26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počinje osmi književni festival Literitorija

Izvor: Vladimir Popović/KIC

Kultura

Comments 0

Počinje osmi književni festival Literitorija

Autor: Antena M

  • Viber

U KIC-a "Budo Tomović” sjutra će boti otvoreno osmo izdanje književnog festivala"Literitorija", sa temom "Gdje je priča?".

Kako se navodi u saopštenju,u okviru glavnog programa 7. maja u 20h, kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Željko Janković, Marina Gudelj i Tijana Rakočević, uz moderaciju književnog kritičara Vladimira Arsenića.

Na ovogodišnjoj LiTteritoriji, sva tri dana, biće organizovana radionica pisanja kratke priče koju će za grupu studenata i srednjoškolaca voditi pisac Srđan Srdić.

Srđan Srdić rođen je u Kikindi, 1977. Autor je pet romana (Mrtvo polje, Satori, Srebrna magla pada, Ljubavna pesma, Autosekcija), dvije knjige priča (Espirando, Sagorevanja) i knjige eseja (Zapisi iz čitanja). Dobitnik je književnih priznanja Laza Lazarević, Biljana Jovanović, Edo Budiša, kao i stipendije iz Fonda Borislav Pekić. Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.

Željko Janković rođen je u Pančevu 1983. Objavio je knjigu poezije "Karl Ginter u dvostrukoj ekspoziciji“ 2010. godine (Brankova nagrada, nagrada Aladin Lukač) i knjigu kratke proze "Sumrak na petlji“ 2023. god. Radove je objavljivao u brojnim štampanim i internet časopisima: Nova misao, Kvartal, Hyperborea, Agon, Ulaznica, Severni bunker, Sent itd. Živi i radi u Pančevu.

Marina Gudelj rođena je u Splitu 1988. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Književnim radom bavi se oduvijek za sebe, a javno posljednjih nekoliko godina. Objavljivala je u Zarezu, na Kritičnoj masi, Portalu Strane i u međunarodnom časopisu Alternator.

Kratke priče nagrađivane su joj na Kritičnoj masi, FEKP-u i nagradom Prozak (2018) za najbolji prozni rukopis autora/ke do 35 godina starosti.

Kao rezultat nagrade Prozak, 2020. izlazi joj zbirka kratkih priča "Fantomska bol“ koja iste godine ulazi u širi izbor za nagradu Fric. Roman "Nedovršena" izašao je u izdanju Hena. com 2021. 

Nastoji voditi književni blog Straničnik na kojem objavljuje priče koje (uglavnom) stanu na jednu stranicu. Trenutno piše jedan roman za djecu i radi na svom prvom fantasy romanu. Živi u Splitu, radi u školi, a svoje slobodno vrijeme provodi nepredvidljivo.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 23. 6. 1994. u Podgorici.

Doktorantkinja je na Filološkom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti). Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti i zbirku kratkih priča Intimus, a u pripremi je i dramski komad Admiral.

Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na desetak svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Zamjenica je glavnog urednika u izdavačkoj kući Fokalizator.

Godine 2023. proglašena je dobitnicom prestižne nagrade Centralnoevropske inicijative za pisce u usponu (CEI), Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022), a osvojila je i drugu nagradu na međunarodnom konkursu za najbolju priču evromediteranskog regiona "A Sea of Words", koji tradicionalno, u saradnji sa Fondacijom "Anna Lindh", organizuje Evropski institut za Mediteran (Barselona).

Takođe, dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. , u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture Crne Gore za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora), prve nagrade na konkursu "Instituta Goethe" iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021) i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica (Granica, 2021).

Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Dobitnica je rezidencijalne stipendije Evropske mreže za književnost Traduki za 2022. 

U toku je i filmska ekranizacija njene kratke priče Svrbjeli me prsti / I Was Itching to Write This, čiji scenario i režiju potpisuje crnogorski reditelj Andro Martinović.

Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17.  i bavi se naučnim radom. Bila je saradnica Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Muzeja i galerija Podgorice, Univerziteta Crne Gore i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a trenutno je zaposlena u Vladi Crne Gore. Članica je Crnogorskog PEN centra.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972.

Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik.

Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu.

Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR