26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MMF traži ''stezanje kaiša'' i povećanje poreza, Vlada najavljuje zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru

Ekonomija

Comments 2

MMF traži ''stezanje kaiša'' i povećanje poreza, Vlada najavljuje zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru

  • Viber
Međunarodni monetarni fond traži dodatno ''stezanje kaiša'', smanjenje troškova za penzije i zarade, nove akcize i povećanje poreza. Iz Vlade kažu da će preporuke razmotriti i vidjeti što će od njih primijeniti. Ministar finansija Darko Radunović kao vjerovatne mjere navodi zamrzavanje penzija i zarada u javnom sektoru u 2018. i 2019. godini.

U MMF-u su, i pored nekih pozitivnih pokazatelja, zabrinuti stanjem crnogorskih javnih finansija. Šef misije MMF-a Martin Petri je kao posebno zabrinjavajuće stvake naveo budžetski deficit i javni dug, koji će, prema procjenama MMF-a, u 2019. godini sa garancijama dostići skoro 90 odsto BDP-a.

Zbog toga je, kaže Petri, potrebno dodatno raditi na smanjenju rashodnih stavki budžeta, prije svega penzija i socijalnih davanja.
''Mislimo da Vlada treba da preduzme mjere kako bi spriječila prijevremeno penzionisanje. Takođe bi trebalo da se razmotri da pojedini penzioni prihodi budu sastavni dio oporezive osnovice poreza na dohodak fizičkih lica'', rekao je Petri.

On je ocijenio da su naknade za majke troje ili više djece sa finansijskog, ali i generalno ekonomskog gledišta, loš potez i da je taj zakon potrebno mijenjati:
''Na način koji će omogućiti neku vrstu kompenzacije onim majkama koje su napustile radna mjesta i na način koji će ih ohrabriti da se ponovo vrate na tržište rada. Slično je i za majke koje su prije toga bila nezaposlene. Bilo bi najbolje kada one ne bi morale da zavise od socijalne zaštite, ili da zavise od sistema koji bi se reformisao na način da se socijalne naknade primaju na osnovu imovinskog cenzusa'', pojasnio je Petri.

Potrebno je raditi na povećanju prihoda, smatra Petri i navodi preporuke MMF-a da bi trebalo uvesti akcize na ugalj i povećati akcize na gorivo, alkohol i duvan. MMF predlaže i povećanje poreza na dodatu vrijednost.
''Mislimo da bi niža stopa PDV-a mogla da se poveća na polovinu standardne, a neke stavke sa nižom stopom mogle bi da se oporezuju standardnom stopom. Na kraju, mislimo i da bi ''krizni'' porez na dohodak fizičkih lica mogao da se poveća na 13 odsto i da se primjenjuje jedan određeni vremenski period'', naveo je Petri.

Vlada će ozbiljno razmotriti predloge MMF-a, rekao je ministar finansija Darko Radunović i rekao da je lakši dio posla uvođenje i povećanja akciza.
''Ali su vrlo osjetljive mjere koje bi opteretile građane. Tu moramo pažljivo praviti analize i donositi odluke ih sa mjerom'', poručio je Radunović.

Kada je riječ o penzijama i zaradama u javnom sektoru Radunović najavljuje njihovo zamrzavanje.
''Vjerovatno ćemo sljedeće godine razmisliti da penzije ne usklađujemo. To bi bila moguća mjera za 2018. i evntualno 2019. godinu. Mislim da plate u javnom sektoru takođe nećemo smanjivati, ali ih hoćemo vjerovatno zamrznuti za 2018. i 2019. godinu'', kazao je Radunović i dodao da će se razmisliti i o mjerama u dijelu dopunskih primanja, poput bonusa i nagrada u javnom sektoru.

On je ponovio da Vlada neće vratiti nakande majkama na stari nivo.

Govoreći o javnom dugu Radunović je rekao da on sada i za narednu godinu sa aspekta otplate nije neizdrživ.
''Međutim, čekaju na 2019., 2020., i 2021. godina, i tu doista imamo potrebu za refinansiranjem tih obaveza'', napomenuo je Radunović.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ocijenio je da je stanje u bankarskom sektoru zadovoljavajuće, te da se smanjuje udio loših kredita i kamatna stopa, dok je povećana solventnost tog sektora i podrška privredi.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Izbacite penzionere iz javnog sektora... Sramno je da u ovakvoj finansijskoj situaciji neko prima i platu i penziju... Ako vec neko treba na tim mjestima, zaposlite mlade ljude sa biroa rada... Na hiljade je mladih visokoobrazovanih koji godinama čame na birou... Manite se nepotizma, kucnih prijateljstava, rodjakanja, prevrsilo je to svaku mjeru...

Elf

Zakon o majkama treba ukinuti, a ovima što su vec stekle pravo treba sniziti nakade. Ne moze Crna GOra biti talac glupavog i diskriminatorskog zakona. Oprezno sa MMFom, jer nikom nijesu donijeli dobro. Alkohol i cigarete jesu luksuz i treba ih oporezovati .