18 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katniću zadržavanje do 72 sata: Terete ih za ,,slučaj ulaska“ u Crnu Goru Belivuka i njegove ekipe

Izvor: Pobjeda, Stevo Vasiljević, M portal

Hronika

Comments 4

Katniću zadržavanje do 72 sata: Terete ih za ,,slučaj ulaska“ u Crnu Goru Belivuka i njegove ekipe

Izvor: Pobjeda, RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

Bivšem specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću je, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, sinoć iza ponoći određeno zadržanje do 72 sata.

Dragutin Durutović dodijeljen je Katniću kao advokat po službenoj dužnosti.

Durutović je rekao novinarima večeras da je samo primio rješenje o njegovom zadržavanju, prenosi Portal RTCG.

- On nije htio da angažuje izabranog branioca i ja sam pristupio kao prvi na listi i nedavno saznao da se radi o Milivoju Katniću. Nemam puno informacija, stavlja mu se na teret učešće u kriminalnoj organizaciji i zloupotreba službenog položaja. Da li ću i dalje biti branilac, zavisi od njegove volje - rekao je Durutović.

Katnić i bivši visokorangirani policijski službenik Zoran Lazović, kome je prethodno određeno zadržavanje, sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Branilac Lazovića, advokat Zoran Piperović saopštio je da je njegov branjenik negirao krivicu na saslušanju SDT-a i da nije odgovarao na pitanja tužioca.

AKCIJA U ZORU 

U ranim jutarnjim satima, negdje oko 5:30, službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva počeli pretres kuće Milivoja Katnića, te porodične i lične kuće Zorana Lazovića u Bijelom Polju.

Dok je Lazović boravio u Bijelom Polju, gdje je prenoćio u petak, Katnić je nešto poslije 12 sati priveden u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, gdje je bio više od osam sati odbijajući da angažuje branioca. Tek sinoć oko 21:40 sati Katnić je napuštio prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja i priveden je kod tužioca Miloša Šoškića, nakon čega mu je kasno iza ponoći određeno zadržavanje od 72 sata. 

DJELA IMA, ALI... 

Iako je akcija protiv Katnića i Lazovića započela juče u zoru, informacija o njihovom hapšenju saopštena je nekoliko sati kasnije: SDT je saopštio da su ,,M. K. i Z. L. slobode lišeni na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – Europol“.

U toj prvoj zvaničnoj obavijesti o hapšenju, negdje poslije 8:20, istaknuto je da se Lazović i Katnić terete ,,da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja“ - kako je naznačio Vukas Radonjić, državni tužilac i portparol SDT-a.

Iz tužilaštva tada, ali ni do kraja jučerašnjeg dana nijesu naveli - ko je na čelu ove kriminalne organizacije, da li je ta osoba uhapšena i za što se tačno tereti ,,kriminalna organizacija“.

Ni iz Uprave policije nijesu dali suštinski važne podatke: saopšteno je, oko podneva, da je predmet radnog naziva ,,Alfa“ rezultat višemjesečnog rada, međunarodne saradnje i koordinacije Specijalnog državnog tužilaštva sa nekoliko organizacionih jedinica Uprave policije, a posebno Specijalnim policijskim odjeljenjem, kojim rukovodi Predrag Šuković.

- Realizacija pomenutog predmeta je samo nastavak ranije započetih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i predstavlja kontinuitet aktivnosti u sveobuhvatnom reformskom procesu - naveli su iz Uprave policije.

,,VRIJEDNE“ ZAPLJENE

Prema informacijama Pobjede, osim što su obavili pretres kuća Katnića u opštini Danilovgrad i Lazovićevih nekretnina u Bijelom Polju, tokom dana pripadnici SPO su, treći put, pretresali u Podgorici i stan Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića, nekadašnjeg operativca policije, koji je odavno u pritvoru.

Iako je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović tvrdio juče popodne da su zaplijenjena ,,dragocjena dokumenta“ te da su ,,oduzeti skupocjeni automobili, oružje i municija“, izvori Pobjede iz istrage tvrde da nikakvi papiri nijesu pronađeni ni oduzeti tokom pretresa, da su privremeno zaplijenjena dva rent-a-kar automobila koja su koristili supruga Petra Lazovića i Zoran Lazović, te da je oružje koje posjeduje bivši pomoćnik Uprave policije – legalno i sa svim potrebnim dozvolama.

Zanimljivo, prilikom pretresanja porodične kuće Lazovića u Bijelom Polju su ,,zapečaćena“ burad rakije šljivovice i vina, koje su se nalazile u gazdinstvu Lazovića, premda nije poznato zbog čega je posjedovanje rakije i vina ,,inkriminišuća radnja“. 

,,KRIMINALNA ORGANIZACIJA“ 

Prema informacijama Pobjede iz istrage, Milivoje Katnić i Zoran Lazović se terete da su zloupotrijebili položaj u ,,slučaju Belivuk“ prilikom skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

No, prema informacijama koje su dostupne, krajem 2020. godine, kada su Belivuk i Miljković u Crnu Goru došli redovnom linijom AIR Srbija, nijesu bili pod progonom srpskog tužilaštva.

Zato je nejasno kako su, kada i u koje svrhe tadašnji specijalni državni tužilac Katnić i policijski funkcioner Lazović sačinili kriminalnu organizaciju?!

Nema detalja koji bi objasnili kako su Katnić i Lazović kršili zakon, ali izvori iz istrage dovode u konekciju i ulogu bivšeg specijalnog tužioca, sada pritvorenika u Spužu Sašu Čađenovića.

Povodom ,,operacije Belivuk“, koja je izvedena u saradnji sa srpskom policijom i međunarodnim partnerima, Zoran Lazović saslušan je u oktobru 2021. godine u Specijalnom državnom tužilaštvu. Lazović je saslušan prije nego što je predmet objedinjen sa prijavom koju je podnio tadašnji državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević, koji je uhapšen 21. decembra 2022. godine zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca cigareta.

Lazovićev sin Petar je uhapšen 18. jula 2022. godine zbog sumnje da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost ,,počinio učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja“.

Tada je saopšteno da je predmet protiv Petra Lazovića ponovo formiran u maju 2022. godine, po nalogu novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a po materijalu dobijenom iz Europola, koji je prethodno objavljen na portalu Libertas press.

Katnić – meta i političara i mafije

Za glavnog specijalnog tužioca Milivoje Katnić izabran je 23. juna 2015, reizabran je 26. juna 2020. godine, a razriješen 17. februara 2022. nakon maratonske sjednice Tužilačkog savjeta, koji ga je poslao u penziju.

Nakon što su na izborima u avgustu 2020. godine pobijedile prosrpske i proruske političke snage, jedan od njihovih prioritetnih zadataka bio je upravo razrješenje Katnića, primarno kao znak odmazde zbog predmeta poznatog kao „državni udar“.

U tom predmetu, formiranom nakon što je raskrinkan plan ruskih službi da u noći proglašenja rezultata parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine u Crnoj Gori, preko ovdašnjih proruskih političkih i društvenih elita pokušaju nasilno svrgavanje sa vlasti Demokratske partije socijalista, ali i ubiju njenog lidera Mila Đukanovića, u opsežnoj istrazi kao osumnjičeni, kasnije i optuženi i prvostepeno osuđeni, našli su se i lideri tadašnjeg Demokratskog fronta Andrija Mandić, aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore i Milan Knežević.

Poslije avgustovskih izbora 2020. krenuo je obračun sa svim akterima koji su vodili predmet „državni udar“, a prvostepena presuda „pala“ je na Apelacionom sudu i u toku je novo suđenje.

Od kada je razriješen početkom 2022. godine, a nove vlasti tada su, da bi ga se riješile, posegle i za izmjenama sistemskog zakona – Zakona o radu i poslale ga u penziju, konstantno se, sa raznih adresa, najavljivalo Katnićevo hapšenje.

Milivoje Katnić karijeru je počeo kao pripravnik, da bi 1993. godine prešao u Vojni sud i kasnije postao sudija. Kada je 2004. godine ukinuto vojno pravosuđe, on je imenovan za sudiju u Apelacionom sudu Crne Gore, odakle je 2015. stigao na poziciju glavnog specijalnog tužioca.

Ubrzo po stupanju na ovu dužnost Katnić je formirao predmet i naložio hapšenje tadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića zbog čega je dobio široku podršku javnosti, čak i tadašnje opozicije. Nakon što je potpisao sporazume o priznanju krivice Marović je pobjegao u Srbiju, gdje i danas živi u Beogradu, a ta zemlja odbija da ga isporuči Crnoj Gori.

Uslijedila su hapšenja i drugih funkcionera DPS-a, lokalnih vlastodržaca, ali i procesuiranje više od 200 članova kriminalnih klanova u Crnoj Gori. No, poslije razotkrivanja pokušaja terorizma oktobra 2016, Milivoje Katnić je do danas na žestokom udaru proruskih i prosrpskih političkih, društvenih i medijskih struktura.

Nove vlasti na teret mu stavljaju da je progonio opozicionare i štitio funkcionere DPS-a, te lidera ove partije Mila Đukanovića.

Bilo je pitanje dana kada će novi glavni specijalni tužilac Vladimir Novović izdati nalog za hapšenje Katnića, pošto je 2022. godine naložio da se formira novi predmet, a koji je njegov prethodnik zatvorio, povodom sumnji da su službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović bili u vezi sa kavačkim kriminalnim klanom. Katnić, odnosno njegov zamjenik Saša Čađenović, kojeg su nove vlasti, takođe utamničile, u ovom slučaju nije otvorio istragu jer, kako je tvrdio, nije bilo dokaza.

Katnić je saopštio da je lično kontrolisao materijal Europola i da nije našao razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića, koji je, kako je rekao, bio na tajnom zadatku, o čemu su sve informacije imali njegovi nadređeni.

Jedna od najžustrijih protivnica Milivoja Katnića je civilna aktivistkinja Vanja Ćalović koja je nakon njegovog razrješenja rekla kako je „otišao sa funkcije bez ikakve odgovornosti za ono što je radio“.

Katnić je u decembru 2022. saopštio da je na meti zavjerenika.

- Ovo su zavjerenici, ovo je „Crna ruka“, oni smatraju da sam im ja stao na put – kazao je on.

Milivoje Katnić bio je i meta mafije, ali to nije izazvalo veću pozornost crnogorske javnosti.

Krajem avgusta 2021. godine specijalni tužilac Miroslav Turković saopštio je da su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i policija došli do podataka da su pripadnici škaljarskog klana Stefan Đukić i Emil Tuzović formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala više teških ubistava, napade na državne službenike, šverc droge.

Planirali su, kako je rekao, da likvidiraju tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u mjestu Daljam. Tada je pronađen i veliki broj fotografija iz kojih se zaključuje da su članovi kriminalne grupe opservirali pravce kojima se kreće Katnić.

Za specijalnog tužioca Sašu Čađenovića bio je spreman eksploziv, a namjeravali su da ubiju i policijske službenike Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića, ali i da pretuku sutkinju Biljanu Uskoković.

Ovaj sudski proces je u toku.

Lazović na konstantnom udaru novih vlasti

Nekadašnji visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost, kasnije visokopozicionirani službenik Uprave policije, gdje je bio i na funkciji pomoćnika direktora, Zoran Lazović, godinama je bio zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala.

On je 2015. godine penzionisan u ANB-u, a u službu se vratio 2019. Ali, u javnu policiju, kada je imenovan za pomoćnika direktora Uprave policije. Do marta 2021. nalazio se na čelu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije koji je direktno sarađivao sa Specijalnim tužilaštvom.

Lazović je godinama dovođen u vezu sa organizovanim kriminalom, za što su ga optuživali tadašnja opozicija i civilna aktivistkinja Vanja Ćalović.

Njegov sin je bivši službenik ANB Petar Lazović koji je duže od godinu i po u pritvoru, zbog sumnje da je radio za mafiju, konkretno kavački klan.

„Skaj“ prepiske koje se iz Specijalnog tužilaštva dostavljaju koncernu Vijesti Lazoviće dovode u vezu sa ovim mafijaškim klanom.

Bivši premijer Dritan Abazović optužio je Zorana Lazovića i jednog crnogorskog biznismena za šverc kokaina i cigareta, a tvrdio je i da su planirali njegovu likvidaciju. Njih dvojica su ga tužili za klevetu. Postupak je u toku.

Lazović je kategorično negirao bilo kakve veze sa kriminalom i ponudio i poligrafsko testiranje.

Prvi put je Zoran Lazović javno doveden u vezu sa mafijom 2010. godine kada se na Jutjubu pojavio snimak sa svadbe Safeta Kalića, koji se dovodio u vezu sa organizovanim kriminalom, a na kojem se među zvanicama vidio i Lazović.

Iz ANB su tada saopštili da je on na svadbi bio po zadatku, jer su na svadbi bili brojni pripadnici kriminalnog miljea iz regiona. Iz ANB su tada odbili pristup nevladinoj organizaciji MANS pristup dokumentima koji bi potkrijepili navode da je on na svadbi bio službeno.

Lazović se pominje i kao ključna osoba u slučaju ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru kriminalcima iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem 2020. godine.

Na suđenju 2023. godine, u procesu u kojem je tužio bivšeg premijera Abazovića za klevetu, Lazović je kazao da „poslije tri godine“ još ne može da shvati zašto se Abazović obrušio na njega i njegovu familiju.

- Zbog čega je kazao da porodica Lazović priprema njegovu odmazdu, zbog čega je kazao da pripremam njegovu likvidaciju sa svojim prijateljima, zbog čega je kazao da sam šef kriminala? Zbog čega je kazao da trgujem kokainom, a najviše me zaboljelo da me komentariše kao roditelja i kao oca – rekao je on tada, pored ostalog.

Kazao je i da mu je Abazović uništio porodicu i narušio zdravlje.

- Cjelokupno i svoju političku platformu za političku kampanju temeljio je na meni i porodici Lazović, išao je po UIKS-u da traži zaštićene svjedoke protiv mene. Na mojim rukama ne postoji gram krvi, i na mojim rukama nije bio gram kokaina, cigareta i džointa – rekao je tada Lazović i istakao da samo „želi da zna što je pravi razlog za to“.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Nije jasno zašto je "posjeta Belivuka & co.," opsanija za CG od, na primjer, posjete Patrijarha Porfirija koji je nelegalno došao u CG i potpisao nelegalni i nelegitimni Temeljni ugovor kojim je CG nanijeta najveća materijalna šteta u novijoj istoriji? Zašto se to djelo ne procesuira?

Realista

Mandić i Knežević se svete jer ih je Katana optuzio za jedno od najvećih zlodjela. Napravili su državni udar a danas sjede u fotelje crnogorske, primaju plate i uništavaju nam Crnu Goru… Nego ima pravde, sve će doć na svoje uteć niko ne može.

ljeposava

Kakva sramota za Crnu Goru!Teretiti čovjeka koji je podigao preko dvjesto optužnica protiv kriminalaca da je stvorio kriminalnu organizaciju.Licne mržnje i osvete malih ljudi,koji su osjetili da imaju moć ,poraz su demokratije i vode u anarhiju.Ovakve stvari nisu put do “ibara”,naprotiv.Mora se dokazati da je ova predstava za javnost i demonstracija sile imala razlog utemeljen u zakonu a ne u nečijoj mržnji.