23 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

23° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Crna Gora privlačna investiciona destinacija turskim kompanijama

Izvor: gov.me

Ekonomija

Comments 1

Spajić: Crna Gora privlačna investiciona destinacija turskim kompanijama

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Dobri međudržavni odnosi Crne Gore i Turske reflektuju se na sve snažniju privrednu saradnju dvije zemlje, poruka je jučerašnjeg skupa u organizaciji TurkCham, kom je prisustvovao premijer Milojko Spajić.

Spajić je rekao da je ekonomski samit, koji organizuje Turska privredna komora osnovana u Crnoj Gori, dokaz da su turske kompanije prepoznale našu zemlju kao privlačnu investicionu destinaciju i privredni ambijent u kojem uspješno mogu obavljati svoj biznis.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije i diplomatije, privrednici, predstavnici institucija, biznis i akademske zajednice, turski i crnogorski zvaničnici diskutovali su o razvoju svjetske ekonomije, crnogorskoj i turskoj poziciji na globalnoj privrednoj mapi, kao i o saradnji dvije države, stavljajući poseban fokus na stranja ulaganja u Crnu Goru.

Spajić je rekao da će 44. Vlada biti posebno orijentisana ka unapređenju životnog standarda, ekonomskom prosperitetu zemlje, jačanju vladavine prava i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je podudarno sa integracionim zahtjevima.

Politička stabilnost je, kazao je on, garant da će se sprovesti neophodne reforme.

- U narednom periodu posvećeno ćemo raditi na unapređenju investicionog ambijenta, kako bi smanjili biznis barijere. Efikasnost pružanja javnih usluga je u tom kontekstu prioritet, kao i reforma poreskog sistema koji mora biti jednostavan, predvidiv i transparentan. Sveobuhvatnim ekonomskim programom Evropa sad 1, smanjeno je poresko opterećenje na rad, što je najznačajniji fiksni trošak za privredu. U narednom periodu, dalje smanjenje tog opterećenja biće visoko na agendi ove Vlade kako bi naš privredni ambijent učinili još atraktivnijim - naglasio je Spajić.

Prema njegovim riječima, veliki infrastrukturni projekti dodatno će podstaći razvoj i diversifikaciju ekonomije- Tako će se, kazao je Spajić, stvoriti preduslovi da Crna Gora iskoristi sve potencijale.

Spajić je zaključio da postoji ogroman prostor za dodatnu ekonomsku saradnju sa Turskom, posebno u oblasti turizma, energetike, zdravstva, obrazovanja, saobraćaja i poljoprivrede.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Barış Kalkavan istakao je straetšku destinaciju i potencijal naše zemlje, čija je ekonojija u 2023. godini zabilježila pozitivne trendove.

- Bez obzira na to što globalni ekonomski šokovi donose, Crna Gora ostaje obećavajuća destinacija regiona. Bazirana na tromeđi između zapada i jugoistoka, njeguje odlične odnose sa susjedima i predstavlja dobar primjer drugim državama regiona i Evropske unije. Mi smo uvijek podržavali njen razvoj. Imamo odlične političke odnose i dobre konekcije.Naša trgovina je dostigla nivo od 380 miliona eura u 2023. godini. Preko 8 hilajda turskih kompanja posluje ovdje, a više od 20 000 Turaka podnijelo je zahtjeve za radnu dozvolu u Crnoj Gori.Zato je jako bitno da poboljšavamo veze i reputaciju između naše dvije zemlje.Dostigli smo brojku od 40 letova nedjeljno, a u ponedjeljak ćemo prvi put letovima povezati dva glavna grada. Naša republika obećala je da će samo ove godine uložiti dodatnih 800 miliona eura u Crnu Goru.Nije nam cilj samo profit, vec i podrška mladima i smanjivanje tzv. odliva mozgova - kazao je ambasador.

Predsjednica Crnogorske Privredne komore Nina Drakić kazala je da broj turskih kompanija u Crnoj Gori čini više od jedne četvrtine njihovog ukupnog broja.

- Dijelim zadovoljstvo što smo uspjeli da ugostimo predstavnike turske biznis zajednice i da dodatno afirmišemo našu zemlju kao investicionu destinaciju. Crna Gora poslije sticanja članstva u NATO bilježi rast investicija i stranih kompanija. Podaci govore da je u prošloj godini odukupnog broja najveći broj upravo turskih firmi, više od jedne četvrtine svih stranih kompanija, što je za čak 14 puta više nego recimo prije šest godina - kazala je Drakić, dodajući da PKCG ima uspješnu saradnju sa ambasadom, Turskom privrednom komorom, Unijom privrednih komora Turske, i poručujući da crnogorska komora ostaje na raspolaganju svim biznismenima i kompanijama iz Turske u cilju unapređenja saradnje. Istakla je još da su najperspektivnija i najznačajnija polja buduće saradnje upravo oblasti digitalne transformacije, zelene ekonomije, organske poljoprivrede, šumarstva.

Ispred organizatora, prisutnima se obratio i predsjednik TurkChama, Burhan Genç, koji je na otvaranju kazao da je sumit veliko postignuće u njihovom dosadašnjem poslovanju.

- Danas ne govorimo samo o brojkama. Naš cilj je i prikupljanje informacija koje oblikuju svjetsku i ekonomsku stvarnost u našim zemljama i svijetu generalo. Tu smo da ustanovimo put za zajedničku diskusiju i razvoj, ispitamo mogućnosti usposavljanjatrajnog partnerstvaizmeđu Crne Gore i Turske, i podijelimo viziju za bolju budućnost - poručio je on.

Potpredsjednik TurkChama Mustafa Yiğit Yeren kazao je da je 84 miliona dolara sredstava turskih kompanija već investirano u Crnu Goru.

- Želimo da pospješimo investicije u Crnu Goru i nastavljamo da preduzimamo sve korake u tom smjeru.Investitorima ćemo staviti na raspolaganje dosta instrumenatakako bismo uspostavili veze i to će biti naša uloga u Crnoj Gori. Pored ojačavanja ekonomske i diplomatske saradnje, tu smo i da podržimo ovdašnju tursku zajednicu. Ovdje smo da ostanemo i čast nam je da budemo u zemlji u kojoj možemo ostvariti obostrano važnu saradnju na toliko različitih polja - kazao je on.

Prednosti za strana ulaganja
Na samitu su održane dvije panel diskusije, pod nazivom “Svjetska ekonomija i trenutno stanje u Republıcı Turskoj" i "Mogućnosti i prednosti za strana ulaganja u Crnu Goru".

Kada je riječ o presjeku svjetske ekonomije i trenutnom stanju u Turskoj i Crnoj Gori, učesnici prvog panela, prof. dr Ege Yazgan, rektor Bilgi Univerziteta, prof. dr. Sadi Uzunoğlu, predavač na Trakya Univerzitetu u Turskoj i Mladen Grgić, savjetnik predsjednika Crne Gore za ekonomska pitanja i ekonomsku diplomatiju, podsjetili su na ogromne negativne efekte koje su pandemija virusa korona i ratovi u Ukrajini i Gazi imale na globalnu ekonomiju, pa tako i naše dvije zemlje. Konstatovano je i da je Crna Gora, iako jedna od najteže krizom pogođenih evropskih zemalja, ipak na ubjedljivom putu oporavka - zemlja koja ostaje kao prostor velikih mogućnosti i potencijala.

- Crna Gora je zemlja mogućnosti i šansi. Stopa poreza na dobit ovdje je 9% i to je velika prednost za CG privredu u odnosu na druge zemlje.Nemamo problem u vezi sa Eurozonom i deviznim poslovanjem uopšte, nemamo rizik valute. privreda se oslanja dosta na usluge u poređenju sa ostalim zemljama balkana. Vaša zemlja je na putu pristupanju Evrospkoj uniji. Shodno tome Crna Gora, osim atraktivnog turstičkog centra, treba da postane i digitalni transformacioni centar. Treba da pozovete naše kompanije koje se bave digitalnom transformacijom, da iskoristite akademiju, univerzitete. Edukacija, digitalizacija, turizam, kao i građevinska djelatnost su oblasti u koje treba ulagati - kazao je prof. dr Sadi Uzunoğlu, na prvom panelu.

Učesnici drudge panel diskusije bili su: prof. dr Erhan Aslanoğlu, predavač na Piri Reis Univerzitetu, Mert Yılmaz, osnivački partner u My Education Consultancy i prof. dr Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, istakli su oblasti u kojima ima najviše potencijala za ulaganja turskih investitora.

- Turizam i nekretnine su grane industrije koje su dominantne u Crnoj Gori. Nakon kovid pandemije, ljudi su više počeli da razmišljaju o putovanjima, kretanjima i zdravlju. Kada pogledamo crnogorsku strukturutreba razmisliti kako diverzifikovati turizam. Po mom mišljenju, Crna Gora treba da razvije sve vidove turizma, ne samo ljetnji i zimski, već i proljećnji i jesenji - kazao je Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Lecturer at the Piri Reis University.

Jedna od ključnih poruka kojima je panel zaključen, i koju je poslao dekan Jocović, odnosi se na opšti stav da su turski investitori dobrodošli da investiraju u Crnu Goru.

- Dijelimo sličnu kulturu, istoriju, naslijeđe… Privredna komora Turske zaista treba je najbolja konekcija između naše Vlade i poslovnog svijeta - poručio je Jocović.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Smokluse

To jeste nidje se ne moze zavrsiti posao kao kod nas ....poloticari bagatela