17 °

max 31 ° / min 15 °

Srijeda

15.07.

31° / 15°

Četvrtak

16.07.

32° / 20°

Petak

17.07.

32° / 20°

Subota

18.07.

28° / 21°

Nedjelja

19.07.

30° / 20°

Ponedjeljak

20.07.

33° / 20°

Utorak

21.07.

35° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da Amfilohije ima toliku podršku skinuo bi mantiju i okupio opoziciju

Izvor: Foto: Screenshot

Politika

Comments 5

Izvor: Dnevne novine

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Da Amfilohije ima toliku podršku skinuo bi mantiju i okupio opoziciju

Da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori uživa toliko povjerenje koliko je pokazalo posljednje CEDEM-ovo istraživanje, Amfilohije ne bi pozivao u pomoć Beogradsku patrijaršiju i Srbiju da mu pomognu da sačuva svoje svetinje, nego bi skinuo mantiju, osnovao političku partiju, okupio opoziciju i sve koji su protiv Crne Gore i krenuo u politički marš u potiranju svega što je crnogorsko, ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine politički analitčar Ranko Đonović.

Đonović smatra da iza posljednjeg istraživanja stoji pokušaj da se crnogorska javnost ubijedi, a Demokratska partija socijalista opomene da joj rješavanje vjerskog pitanja nanosi štetu i da iz toga izvuče “pouku”.

"Pratim redovno istraživanja, pa i CEDEM-ova, i nije mi jasno zarad koje istine i čijih političkih ciljeva se ispituje rejting bilo koje crkve, kako se Amfilohije Radović može u anketama pojaviti među političarima i to kao neko u koga građani Crne Gore imaju veliko povjerenje, osim ako nije cilj da se “praznom puškom” prijeti onoj civilizovanoj evropskoj Crnoj Gori. O kakvom povjerenju prema SPC, odnosno prema Amfilohiju radi, iz tih anketa se ne može saznati. Da li je to povjerenje u njega kao političara, kao crkvenog i božjeg poslanika ili kao manipulatora. Da je tačno to što je pokazala posljednja CEDEM-ova anketa Amfilohije ne bi Srbiju i SPC zvao u pomoć oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti nego bi skinuo mantiju, formirao političku partiju (kao onaj iz Novog Pazara) objedinio svu opoziciju koja radi protiv Crne Gore na ovaj ili onaj način, i krenuo u političku borbu, odnosno politički marš poput onog iz 1918. godine za potiranje svega što je crnogorsko", istakao je on.

Đonović zbog toga smatra da je ova anketa imala za cilj i skretanje pažnje na najjaktuelnije pitanje u državi, a to je donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Da nije tako, ne bi se odmah pojavile reakcije u dijelu medija da je navodni sukob DPS sa SPC uticao na pad podrške ovoj partiji, ukoliko je taj podatak zaista relevantan. Zato na istraživanje i sve što se desilo nakon njega gledam dobrim dijelom i kao na još jedan mali šarafčić u dotrajaloj velikosprskoj mašineriji koja je na izdisaju" ocjenjuje Đonović.

Za Đonovića je vrlo simptomatičan tajming u kojem se istraživanje pojavilo. I tu vidi pokušaj pritiska na vlast kada se radi o vjerskom pitanju.

"Već je praktično izvjesno da se o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti neće u Skupštini raspravljati prije septembra. To je dovoljno velik prostor za novi pokušaj odvraćanja vlasti od rješavanja ovog pitanja. Jedan od načina, govorim o svom mišljenju, jeste i preko ovakvih istraživanja. Poznato je da su ankete vrlo često jedan od mehanizama za spinovanje političke javnosti. Od postavljanja pitanja zavise i odgovori, tako da se rezultati mogu poslužiti za raznu vrstu manipulacija. Oni koji su naručili istraživanje vrlo su vješto, po mojem mišljenju, zaogrnuli njegov cilj. Nije to samo sada slučaj. Traje to odavno i ima svoje razloge. Neka mi neko objasni zašto se uporno godinama unazad do danas forsiraju pitanja podrške SPC i njenom mitropolitu Amfilohiju. Mislite da je to tek tako, slučajno. Naravno da nije, ali sada je očigledno zašto su SPC i Amfilohije stalno bili predmet anketiranja u CEDEM-ovim istraživanjima", kaže Đonović.

Podsjetimo, prije nekoliko dana CEDEM je objavio rezultat istraživanja javnog mnjenja, koje je izazvalo i izaziva brojne komentare. Opozicione partije smatraju da je naručeno, da njihova interna ispitivanja pokazuju drugačije rezultate, DPS se još nije oglašavao, ali se procentima podrške ovoj partiji bave svi od opozicije do medija, analitičara…

Kao razlog pada podrške, navodi se i konfrontacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom. To čini i okosnicu brojnih informacija koje su se pojavile u dijelu domaćih i medija u Srbiji koji su se bavili analizom rezultata ispitivanja javnog mnjenja.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Posmatrac

Cedem ne radi ankete nego vrsi politicku propagandu! Jasno je za ciji interes.

NK

DRAGI GOSPODINE,ON JE VEĆ IMA.OVA JE PROFITABILNIJA.FUNKCIONIŠE KAO I OSTALE PATIJE,.UBJEDJUJE PRISTALICE DA JE MOGUĆE NEMOGUĆE,RADI SVE ŠTO MU DONOSI KORIST,ODNOSNO NOVAC.SAMO U TO VJERUJE.UOSTALOM POPOVI SU NAJVEĆI NEVJERNICI.DA IM NIJE TOLIKO PARA,, VIDJELI BI KOLIKO VJERUJU.

danilo s.

g, Djonović je u pravu. Zašto se uopšte ispituje stav prema pravoslavnim crkvama u CG? Nijesu svi gradjani pravoslavci. Ako je ovo pitanje toliko važno neka naprave detaljnije istraživanje sa fokusom na vjeru - bez političkih implikacija.