12 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski bogoslov: Amfilohije zna da Milo dobija izbore, priprema se za autokefaliju

Religija

Comments 10

Srpski bogoslov: Amfilohije zna da Milo dobija izbore, priprema se za autokefaliju

Autor: Antena M

  • Viber

Žalosti me što su moji „apokaliptički“ tekstovi došli u fazu ostvarenja. Sve je više ljudi koji vide da je cijela ujdurma oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori režirana sa strane dvojice intimusa, mitropolita Amfilohija Radovića i gospodara Crne Gore, Mila Đukanovića, a u cilju zatvaranja identitetske priče kroz stvaranje autokefalne crnogorske Crkve – piše dr Zoran Đurović (52), sveštenik, jedan od najpoznatijih srpskih bogoslova, freskopisac i ikonopisac.

Prema njegovim riječima, Đukanović i Amfilohije „računaju na Fanar (Vaseljensku patrijaršiju), jer srpski Sabor (SPC) nije rad da dâ ovu autokefaliju”.

Komentarišući nedavno izjavu predsjednika Crne Gore za „Pobjedu”, piše između ostaloga da „Milo Đukanović sada veli da ta Crkva treba da se – kako i neki kanoni propisuju – uskladi sa granicama novoosnovane države. To je kanonski dopustivo, ali ne i nužno”.
„Šta se pak dešava u trenutnim igrama? Amfilohije je obustavio litije, ali i molebane”, tvrdi Đurović, nekad jedan od Amfilohijevih miljenika, koji je odrastao u Sutomoru i Baru, a očevim porijeklom je iz Srbije.

„Lukavstvo ovih lutkara se vidi i u fiksiranju dedlajn za pregovore o Zakonu, a to je bio Petrovdan (12. jul). I unaprijed su rekli da poslije tog datuma se neće Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) oglašavati oko Zakona! Sada Amfilohije drži riječ, a nije je držao kada je rekao da MCP neće obnoviti pregovore sa Vladom dok ne ukine inkrimisani Zakon – a tajno su se sastajali!”

„Deadline je fiksirana”, nastavlja Đurović, „da bi se opravdalo ćutanje i nereakcija na Đukanovićev režim. Malo retorike se koristi da bi se raja hendlovala, i to je sve. Kao, Milo je zločest; SPC je četnička i sl. Vrestling pred našim očima. No, to je važno, jer Zakon, koji je slamnatno strašilo, ne smije da se izmijeni do dobijanja autokefalije”.

„Predviđam da Zakon neće biti modifikovan ni poslije sigurne i ubjedljive Milove pobjede na izborima, jer će Amfilohije sa njegovim prijedlogom doći pred Sabor SPC i reći: Evo, Milo garantuje da ako nam date autonomiju, ali koja znači povezanost sa SPC, Zakon će biti izmenjen i naše svetinje neće biti dovedene u pitanje. To je prijedlog koji je Milo već predočio, a Joanikije – jer Amfilohiju uvijek treba žrtveni jarac – je kazao da je neprihvatljiv. Takođe je moguće da će biti još nekih ‘napada’ na svetinje ne bi li se uplašila SPC”.

„No, samih nereda ili litija”, procjenjuje Đurović sinoć u članku koji objavljuje srpski portal „Vidovdan”, „neće biti, jer ih je Amfilohije zaustavio”, pa u zaključku između ostalog kaže:

„Prelest Amfilohijeva ogleda se u tome što on misli da dobro radi, jer zaokružuje priču naroda u kome je rođen i u kome je došao do samog vrha. Autokefalna crkva u Crnoj Gori uopšte nije loša kao teorijska pretpostavka, ali je kao istorijska realija sasvim katastrofalna. Naime, ona se identifikuje u suprotnosti na srpski identitet”.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

KIKI

SA MILOM IL BEZ MILA , ĐEDO JE ODSVIRAO

brat Stevo

@Djuro Vučinić pušti priču o crkvi meni, a ti viđi što ti se ugasila Montena TV...i drži te loze (a i koze) u Rogame...

CG

CPC po svemu treba da bude autentična i prepoznatljiva na ovim prostorima. Nekim objektima treba vratiti onaj prvenstveni izvorni oblik.