učine isto“, poručio je Jakšić, dodajući da je današnja akcija 21. od osnivanja Kluba, koji okuplja trećinu zaposlenih Pivare „Trebjesa“.

 Zavod za transfuziju krvi Crne Gore brojnim mjerama uspješno je prebrodio prvi nalet epidemije i trenutno stanje, a potreba za jedinicima krvi i pored prilagođenog broja operativnih zahvata, bila je velika za pacijente koji imaju osnovne bolesti i za urgentna stanja.

 Direktorka Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović kaže da se broj jedinica prikupljene krvi u ovoj godini neznatno smanjio u poređenju sa prošlom. „Zaključno sa 28. 10. 2020. godine ukupno je prikupljeno 13.634 jedinice ove dragocjene tecnosti. U istom periodu prošle godine, taj broj je iznosio 15.424. To znači da je prikupljeno oko 1790 jedinica manje”, precizirala je Rašović.

 Svim dobrovoljnim davaocima poručuje: „Da bismo obezbijedili dovoljne količine sigurne krvi za potrebe građana Crne Gore i omogućili jednakost u dostupnosti ovog jedinog lijeka humanog porijekla, pravovremeno zbrinjavanje pacijenata i efikasno djelovanje zdravstvenih ustanova, kao i zbrinuli sve potrebe u redovnom liječenju pacijenata, urgentnim stanjima i u slučajevima vanrednih situacija, potrebni ste nam vi, dobrovoljni davaoci krvi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR