22 °

max 23 ° / min 11 °

Srijeda

30.09.

23° / 11°

Četvrtak

01.10.

20° / 13°

Petak

02.10.

22° / 15°

Subota

03.10.

27° / 17°

Nedjelja

04.10.

22° / 20°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Utorak

06.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta

Izvor: Foto: Twitter

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 42

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Đukanović: Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta

Ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se da bi se srušila Crna Gora, kazao je predsjednik Crne Gore i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

"Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta", rekao je on na sjednici Opštinskog odbora u Tivtu. 

"Mi imamo vrlo jasnu namjeru, a to je da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti", kazao je Đukanović.

Đukanović je, govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, istakao da se radi o zakonskom rješenju koje je temeljno,  dugo i kvalitetno  pripremano duže od 4 godine, uz javne rasprave. 

Naglasio je da se ovim pravnim aktom mijenja zakon iz 1977. godine, koji je zastario i relikt je davne prošlosti.  

U svom izlaganju Đukanović je istakao nekoliko učestalih manipulacija koje se u vezi sa zakonom plasiraju u javnosti, saopšteno je iz DPS-a. 

Kao prvu, izdvojio je tvrdnju da se nešto želi oteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, što je, kako je rekao, apsolutna neistina. 

"Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva", rekao je Đukanović istakavši da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u CG.

"Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atrtibute samostalnosti. S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička - nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno",  istakao je Đukanović. 

Predsjednik DPS naglasio je da u svim temeljnim dokumentima očigledno je da je imovina koja je data na korišćenje CPC je bila državna:

"Eksplicitno tamo stoji – da crkva ne može otuđiti ništa bez odluke nadležnog državnog organa. U periodu od kraja osamdestih pa do kraja devedesetih, kada nestaje Jugoslavija, kada se Crna Gora bavi formiranjem svog katastra, ovlašćeni ljudi u SPC u Crnoj Gori opredjeljuju se da upisuju svoje vlasništvo nad državnom imovinom. Kada smo ustanovili kasnije o čemu se radi, pokrenuli smo postupak vraćanja imovine onome kome pripada. Ne može biti riječi zaista ni o kakvoj otimačini bilo čijeg vlasništva, ali ne pristajemo da se otima od države. Ovo je pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve", rekao je Đukanović.

Predsjednik DPS-a se osvrnuo i na navode i tvrdnje da neko želi daturistički valorizuje i privatizuje crkvene objekte.

"To je smiješno i bijedno i gotovo da ga  ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili do crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanje vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji", izjavio je Đukanović.

Još jedna manipulacija je da se želi uzeti imovina od SPC i dati CPC, registrovanoj 1993. u Crnoj Gori, dodaju iz DPS-a. 

"O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom Zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u CG, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove.

Na Balkanu je uvijek bilo nepovjerenja manjinskih naroda prema državi, naspram toga u CG smo imali izrazito poštovanje manjina prema državi i ne zaboravljamo da su te manjine bile uvijek na pravoj strani istorije kada je nešto bilo važno za CG, posljednji put na referendumu za obnovu nezavisnosti 2006.

Drugi dio paradoksa je da unutar pravoslavnog bića Crne Gore imamo duboku, istorijski ukorijenjenu podjelu. Kao odgovorna vlast moramo misliti kako da se ta podjela prevaziđe. Razmišljajući o tome kako prevazići taj problem smatrali smo da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva. I zato smo kazali - nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori. I naš poziv svima je bio, ako ste zaista u toj vjerskoj misiji, ako mislite o tome kako da se zaštite i afirmišu interesi jedne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a naravno o drugim vjeroispovijestima vode računa oni koji su na čelu tih crkava, dakle, ako ste u toj misiji, lako ćemo se dogovoriti",  istakao je Đukanović i nastavio:

"Ali, nama se čini da vi nijeste u toj misiji. Nama se čini da ste u misiji posrbljavanja Crne Gore. Čini mi se da želite da vratite Crnu Goru u onu pređašnju predstavu kako je Crna Gora druga srpska država. I to je zapravo suštinsko neslaganje velikosrpskog nacionalizma sa crnogorskom nezavisnošću."

Kazao je da je velikosrpski nacionalizam morao malo utihnuti nakon 2006, ali nikada se nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću i da dalje sanja svoj san,  da se prekomponuje Balkan, da se napravi uvećana Srbija, Albanija, Hrtvatska, a da ostali nestanu.

"To je otprilike taj plan koji je oduvijek postojao i devedesetih godina i koji je koštao naše prostore velikog broja žrtava. Dakle, niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije. I umjesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90-tim godinama, umjesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni dio tih ideja jeste velikosrpski nacionalizam koji koristeći se SPC pokušava da CG i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države. To je nešto sa čim se ne slažemo i prema čemu pokazujemo, rekao bih veoma nepokolebljiv i čvrst otpor i to je nešto što nikada nećemo dozvoliti da prođe u CG“, rekao je Đukanović.

Multietničnost Crne Gore je najvrijednije nasljeđe svakog od nas ko je doprinio toj politici, koje ostavljamo svom potomstvu, kaže Đukanović. 

"Da shvate da ne treba da se prebrojavamo po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, da ne treba ni slučajno da se gledamo preko nišana, da treba da shvatimo da su razlike koje nosimo naše bogatstvo, a ne naša nevolja", rekao je on. 

O navodima da se DPS bavi ustrojstvom crkve Đukanović je rekao:

"Grozna je manipulacija da se partija bavi pitanjem crkve. Veoma jasno i sa veoma jasnom porukom – ni DPS ni ja nemamo ambiciju da uređujemo odnose unutar crkve, ali imamo vrlo jasnu namjeru da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna uređenja – a to je odvojenost cvrkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti za svakog ko želi da upražnjava svoja vjeska prava i slobode.

Niko nikome od vas neće određivati đe ćete da pođete, u koju crkvu, niko vam iz partije ne može osporavatio vaše vjersko pravo. Kazali smo ponoviću - svako od vas treba da ide u skladu sa svojim navikama u svoju crkvu, da se pomoli bogu, zapali svijeću, da krsti koga želi…To je nešto što je sastavni dio civilizacijskog i demokratskog poimanja slobode svakog čovjeka od strane DPS. Ali isto tako – ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta", kazao je Đukanović.

U zaključku izlaganja se osvrnuo na lokalne izbore u Tivtu, rekavši da su oni prilika da na odgovoran, jasan i ubjedljiv način predstavimo učinke vršenja vlasti i u Tivtu i u Crnoj Gori, navode iz DPS-a. 

"Imamo više nego dovoljno argumenata u svojim rukama. Mislim da smo mnogo, mnogo vrijednog uradili za Crnu Goru u posljednje četiri godine, a jednako tako mislim da je napravljeno u Tivtu. Ne dozvolimo da ova konfuzija koja je stvorena i  u kojoj mešetari pokušavaju da nešto profitiraju, da zamagli bilo koji dio onoga što je naš rezultat, naš kapital jedne otvorene komunikacije sa građanima", zaključio je Đukanović.

Opštinski odbor DPS Tivat održao je večeras sjednicu u proširenom sastavu, na kojoj je razgovarano o  aktivnostima Opštinske organizacije DPS Tivat u svijetlu predstojećih lokalnih izbora, realizaciji izbornog programa DPS u Tivtu u prethodnom izbornom periodu, planovima za naredni period i aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori s posebnom refleksijom na Tivat, navedeno je u saopštenju.

Sjednici Opštinskog odbora osim Đukanovića, prisustvovali su i koordinatori ispred Predsjedništva i Izvršnog odbora Predrag Nenezić i Goran Jevrić.

"Predsjednica Opštinskog odbora Jovanka Laličić, informisala je prisutne o aktivnostima koje su sprovedene u svijetlu predstojećih lokalnih izbora, a predsjednik Opštine Siniša Kusovac je prisutnima predstavio rezultate u realizaciji izbornog programa 2016-2020. godine s posebnim akcentom na predstojeće planove i izazove koji stoje pred našom opštinskom organizacijom u narednom periodu.

Istakao je da možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima ali da nas u narednom periodu očekuju brojni izazovi i mnogo posla na završetku već započetih investicija ali i otpočinjanju novih", navedeno je u saopštenju DPS-a. 

Komentari (42)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Bravo Predsjedniče Đukanoviću.Ovi što šetaju,njih ne zanima zakon,oni šetaju,kako reče jedan moj kolega,jer su velikosrbi,mrze sve sto je CRNOGORSKO,oni oće da smo pod srbijom,tu leži Zec.Izbjeglice šetaju,imaju posao a primaju socijalu,ne valja im CG,e CG šta druid u sebi..... DA JE VJEČNA CRNA GOR

Litl born

Milo je spasio CG i njene gradzane, sve polako i pametno. Zao mi je sto ne zivim u CG.

A omeksao je

Mnogo je omeksao milo sad vec prica mirnije i polako popusta jer vidi dace djavo da ponese salu gusto bas slazemo se svi sa ovom cinjenicom.