11 °

max 21 ° / min 11 °

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Specijalni sud u Beogradu odbio izručenje Bogićevića

Društvo

Comments 1

Specijalni sud u Beogradu odbio izručenje Bogićevića

  • Viber
Specijalni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu molbu Crne Gore za izručenje srpskog državljanina Predraga Bogićevića kojeg tužilaštvo u Podgorici sumnjiči da je učestvovao u planiranju terorističkih akata uoči održavanja parlamentarnih izbora prošle godine u toj državi.
Na ovo rješenje ne postoji pravo žalbe, ali će po službenoj dužnosti biti proslijeđeno na konačnu odluku Apelacionom sudu u Beogradu, koji je nedavno pravosnažno odbio izručenje Nemanje Ristića kojeg Crna Gora traži zbog istih sumnji kao Bogićevića.
 
U saopštenju suda se precizira da je krivično vijeće Specijalnog suda donijelo rješenje kojim je odbilo kao neosnovanu molbu Ministarstva pravde Crne Gore za izručenje Bogićevića radi krivičnog gonjenja u toj državi zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.
 
Vijeće je imalo u vidu relevantne odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, kao i odredbu Ugovora između Srbije i Crne Gore od 29. maja 2009. godine kojom je predviđeno da se neće odobriti izručenje lica, ako je djelo zbog kog se izručenje traži izvršeno na teritoriji zamoljene države.
 
"Na osnovu relevatnih propisa i činjeničnog stanja iz naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore proizilazi da je Bogićević radnje preduzimao na teritoriji Srbije, pa u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje", zaključio je beogradski Specijalni sud.
 
Sud je dužan da spise predmeta dostavi Apelacionom sudu koji će, nakon saslušanja javnog tužioca i Bogićevićevog branioca donijeti odluku, a može da prvostepeno rješenje potvrdi, ukine ili preinači, prenosi Tanjug.
 
Bogićević je nakon mjesec i po provedenih u pritvoru, 24. februara pušten iz pritvora da odluku o izručenju čeka na slobodi uz mjeru zabrane napuštanja teritorije Kragujevca i obavezu javljanja kragujevačkoj policiji.
 
Ristić je sve vrijeme bio na slobodi.
 
Bogićeviću je prethodno Viši sud u Kragujevcu odredio pritvor. Isti sud je prije mjesec bio donio i rješenje kojim je usvojio molbu Crne Gore za njegovo izručenje, ali je tu odluku ukinuo Apelacioni sud u Kragujevcu.
 
Kragujevački Viši sud se potom oglasio stvarno nenadležnim za odlučivanje o molbi za izručenje Bogićevića i predmet proslijedio beogradskom sudu.
 
Crna Gora traži Ristića i Bogićevića radi krivičnog gonjenja po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju iz Krivičnog zakona Crne Gore.
 
Bogićević i Ristić su bili uhapšeni u Kragujevcu i Beogradu 13. januara po međunarodnoj potjernici Crne Gore.
 
Početkom decembra 2016. godine za njima, kao i dvojicom državljana Rusije, raspisana je potjernica zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.
 
Crnogorsko tužilaštvo vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.
 
Neki su sklopili sporazum o priznanju krivice sa crnogorskim tužilaštvom.
 
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Liberal

Što se drugo moglo očekivati. U organizaciju terorizma su uključeni Nikolić, Dodik i Amfilohije. Pored toga, Vučić je pet puta, od izborne noći, primio Mandića, glavnog organizatora terorizma. Za uvrat, Vučić je od Putina primio MIGove na poklon. Ova odluka Srbije je van presedana na međunarodnoj sceni. Naime, ovi nijesu optuženi za obijanje kioska nego za terorizam i izazivanje krvopročlića.