22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
100 stipendija za buduće srednjoškolce koji odaberu deficitarna zanimanja

Društvo

Comments 0

100 stipendija za buduće srednjoškolce koji odaberu deficitarna zanimanja

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Izmjene obrazovnih zakona koje su u toku su korak naprijed u povezivanju privrede i obrazovanja, sve sugestije privrednika i drugih zainteresovanih strana biće ozbiljno razmotrene sa ciljem njihovog daljeg unapređenja, poručeno je nakon današnjeg okruglog stola u Privrednoj komori čija su tema bile tekuće izmjene obrazovnih zakona.

Ministarstvo i Privredna komora će dodijeliti oko 100 stipendija za deficitarna zanimanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Tokom diskusije posebno važnom je, između ostalog, ocijenjena realizacija predviđene praktične nastave u srednjim stručnim školama i na fakultetima, način organizacije obrazovanja odraslih, te stimulisanje mladih na upisivanje srednjih stručnih škola, posebno deficitarnih zanimanja.

Mubera Kurpejović, generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete poručila je da je održan vrlo uspješan okrugli na kome su predstavnici Ministarstva imali priliku da direktno sa poslodavcima razmijene mišljenja i čuju predloge.

“Fokus je, pored obrazovanja odraslih, bio na praktičnoj nastavi i pohvale je dobilo naše rješenje koje predviđa praktičnu nastavu na fakultetima u minimumu od 25%, te podsticaji poslodavcima za uključivanje u dualno obrazovanje. Ti podsticaji podrazumijevaju pokrivanje dijela troškova praktične nastave u dualnom obrazovanju (učenje i rad) od strane države, a dijela od strane poslodavaca. Kada je riječ o praktičnoj nastavi na fakultetima, ona će se organizovati sklapanjem ugovora ustanova sa poslodavcima. Ove, i ostale reforme podrazumijevaju značajna ulaganja iz Bužeta, što pokazuje opredijeljenost Vlade Crne Gore da unaprijedi obrazovni sistem” zaključila je Kurpejović.

Mladen Perazić, rukovodilac sektora za obrazovanje u Privrednoj komori Crne Gore, istakao je da su predstavnici Komore učestvovali u radu radnih grupa za izmjene zakona, te da su na današnjem okruglom stolu privrednici imali priliku da postavljaju direktna pitanja i dobijaju odgovore od predstavnika Ministarstva prosvjete. Kako je rekao, ovim izmjenama poboljšava se naš obrazovni sistem, i izrazio je uvjerenje da će Ministarstvo ozbiljno razmotriti predloge privrednika kako bi se oni dalje unaprijedili.

“Ovim izmjenama zakona se težilo povezivanju privrede i obrazovanja u smislu da je Ministarstvo prosvjete, kod dualnog sistema obrazovanja, preuzelo obavezu finansiranja obuke učenika u prvom i drugom razredu, dok će u trećem to biti obaveza poslodavca. U cilju stimulisanja svršenih osnovaca da se opredijele za deficitarna zanimanja koja se uglavnom odnose na stručno obrazovanje - treći stepen, Ministarstvo prosvjete će ove godine dodijeliti oko 80 stipendija za sve koji se opredijele za te smjerove (kuvar, konobar, pekar, elektroinstaler, instalater u građevinarstvu i keramičar). Privredna komora će takođe dodijeliti 15 stipendija u različitim gradovima Crne Gore. Osim toga, u visokom obrazovanju propisana je obaveza postojanja 25% praktične nastave, i u tom smislu nadamo se da će se premostiti jaz između teorije i prakse “ rekao je Perazić.

Cilj tekućih promjena osam zakona iz oblasti obrazovanja je, između ostalog, unapređenje obrazovnog sistema u pravcu usklađivanja sa potrebama tržišta rada i stvaranje uslova za sticanje i praktičnu primjenu teorijskih znanja i vještina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR