12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Subota

11.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vaseljenski Patrijarh šalje epistolu i autokefalnoj Crkvi Crne Gore (1887)

Istorija

Tag Gallery
Comments 3

Vaseljenski Patrijarh šalje epistolu i autokefalnoj Crkvi Crne Gore (1887)

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Dionisije V (1820-1891) – na slici gore – Vaseljenski Patrijarh je od 23. januara 1887, do svoje smrti. Njegov prethodnik je Joakim IV, a nasljednik Neofit VIII. Po običaju, kada novi crkveni predstojatelj stupi na dužnost, o tome epistolom ili kanonskim pismom obavještava druge pomjesne sestre-crkve tj. tamošnje predstojatelje.

Tako je postupio i Dionisije V (Πατριάρχης Διονύσιος Ε΄). U februaru 1887. epistolom (ΕΙΡΗΝΙΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΑΙ) obaviještava najprije patrijaršije Aleksandrije, Antiohije, Jerusalima i Arhiepiskopiju Kipra – tj. predstojatelje drevnih crkvava čije su autokefalije priznate na Vaseljenskim saborima.

„Dionisije Božjom milošću etc.” („ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ κ.τ.λ.”), potom, novom epistolom, koja je zavedena u protokolu Vaseljenske Majke-Crkve ('Αριθμ. πρωτοκ. 543.), obavještava o istom ostale AUTOKEFALNE CRKVE (u izvorniku: „ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΙΣ”) – i to crkve: Rusije, Grčke, Srbije, Rumunije, CRNE GORE, Karlovaca.

Njihovi su ondašnji predstojatelji mitropoliti; samoproklamovana „patrijaršija” u Sremskim Karlovcima – tadašnja Austro-Ugarska, nije vaseljenski priznata. Dionisije se, dakle, ovim predstojateljima, uključujući i našega autokefalnoga vladiku Mitrofana Bana, obraća u uvodu: „Najcjenjeniji i najpoštovaniji mitropolite… U Hristu Bogu ja sam vam dragi brat i saslužitelj…”

Ovaj dokument, koji sada predočavam, samo je jedan iz niza akata i-ili činjenica iste provenijencije. Nporecivo svjedoči da ondašnji vaseljenski patrijarsi KANONSKU CRKVU CRNE GORE izričito smatraju – AUTOKEFALNOM, tj. sestrom-Crkvom drugim pomjesnim autokefalnim jurisdikcijama.

Poput tolikih drugih, dokument je nepoznat crnogorskoj istoriografiji, a objavljen je 28. februara 1887. u „Crkvenoj istini”, od 1880. do 1923. službenoj novini Vaseljenske Majke-Crkve, koja se štampala u Patrijaršijskoj tipografiji u Carigradu.

Između ostaloga, iz ove epistole patrijarha Dinonisija V, posredno se doznaje da je u sveštenome diptihu Vaseljenske Majke-Crkve godine 1887. ukupno 11 pomjesnih crkava, a da je naša Crkva po redosljedu tada na 10. mjestu.

Evo i faksimila kanonske epistole koju februara 1887. vaseljenski patrijarh Dionisije V, nakon crkava Aleksandrije, Antiohije, Jerusalima, Kipra, šalje u formi okružnice i autokefalnim crkvama Rusije, Grčke, Srbije, Rumunije, CRNE GORE (Μαυροβουνίου), Karlovaca…

.

.

.

.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

MNEJOCA

Poštovani gosp. Jovanoviću svaka vam je napisana rečenica tačna i istinita... ARHIVIRANA dokumjentovana tačnim datumima ... Ovo je dokaz i istina da je CPC UVJEK POSTOJALA I DA ĆE POSTOJATI ... KAKO NIJESAM VJERNIK / ATEISTA... poštovani gosp. Jovanoviću značenje vaših tekstova o CPC I NJEZINOJ SAMOSTALNOSTI JE MNOGO VAŽNO ZA SVJE NACIONALNE CRNOGORCE PA I ZA MJENE KOJI NIJESAM VJERNIK / ATEISTA...

BELVEDER

Bravo g-ne Jovanoviću! Objavljivati ove dokumente na sve strane svijeta!

Pasima

Hvala gospodine Jovanovicu za ovu istoriju,koju mnogi ne znaju.Na zalost ne citaju je oni koji su protiv CPC i Crne Gore.