11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dan-unaprijed tržište električne energije startuje 26. aprila

Ekonomija

Comments 0

Dan-unaprijed tržište električne energije startuje 26. aprila

Autor: Antena M

  • Viber

Novi segment tržišta električne energije u Crnoj Gori, pod nazivom Dan-unaprijed tržište, počeće sa radom 26. aprila.

Tim povodom, 6. aprila je u okviru sjednice OU energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore, organizovana vrlo posjećena radionica o navedenom tržištu, u čijem radu su pored brojnih predstavnika crnogorskih i regionalnih energetskih kompanija i berzi, učestvovali državni sekretar Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović, potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin, izvršni direktor Berze električne energije BELEN Matija Medojević, kao i tehnički direktor BELEN-a Dejan Drašković.

U ime Privredne komore, učesnike radionice pozdravio je predsjednik Odbora udruženja energetike i rudarstva Nikola Kovačević.

Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović istakao je da uspostavljanje Dan unaprijed tržišta električne energije predstavlja značajan korak u razvoju energetskog sektora Crne Gore.

– Ministarstvo kapitalnih investicija veoma cijeni napore i istrajnost Berze električne energije BELEN na stvaranju uslova za uspostavljanje funkcionalnog berzanskog tržišta. Očekujemo da će otvaranje ovog tržišta pozitivno uticati kako na broj učesnika na veleprodajnom tržištu, tako i na prekograničnu razmjenu električne energije – kazao je on.

Apostrofirao je da se ovim takođe stvaraju preduslovi za povezivanje crnogorskog tržišta sa tržištima električne energije u regionu i Evropi.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je jedna od preporuka Evropske komisije u oblasti energetike povezivanje crnogorskog tržišta električne energije sa tržištima regiona, uključujući Italiju, stvaranje berzanskog Dan unaprijed tržišta istovremeno znači i veliki pomak u procesu evropskih integracija.

- Prepoznajući značaj razvoja crnogorskog Dan unaprijed tržišta električne energije, Evropska komisija nam pruža podršku u ovom zahtjevnom procesu, kojoj ovom  prilikom iskazujem veliku zahvalnost za ovu, nama veoma značajnu podršku – zaključio je Šahmanović.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da je cilj podsticanje transparentnosti i konkurentnosti veleprodajnog tržišta. 

– BELEN je od samog starta imao finansijsku i stratešku podršku EPCG i mi ćemo nastojati,  u dijelu svih smjernica i očekivanja od naših stranih partnera da radimo na održavanju i uspostavljanju likvidnosti – istakao je on. 

Prema njegovim riječima, u velikom je interesu da se određene količine električne energije kupuju i prodaju na ovom tržištu, te izlazi i na druga.  

– Kroz unapređenje  tržišta i poboljšanje investicione klime, cilj je da svi partneri koji investiraju u našu državu prepoznaju brojne benefite u ovoj oblasti – kazao je Rovčanin. 

On je istakao da EPCG trenutno investira oko 150 miliona eura u postojeće energetske objekte, a sa isto toliko se razvijaju i novi, obnovljivi izvori energije. 

– Vrlo je važno da unapređujemo tržište električne energije, posebno u cilju smanjenja CO2 i brze zelene tranzicije, od proizvodnog pogona do daljeg razvoja – kazao je Rovčanin, dodajući da će EPCG, kao jedna od osnivača i vlasnika BELEN-a nastaviti da bude stub i oslonac u  ovom procesu koji predstavlja korak ka EU. 

Izvršni direktor BELEN-a Matija Medojević kazao je da Berza već ima 13 registrovanih članova, te izrazio nadu da će posle današnje radionice taj broj biti još veći. 

– Berza je kao preduzeće osnovana još 2017. godine sa zadatkom formalizovanim kroz pregovaračko poglavlje 15, kako bi bila glavna karika ka uspostavljanju Dan-unaprijed tržišta električne energije u Crnoj Gori, te da se potom integriše sa nekim od susjednih tržišta, što nam kao obvezu prepisuje evropska agenda, ali i Zakon o energetici – istakao je Medojević. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima značajan potencijal kada je u pitanju proizvodnja i trgovina električnom energijom, kao i za uspostavljanje transparentnog i funkcionalnog tržišta po mjerilima i standardima pozitivnog evropskog prava, posebno kroz valorizaciju već najavljenih investicija u ovoj obasti.  

– Ovo je izuzetno važno, posebno u duhu zelene tranzicije koja je već uzela maha, a tržište, poput ovog o kojem danas govorimo, ima izuzetnu prednost, jer su trenutne cijene električne energije posebno atraktivne za sve one koji se bave proizvodnjom električne energije kroz obnovljive izvore – kazao je Medjović.

On je dodao da se oni zbog prednosti cijena sada mogu naći u odličnoj situaciji da izađu na tržište i prihoduju. 

Istakao je da će naredni koraci uključivati povezivanje tržišta sa nekim od susjednih, uz mogućnost pokretanja dodatnih segmenata u budućnosti koji će uključivati Unutardnevno tržište, OTC i futures platforme. 

Dan-unaprijed tržište će biti implementirano i pokrenuto na osnovu najboljih praksi renomiranih evropskih kompanija EPEX-SPOT i BSP SouthPool koje su prezentovane na skupu.

Tokom radionice, Berza električne energije je prezentovala početne korake u osnivanju berze u Crnoj Gori, kao i njihova očekivanja za budućnost i dalji razvoj. Odluku o osnivanju Berze električne energije je donijela Vlada 2016. godine, a društvo je u vidu projektne kompanije startovala 2017. godine. Izrada analize tržišnih modela i plana razvoja je urađena na osnovu konsultantske pomoći i podrške Sekretarijata Energetske Zajednice iz Beča u 2018,  kako bi već 2020. godine bio pokrenut segment dugoročnog tržišta koje se primarno koristi za održavanje aukcija za nabavku nedostajuće energije za pokrivanje gubitaka u prenosnom i distributivnom sistemu. U 2021. godini kompetitivnom procedurom se dolazi do odabira najpovoljnijih servis provajdera za pružanje usluge uspostavljanja tržišta dan-unaprijed, prilikom čega su odabrani EPEX SPOT i BSP Southpool, te se krajem godine započinje i kroz 2022. godinu vrši implementacija projekta. 

Pružena je demonstracija platforme EPEX SPOT koja će pružati servis za Dan-Unaprijed tržište i BSP SouthPool klirinške platforme, koje će podržavati Berzu električne energije u ovom poduhvatu. Ove platforme su pokazale svoje funkcionalnosti zasnovane na najboljim praksama i standardima EU, prikazujući posvećenost Berze električne energije u pružanju profesionalne i pouzdane usluge na najvišem nivou.

EPEX SPOT je evropska berza električne energije koja posluje na kratkoročnom tržištu električne energije u raznim evropskim zemljama. Osnovana je 2008. godine kao zajedničko preduzeće između francuske berze električne energije Powernext i njemačke energetske berze EEX. Berza pokriva širok spektar evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Austriju, Švajcarsku, Belgiju, Holandiju, Mađarsku, Srbiju i Veliku Britaniju.

BSP SouthPool je regionalna berza električne energije koja posluje u zemljama Jugoistočne Evrope. Osnovana je 2008. godine kao zajedničko preduzeće između ELES-a, slovenačkog operatora prenosa električne energije, i EPEX SPOT-a, evropske berze električne energije.

Obje kompanije pružaju platformu za trgovinu električnom energijom na tržištima za dan unaprijed i unutardnevnom tržištu, omogućavajući učesnicima na tržištu da kupuju i prodaju električnu energiju za isporuku sljedećeg dana ili čak istog dana.

Njihov zajednički cilj je da promovišu integraciju evropskih tržišta električne energije obezbjeđujući transparentne, efikasne i pouzdane signale cijena. Takođe igra ključnu ulogu u podršci tranziciji ka održivijem energetskom sistemu tako što olakšava integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu. Platforme su u potpunosti elektronske i dostupne širokom krugu učesnika na tržištu, uključujući proizvođače energije, trgovce električnom energijom i potrošače.

Kao jedan od osnovnih uslova za zatvaranje poglavlja 15 u energetici, ovo označava samo početak Crne Gore na putu uspostavljanja konkurentnog tržišta energije. Naredni koraci uključivaće povezivanje tržišta sa nekim od susjednih tržišta, uz mogućnost pokretanja dodatnih segmenata u budućnosti koji će uključivati Unutardnevno tržište, OTC i futures platforme. Partnerstvo Berze električne energije sa EPEX SPOT-om i BSP SouthPool-om nedvosmisleno će osigurati uspjeh i profesionalnost ovih nadolazećih inicijativa.

Skup je završen diskusijom predstavnika energetskih kompanija i trgovaca električnom energijom sa predstavnicima berzi o detaljima novog Dan-unaprijed tržišta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR