8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje ugostitelja predložilo mjere: Hitno ih usvojiti da ne bi došlo do otpuštanja zaposlenih

Ekonomija

Comments 1

Udruženje ugostitelja predložilo mjere: Hitno ih usvojiti da ne bi došlo do otpuštanja zaposlenih

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

S obzirom na to da od 1. decembra nema nikakvih ekonomskih mjera niti subvencija za ugrožene djelatnosti, da ne bi došli u situaciju otpuštanja zaposlenih, NVO Udruženje ugostitelja Crne Gore, u dopisu Vladi Crne Gore, predložilo je da se hitno razmotri usvajanje sljedećih mjera:

1.      Reprogram sljedećih obaveza koje dospijevaju u narednih 12 mjeseci na 5 godina

a.      Parafiskalni nameti (lokalni, nacionalni)

b.      Struja, voda i komunalije

c.       Ostali troškovi koji nastaju prema državi i lokalnim vlastima

2.      Snjiženje stope PDV-a na sve naše usluge na 7% koje će trajati najmanje 24 mjeseca

3.      Subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 eura dok traju mjere kao i reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka kojeg daju poslodavci na 5 godina

4.      Subvencije za struju i vodu u visini od 50% u narednih pola godine sa početkom od 01.12.2020. godine

5.      Obezbijediti refundaciju cjelokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su naša preduzeća bila/biće zatvorena

6.      Obustava svih prinudnih naplata koja su pokrenuta od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava (struja, voda, deponija, kanalizacija itd)

7.      Obezbjeđivanje beskamatne faktoring linije sa IRF-om kao i pomoć države kod komercijalnih banaka kako bi lakše dolazili do sredstava za nastavak poslovanja

8.      Oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave kao i subvencionisanje od 10€ po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nijesu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine

"Naše Udruženje se obavezuje da, ukoliko prihvatite predložene mjere, koje garantuju preživljavanje ovog za crnogorsku ekonomiju važnog sektora, svako radno mjesto bude očuvano i  bude partner državi u suzbijanju i eliminisanju “rada na crno”, koje je prisutno i u ovoj djelatnosti.

Naše Udruženje će, takođe, dati značajan doprinos u informisanju, edukaciji i motivaciji građana u pridržavanju svih preventivnih epidemioloških mjera za suzbijanje epidemije, partnerski I u saradnji s lokalnim I državnim vlastima, kao i zdravstvenim institucijama.

Takođe, naše Udruženje će biti partner državi u svim aktivnostima od javnog interesa.

Kako i najnoviji naučni radovi dokazuju (NATURE, “Ranking the effectiveness of worldwide COVID-19 government interventions"), najbitnije mjere za suzbijanje epidemije su zabrana većih i manjih okupljanja, edukacija stanovništva i komunikacija, kao i pomoć i posebna pažnja prema rizičnim grupama, vjerujemo da svi solidarno možemo pomoći da sačuvamo i javno zdravlje i ekonomsku supstancu i da uz strogu primjenu i poštovanje tih mjera možemo iz ove situacije izaći zajedničkim naporom i saradnjom, a ne zatvaranjem djelatnosti koja bitno utiče na ekonomsku supstancu naše države.

Još jednom naglašavamo: podržavamo i zahtijevamo drastično i neselektivno kažnjavanje svih ugostitelja koji se ne pridržavaju mjera.

Vjerujemo da ste i Vi svjesni da je ovakvo stanje neodrživo. Nemoguće je održati likvidnost naše djelatnosti u ovim uslovima i neophodna je hitna i snažnija podrška države i u sadašnjoj situaciji i u situaciji eventualnog zatvaranja. U suprotnom, ovaj sektor biće nemoguće održati. Naši zahtjevi su usmjereni isključivo na preživljavanje i spremni smo, uz neophodnu pomoć države, odreći se profita i sačuvati svako radno mjesto kako bismo, kad ova kriza prođe, bili spremni da budemo jedna od najuređenijih djelatnosti i najvećih poslodavaca u Crnoj Gori.

Za svaki od naših prijedloga Vam, po potrebi, možemo dostovati i ekonomske pokazatelje njihove opravdanosti  dugoročne isplativosti po državu i društvo u cjelini.

S tim u vezi, molimo Vas da nas Vi i Vaš tim primite, kako bismo u  direktnom susretu razgovarali o mogućim rješenjima za ovu zaista tešku situaciju. Vjerujem da će, među mnogim prioritetima, ovaj zahtjev biti u vrhu Vaše agende, jer ova djelatnost trenutno nema nikakvu pomoć države, a svi su saglasni da je, uz povezani turistički sektor, spada u najugroženije.

Sigurni smo da ćemo imati Vaše razumijevanje i podršku zajedničkom radu na pronalaženju izlaza iz krize koja nas je sve zahvatila", navodi se u saopštenju Udruženja ugostitelja Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Šćepan

Svakao da treba sačuvati svako radno mjesto. Podrška za sve koji prolaze golgotu u ovo ružno vrijeme. Takođe molim inspekcije da sačuvaju zdravlje ljudi i da obilaze lokale. U mnogima se ne poštuju propisane mjere, a od skoro je počelo masovno da se puši u zatvorenom. Volimo te Crna Goro!