26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izdavački poduhvat RTNK: Sabrana djela Milana Duga Krivokapića

Kultura

Comments 0

Izdavački poduhvat RTNK: Sabrana djela Milana Duga Krivokapića

Izvor: rtnk.me

Autor: Antena M

  • Viber

Radio televizija Nikšić (RTNK) izdavač je knjige "Opširno nebo"-sabrana djela Milana Duga Krivokapića.

Knjigu je priredio književnik mr Aleksandar Ćuković, a urednik izdanja je generalni direktor RTNK Nikola Marković.

"Stranac sebi i svijetu, nikšićki divni nevoljnik, pjesnik, aforističar i novinar, Milan Dugo Krivokapić (1947-2008), ostavio je stihove i zapise permanentnog traganja za svrhom nepreglednih i nebrojenih skrivenica ovog surovog svijeta, u kome je hodeći, kao breme, u svijesti uvijek umnožavao jednu te istu zebnju-kako doreći nedorečeno“, naveo je Ćuković u uvodnom tekstu pod naslovom "Ogrlica bola za opširno nebo“.

"Ponajprije takvoj surovosti svijeta, potom onima koji su ga imali čast upoznati, a na kraju i onima koji će ga tek (pro)čitati, Krivokapić kao da se predstavlja stihom "evo mene divnog nevoljnika“, iz kog se sluti pjesnikova težnja za beskrajem i lutanjima u kojima se svakovrsna životna buka utišava njegovim umirujućim glasom koji poručuje stavio sam svu sreću u tvoje ruke.

Svaka njegova riječ igrala se dualitetom stid-nagost u kom se sjatilo jezgro pjesničkog doživljaja iskopano pod opširnim nikšićkim nebom u koje je autor bio nerijetko zagledan.

Opsjednutost smislom egzistira u svim ostvarenjima Krivokapića, a strepnja, melanholija, bjekstva, lutanja, očaj i snažan osjećaj uzaludnosti naveo je autora da krikne –"zar smo rođeni grubo izigrani?"("U osami“).

U takvom stanju preosjetljivosti prema drugome i stvarnosti, njegovom poezijom prosula se boja bolesti od života, slikajući neobičnu dijagnozu kao jednu pravu legitimaciju.

Evo mene zatvorite vrata

Ja ne bježim pred nesrećom svojom.

Ogrlicu bola nosio je mirno i dostojanstveno, bez težnje da ma koga optereti tim nakitom. Ukrašen bolom zapisuje kako svako od nas ima kanjon Nevidio, i vapi –svjetlosti mi treba i neba i neba.

Nebo mu je opširno,pljucka na njegovo prostranstvo.

Oni koji su ga bolje poznavali tvrde da to čini i sada, na tom istom nebu.

U doba koje nije za tanane stvari, kada ništa nije kao što je bilo prije, kada vrijeme skroz posivi, kada se život zgusne i sabije, samo mu je smrt došla opširna kao nebo.

Nespokojem zadajan i hranjen, od nespokoja bježao, u nespokoj se skrio:

Iz nespokoja jednom zavijek ću poći

U neki vječito lijep dan.

Majka je čest motiv Krivokapićevog stihovanja i promatranja, pa tako svoj dug pretače u ostvarenja kao što su "Majci”, "Kaži mi majko”, "Umorna pjesma", "Riječi istine", "Čekanje”…

Majka je, a to je naročito izraženo u "Umornoj pjesmi”, jedan od vidova istinske introspekcije i obračuna sa samim sobom, sopstvenom sudbinom i usudom.

Ona je za pjesnika prava punoća životnog imanja. Uslovno rečeno tuđ umor, ujedinjuje sa sopstvenim, čineći tim činom iskaz svojevrsnog sudbinskog rodoslova od koga je nemoguće pobjeći i kog se nije moguće odreći.

O zašto zašto neka ste prokleti

Pustite me da živim ovaj život bijedan

Šta imate više od mene uzeti

Ništa osim bola – a to vam ne dam.

I, uistinu, samo bol nije dao. Ostao je dosljedan do kraja u takvoj sebičnosti. Stamen u bolu, istrajavao je na polju škrtih zapisa kako bi ga uvećao (o)smijehom. Promenada stihovima pred kojima je Krivokapić istakao posvete znači i putokaz, referencu ka svjedocima jednog vremena, jednog bola i jednog mjesta.

Priču o Dugovim stihovima ne smijemo utopiti u sivilo, mada je njegov obruč snažan jer je sačinjen od riječi istine.

Njegova poezija ne može a da ne progovori humorom i onda kada govori o temama koje su više nego bremenite ozbiljnošću ("Jugoslavija u drugom stanju”).

Takođe, ustanak protiv sivila stvarnosti u sivoj stihovanoj zidanici Duga Krivokapića podiže i često prisutan erotski naboj i odnos prema ženi kao značajnom motivu ovog autora.

Kritiku stvarnosti i društva, eksplicitnu i britku, nikada plitku, Milan Dugo Krivokapić iskazivao je i putem aforizma koji mu je gospodski pristajao.

Aforizmom, ali i zapisima, kratkim satiričnim pričama, anegdotama i dosjetkama, pisac je uspio da ispiše svojevrsni šaljivi dnevnik o više nego serioznom vremenu.

Sve nedaće, ratovi, restrikcije, inflacije, nemaštine, polemike, nestašice, grubosti, neukusi, nestabilnosti, lične i kolektivne zadrtosti i promašenosti, nekako su lakše padale uz Dugov komentar.

Ispisao je istoriju jednog doba, države i grada u šaljivom tonu, trajno sačuvavši određena imena koja više nijesu aktuelna ili pak žive u sjećanjima i pričanjima malog broja Nikšićana.

Bogatstvo i vrijednost Krivokapićevih aforizama i satiričnih zapisa jeste u tome što je na maestralan način uspio da oslika karakter i mentalitet Crne Gore, a naročito Nikšića koji ga, pod njegovim opširnim nebom, nije zaboravio.

Knjiga koja je pred vama, ima za cilj da na sveobuhvatan način predstavi stvaralaštvo i rad Milana Duga Krivokapića, autora koji se, svakako, odužio gradu u kom nikako nije uspio da se pronađe, ali i da posvjedoči onoj staroj da izvor humora nije u radosti, već u tuzi”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR