14 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Šteta što Srbija nije imala sluha za izručenje, ali Ristić i Bogićević neće pobjeći pravdi"

Politika

Comments 0

"Šteta što Srbija nije imala sluha za izručenje, ali Ristić i Bogićević neće pobjeći pravdi"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
To što su sprski pravosudni organi ukinuli ekstradicioni pritvor Predragu Bogićeviću, a Nemanji Ristiću dozvolili da se brani sa slobode iako su osumnjičeni da su učestvovali u planiranju terorističkih akata na dan izbora u Crnoj Gori 16.oktobra prošle godine ne bi trebalo da ometa cijeli slučaj, smatra kriminolog i dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević.

Kako je u izjavi za naš radio rekao, crnogorski pravosudni organi su sa pravom tražili ekstradiciju dvojice osumnjičenih.

"Ono što su naši nadležni organi uradili to je ustvari profesionalno i ozbiljno ponašanje i to bi uradila svaka država kada su ovakve stvari u pitanju. Njihova obaveza je da preko nadležnih instituacija ta lica potražuju jer su pripremani teški zločini na našoj teritoriji. U dokumentima Evropske konvencije i drugim pomoćnim dokumentima međunarodnog krivičnog prava ostavljaju mogućnost džavama da u specifičnim slučajevima ne izruči određena lica, ali to ne znači da su oni amnestirani krivične odgovornosti", objasnio je Rakočević.

Bogićević i Ristić nijesu amnestirani odgovornosti, i neće pobjeći od suđenja, smatra Rakočević.

"Ima više varijanti sada-tim licima će se vjerovatno suditi u odsustvu, ili će im Srbija posebno suditi. Ipak, zaista je šteta što nije bilo sluha kod srpskih organa da sva lica budu izručena našoj državi i da se postupak sprovede do kraja pred našim organima", smatra Rakočević.

Pitali smo da li bi ovakav slijed događaja mogao uticati na podizanje konačne optužnice, koju je glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić najavio do 15.aprila.

"To može donekle, ali u vrlo malom procentu da uspori čitav postupak, ali nikako neće uticati na finalni ishod-da svi akteri kriminalnog događaja budu privedeni pravdi. Makar se ja tome nadam", zaključio je Rakočević.

Podsjetimo, prema odluci srpskih pravosudnih organa, Bogićević i Ristić ne smiju da napuštaju Srbiju bez dozvole i redovno moraju da se javljaju policiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR