15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbor nije usvojio predloge o rebalansu budžeta i zaduženju

Ekonomija

Tag Video
Comments 1

Odbor nije usvojio predloge o rebalansu budžeta i zaduženju

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet nisu podržali predlog o rebalansu budžeta i novom zaduženju.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekivao je da će parlament jednoglasno usvojiti rebalans ovogodišnjeg budžeta, napominjući pritom da će biti veoma teško definisati budžet za narednu godinu, a da bude održiv i odgovori svim izazovima.

Kako je rekao, naredni će biti teško definisati.

Damjanović je rekao da su verifikovali stanje koje su zatekli i sada izlaze pred parlament sa rebalansom.

''Vjerujem da će, bez ikakvog foliranja, ovaj rebalans biti jednoglasno usvojen, a onda ćemo zajedno raditi na predlogu budžeta za narednu godinu, jer će ga biti veoma teško definisati a da bude održiv i odgovori svim izazovima'', kazao je Damjanović.  

Navodi da je rebalans pokušaj uravnoteženja budžeta. ''Ova Vlada nije parlamentu do sada uputila nijedan akt koji bi izazvao dodatne rashode'', dodao je Damjanović i naveo da su rashodi povećani zbog zakona usvojenih tokom prethodne Vlade. 

Predsjedavajući odbora iz DPS-a Petar Ivanović objasnio je da su njegove stranačke kolege uzdržane prilikom glasanja o dnevnom redu zbog toga što rebalans predlaže Vlada u tehničkom mandatu.

Branko Radulović iz PzP-a rekao je da je za rebalans potrebno više od jedne sjednice, od kojih bi neke bile tematske.

''Na njih bi trebalo pozvati sve one koji su odgovorni za sadašnju katastrofu'', rekao je Radulović i u tom kontekstu pomenuo bivše ministre, od Lukšića do Spajića, kao i neke analitičare.

''Mi smo pred bankrotom, i tu su u pravu Milo Đukanović i Duško Marković, ali neće da kažu uzroke toga'', dodao je Radulović. Kaže da su njih dvojica krivci 80 odsto, a Spajić i Milatović 20 odsto za takvo stanje.

Đurović: Predsjednik države može u petak biti eliminisan sa te funkcije

Poslanik DF-a Dejan Đurović je ukazao da imamo i DRI u nepotpunom sastavu.

''Mislim da je ovaj odbor trebalo da bude aktivan u vezi DRI. Takođe, imamo i Centralnu banku, u kojoj guverneru sada ističe mandat i mislim da je to jedina osoba koju predlaže predsjednik Crne Gore. Predsjednik države može biti u petak eliminisan sa te funkcije, sa mogućnošću trajati još 15 dana'', rekao je Đurović i pitao ko će u tom slučaju predložiti guvernera. 

Šehović: Mi smo u ''crnoj rupi'', klizimo ka grčkom scenariju

Damir Šehović iz SD-a napominje da o stanju u državi najbolje govori to što Vlada u tehničkom mandatu predlaže ovaj rebalans.

''Još apsurdnije je da Vlada predlaže dodatno zaduženje. Još je čudnije da se sve to radi mjesec i po prije predlaganja budžeta za narednu godinu. Mi smo u ''crnoj rupi'' iz koje svi skupa treba da tražimo izlaz'', rekao je Šehović. 

On kaže da bi svako ko bi glasao za ovaj predlog dao legitimitet kockarskoj politici javnih finanasija koja je vođena u prethodnom periodu.

''Mi polako klizimo u grčki scenario, a javne finansije su nam na koljenima'', dodao je Šehović i ističe da je neko u prethodne dvije godine pravio račun bez krčmara od 200 miliona eura.

''SD za ovo ne želi da preuzima odgovornost. Ovako više ne ide'', poručio je Šehović i dodao da je došlo vrijeme za podvlačenje crte.

Sekulić: Zašto ste uložili 15 miliona eura u EPCG, koja je u ozbiljnim poteškoćama

Dragica Sekulić iz DPS-a s epita da li se milsi da je neko spreman da finanasira pokrivanje finanasijskih rupa.

''Oni žele da znaju da li će ta sredstva biti iskorišćena za razvoj, jer nema kreditora koji su spremni da finanasiraju nešto što ne donosi novac. Koliko smatrate da je realno da ćete obezbijediti sredstva na međunaordnom finansijskom tržištu?'', pitala je Sekulić.

''U rebalansu ima i dio koji nijesu ranije dubioze, već ima i dio koji ste vi kao Vlada donijeli'', kazala je Sekulić.

''Zašto ste se odlučili da uložite 15 miliona eura u EPCG, koja je u ozbiljnim poteškoćama'', takođe je pitala Sekulić.

Zdenka Popović iz Demokrata je ocijenila da su podaci o deficitu koji se povećava po ovom rebalansu zabrinjavajući. Govoreći o EPCG, Popović kaže da ''ako nastavi kiša, ta kompanija će do kraja godine biti u plusu''.

''Da li je onda bila potreba da iz tekuće budžetske rezerve izdvajamo tih 15 miliona eura'', kazala je Popović.

Ona je pitala ministra da li je u zadnjih mjesec i po bilo masovnog zapošljavanja u državnoj administraciji.

Adnan Striković iz SDP-a rekao je da Spajić i milatović nijesu jedini krivci, jer je za njihove predloge glasala i većina poslanika u parlamentu.

''Da ste Vi tada bili u parlamentu, kako bi se izjasnili o tim predlozima?'', pitao je Striković ministra Damjanovića. 

Petar Ivanović iz DPS-a je rekao da su crnogorske obveznice na međunarodnom tržištu na istorijskom minimumu.

''Taj pad u zadnjih godinu i po iznosi 24 odsto, a da bi se to desilo moralo se nešto loše dogoditi u strukturalnom stanju crnogorske ekonomije'', kazao je Ivanović. On kaže da je rebalans očekivao još u junu.

On je takođe ukazao na dilemu da li je bilo u redu izdvojiti 15 miliona eura za EPCG, kao i da li je to zapravo državna pomoć. Osvrnuo se i na troškove, među njima i one koje je potrošio premijer Abazovića sa saradnicima tokom boravka u SAD.

''Brine me pad životnog standarda građana. Uz sve povike, prije dvije godine bili smo na 50 odsto prosjeka EU, sada smo na 47 odsto'', rekao je Ivanović. On je govorio i o povećanju nezaposlenosti i drugim negativnim parametrima crnogorske ekonomije.

''Moramo promijeniti paradigmu na to što je budžet. Taj koncept da se na budžet gleda kao na rupu bez dna se mora promijeniti'', rekao je Ivanović. Takođe je poručio da je potrebno promijeniti odnos prema investitorima.

Damjanović: Mogao se javiti neko iz okruženja i kupiti akcije EPCG

Ministar Damjanović je rekao da očekuje da će tražiti ozbiljne kreditore, nikakve fondove, i da će zaokružiti  rebalans, ali da potom ostaje zajednički rad na pripremi narednog budžeta.

On je rekao da je kupovina akcija EPCG uslijedila na kraju roka za oslobađanje akcija ili prodajom ili uništenjem.

'Mislim da smo u posljednjem trenutku napravili dobar potez i uvećali udio države u kapitalu EPCG. Mogli smo da ostanemo nijemi i da EPCG poništi te akcije. Drugi razlog je da se mogao pojaviti neko iz okruženja i kupiti te akcije po duplo manjoj vrijednosti. Milsim da je bolje da se mi pitamo'', rekao je Damjanović.

On kaže da će teoretski država funkcionisati i bez rebalansa.

''Bila tehnička ili ne vlada, trajala još jedan dan ili nekoliko mjeseci , imajući u vidu opštu situaciju, moramo da verifikujemo i uradimo nešto'', rekao je Dajmanović.

Predlogom izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu planirani su rashodi u iznosu od 2,69 milijardi eura i u odnosu na prvobitni zakon veći su 191,33 miliona eura. Dodatna potrošnja odnosi se dominantno na nedostajuća sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje 38,6 milion, zatim 36 miliona za potrebe Fonda penzijskog i invalidkosg osiguranja (PIO), kao i nedostajuća sredstva za zarade 28,5 miliona. Predlogom Odluke o zaduživanju se, umjesto 560 miliona eura nedostajućih sredstava u tekućem budžetu, sada planira 756 miliona eura, a umjesto prvobitno predviđenog zaduženja do 70 miliona, predlaže se zaduženje do 350 miliona eura.

Sjednicu odbora pratite uživo:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

"Predsjednik države može biti u petak eliminisan sa te funkcije, sa mogućnošću trajati još 15 dana'', rekao je Đurović. Oni su gluplji nego što sam mislila. ME MOŽE biti smijenjen, tako bi Skupština koja ima većinu smjenjivala predsjednike kako im cvrcne. Ustavni sud se pita.