27 °

max 36 ° / min 21 °

Petak

10.07.

36° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 19°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijem u Komori u susret Danu rudara: Ugalj velika razvojna šansa Crne Gore

Ekonomija

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Prijem u Komori u susret Danu rudara: Ugalj velika razvojna šansa Crne Gore

Povodom predstojećeg Dana rudara Crne Gore 24. septembra, predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović upriličio je danas prijem za rukovodioce crnogorskih rudnika.

U Crnoj Gori tradicija organizovane rudarske proizvodnje datira od 13. vijeka, a Dan rudara je datum početka rada prve radne organizacije poslije Drugog svjetskog rata - Rudnika boksita Nikšić, 24. septembra 1948. 

Predsjednik Komore Golubović čestitao je predstojeći praznik i podsjetio da je riječ o djelatnosti koja uspješno posluje i doprinosi rastu ekonomije naše države.

''Izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima rudara u tekućoj i prethodnim godinama. Osvrćući se na nedavnu posjetu Pljevljima, Golubović je kazao da se može očekivati rješavanje problema deponije laporca u tom gradu, te da ima interesovanja za realizaciju projekta cementare koja koristi ovu sirovinu''- saopšteno je iz PKCG.

Boksit je najvažnija metalična sirovina Crne Gore i njegove rezerve otkrivene su u širokom prostoru sjeverne, zapadne i južne Crne Gore. Najveća koncentracija boksita je u okolini Nikšića. Na ležištima boksita u nikšićkom rudniku u 2018. je iskopano ukupno 538.972 tone, a za devet mjeseci ove 434.812 tona.

Tehnički direktor kompanije Uniprom metali doo Radoš Lacman kazao je da eksploatišu rudu boksita na jednom nadzemom i tri podzemna ležišta.

Ove godine Biočki stan bilježi rekordnu proizvodnju od 35.000 tona, a projektovani kapacitet je 42.000 tona. U toku je sanacija podzemnog rudokopa na Đurakovom dolu i očekuje se da bude okončana do kraja godine.

Sva ruda boksita se izvozi – najviše u Kinu (95 odsto) a zatim u Poljsku, Češku, Hrvatsku i BiH.

Prema riječima predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Aleksandra Mitrovića, pozitvni tendovi već godinama prate poslovanje ove kompanije, a da se još dinamičniji razvoj očekuje sa Elektroprivredom Crne Gore kao većinskim vlasnikom, te naglasio da imaju veliku podršku države.

Istakao je da Rudnik uglja želi da pomogne razvoj Pljevalja i da doprinese zaustavljanju odlaska kadrova iz ovog grada.

Izvršni direktor Slavoljub Popadić rekao je da su poslovnu 2018. obilježili stabilno poslovanje Rudnika uglja Pljevlja, značajno povećanje proizvodnje uglja i otkrivke u odnosu na prethodnu godinu.

''Proizvedeno je ukupno 1.539.122 tona uglja što je 8,4% više nego u prethodnoj godini. U istom periodu otkrivka je realizovana u iznosu od 5.671.154 m3čm što je 24,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Rudnik je prethodnu poslovnu godinu završio sa dobiti u iznosu od 6.584.828 eura, što je 3,7 % više nego u prethodnoj godini. Poslovnu 2018. su obilježile i značajne investicione aktivnosti koje su tokom godine realizovane u iznosu 12.703.077 eura, od čega su 4.315.362 eura vrijedne investicije u toku''- saopšteno je na susretu.

Prema riječima predstavnika Rudnika uglja, od značaja za poslovanje ove kompanije je ekološka rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja, gdje se očekuje da do kraja godine bude izabran partner na ovom poslu. Rudniku predviđaju izvjesnu perspektivu jer imaju dobre poslovne rezultate i jasne razvojne planove.

„Gradir Montenegro“ je vlasnik rudnika olova i cinka Šuplja stijena, koji je u razvoj investirao oko 45 miliona eura. U 2018. proizvodnja rude iznosila je 592.820 tona, a koncentrata 25.762 tone.

Koncentrat cinka se isporučuje matičnoj firmi u Poljskoj, a olova u Luksemburg.

U ležištu „Šuplja stijena” eksploatacione rezerve iznose 7.000.000 tona, a u toku 2018, izvršena su istraživanja ležišta „Đurđeve vode“ i u toku je izrada elaborata o rezervama.

Direktor Gradira Petar Vraneš naglasio je da ova kompanija ima snage i sredstava da posluje dobro uprkos činjenici da kvalitet koncentrata olova i cinka još nije na željenom nivou.

Sve vrijeme poslovanja ovaj rudnik su pratila investiciona ulaganja. On je kazao da im kretanja na berzi ne idu na ruku, što će uticati na finansijske rezultate, bez obzira na rekordne proizvodne, ostvarene u prethodnom periodu.

Rudnici mrkog uglja Berane su vlasništvo firme Metalfer. Beranski ugljeni basen je površine 28 km2, a Polički 12 km2. Ukupna proizvodnja u 2018. iznosila je 56.448 tona.

Prema riječima izvršnog direktora Rada Guberinića, radi se o jedinom privatnom rudniku sa podzemnom eksploatacijom uglja u Regionu i najvećem privrednom subjektu u Beranama.

Smatra da bi poslovni ambijent za njihov rad bio povoljniji ukoliko bi se na tom području uspostavila poslovna zona, za šta su podnijeli inicijativu.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović, čestitajući Dan rudara, istakao je značaj ove grane koja ima multiplikativne efekte na druge sektore ekonomije. Posebno je apostrofirao važnost izvoza boksita koji je doprinio upošljavanju kapaciteta Luke Bar i kompanije Monte Cargo, te špediterskih firmi.

Potpredsjednik Komore Ivan Saveljić saopštio je da je ovom sastanku prethodila prva sjednica novog saziva Odbora udruženja energetike i rudarstva, jednog od najaktivnijih u Komori, koji ima značajne rezlutate u zastupanju interesa kompanija iz tih sektora.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović, potpredsjednik Komore Ivan Saveljić, zatim u ime Rudnika uglja Pljevlja predsjednik Odbora direktora Aleksandar Mitrović, izvršni direktor Slavoljub Popadić, član Odbora direktora Zoran Gospić i direktor Sektora za proizvodnju Stjepan Gazdić, predstavnici Rudnika mrkog uglja Berane - izvršni direktor Rade Guberinić i njegova zamjenica Jovanka Bogavac, izvršni direktor Gradir Montenegro Petar Vraneš i član Odbora direktora Kristijan Kravijec, te tehnički direktor kompanije Uniprom metali doo Radoš Lacman.

Osim njih, ulestvovali su i učestvovali su i šef Kabineta predsjednika Miljan Šestović, direktor Sektora udruženja Bojan Obrenović, te sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Ranko Vukmirović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR