11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SNP: Veliki iskorak u zaštiti žene

Politika

Comments 0

SNP: Veliki iskorak u zaštiti žene

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Socijalistička narodna partija saopštila je kako pozdravlja pozitivne novine u Predlogu zakona o radu koje se odnose na žene i trudnice.

"Na ovaj način, ono što smo godinama predlagali konačno će dobiti zakonsku formu.

Naime, novim zakonskim rješenjima je propisano da poslodavac ne može otkazati ugovor o radu zaposlenoj ženi zbog trudnoće, a ukoliko je otkaz posljedica nepoštovanja radnih obaveza, tada će biti dužan da detaljno obrazloži razloge.

Važna odredba je i da zaposlena žena koja je odsutna sa rada zbog održavanja trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva ne može biti proglašena zaposlenom za čijim je radom prestala potreba", saopšteno je iz te partije.

Novi Predlog zakona predviđa i pravo zaposlene na jedan dan plaćenog odsustva u toku mjeseca radi obavljanja prenatalnih pregleda, a propisana je i mogućnost korišćenja prava na pauzu radi dojenja djeteta, u trajanju od dva sata u toku rada, koje može koristiti jednokratno ili dva puta tokom dana.

Posebno je, dodaoju, značajno što poslodavci od osobe koja je kandidat za zaposlenje ubuduće neće moći zahtijevati podatke o porodičnom, odnosno bračnom statusu i planiranju porodice, kao ni dostavljanje dokaza koji nisu od neposrednog značaja za obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos.

Socijalistička narodna partija izražava zadovoljstvo što je predloženim rješenjima napravljen veliki iskorak u pravcu zaštite žene u vezi sa trudnoćom i porođajem, kao i u pogledu pomirenja profesionalnih i porodičnih obaveza. Samo zaštićena i jaka žena može biti stub porodice i činilac bez kojeg su zdrava zajednica i društvo nezamislivi", navode u toj partiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR