22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Kreće strateško partnerstvo sa EDF energy; Mujović: Vrijeme je za novi izvor električne energije

Ekonomija

Comments 2

Spajić: Kreće strateško partnerstvo sa EDF energy; Mujović: Vrijeme je za novi izvor električne energije

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Milojko Spajić saopštio je da Crna Gora ulazi u strateško partnerstvo sa francuskom kompanijom EDF energy. 

"Prvo bih da kažem da ulazimo u strateško partnersko sa EDF-om, najvećom energetskom kompanijom na svijetu.

To je kompanija koja je uradila zeleni tranziciju prije 60 godina i koja je lider po proizvodnji električne energije u Evropi", kaže premijer.

To je posljedica razgovora sa Emanuelom Makronom kada smo razgovarali o četiri segmenta u kojima ćemo sarađivati sa Francuskom, dodao je premijer. 

"Mislimo da je to fantastična vijest za Crnu Goru koja ce da gura našu zemlju naprijed", kazao je Spajić. 

Spajić je kazao da će EDF biti manjinski partner, kao i da ne žele da crpe novac iz Crne Gore, već su spremni da daju svoje tehničko znanje.

„Mi ulazimo u strateško partnerstvo odmah sa njima, u formalnom smislu će doći i to. Jedna od opcija je da zajednički investiramo u hidropotencijal“, dodao je Spajić.

On je naveo da je optimista da se neki od ovih projekata mogu naći na mreži do 2031. ili 2032. godine.

„EDF će se finansirati direktno sa tržišta, ili će EPCG naći interna sredstva, ili pozajmiti novac. Svaki međunarodni partner je više nego zainteresovan za ovakve projekte“, rekao je Spajić.

On je naveo da je vrlo jednostavno pronaći novac, ali da EDF žele zbog tehničkog znanja, koji su poznati po hidrocentralama i nuklearnoj energiji.

„Oni su tu majstori na svjetskom nivou“, ocijenio je Spajić.

Ovaj današnji sastanak predstavlja pokazatelj kako će ova Vlada djelovati i kako ce se odnositi prema resursima, poručuje ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. 

"Ova saradnja je dokaz koliko nam ljudi vjeruju i koliko smo stekli poštovanja na evropskom nivou. Vrijeme je da poslije dugo čekanja izgradimo novi izvor električne energije.

Hidroelektrana Kruševo i Ćehotina su dva načina na to uradimo", kazao je Mujović, poručivši da je energetika naša razvojna šansa. 

On je naveo da projekat Komarnice ne mora da bude realizovan kako je predviđeno i za to će sačekati mišljenje Agencije za zaštitu životne sredine.

“Ovakve šanse ne smijemo propustiti”, smatra Mujović.

Prema njegovim riječima, bitan partner će im pružiti tehničku podršku, pri čemu je iskustvo EDF-a u ekološkoj oblasti neprocjenjivo.

Mujović je na pitanje da li je crnogorski elektroenergetski sistem dovoljno jak da primi svo interesovaje investitora i sve potencijalne projekte iz obnovljivih izviora, odgoviorio da ne može.

“Preduslov da bi se omogućilo priklučenje svih izvora vezano za solar i vjetar je prije svega završetak Transbalkanskog koridora“, rekao je Mujović i dodao da je jako važan uslov i politička stabilnost.

Upitan koji je u ovom slučaju interes francuske strane, premijer Spajić kaže: 

"Strateški da se poveže sa Crnom Gorom i to je strateški okvir dugoročnog partnerstva koji će se stvoriti između dvije države", rekao je Spajić. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Électricité de France (EDF) upravlja sa 56 nuklearnih elektrana. Nuklearnim gorivom se snadbijevaju iz Nigera i Kazahstana. Obje te države su izložene ruskoj prijetnji i njihov pad pod kontrolu Rusije bi uništio Francusku. To je razlog zašto Francuska najavljuje slanje vojnika u Ukrajinu.

Betoven

Ne može EDF kada ste već sa Kalderom.