16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić zatražio smjenu Brđanina, Knežević hoće da ode i Sekulović?

Politika

Comments 1

Krivokapić zatražio smjenu Brđanina, Knežević hoće da ode i Sekulović?

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Zdravko Krivokapić zatražio je juče na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost odgovornost i smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, zbog dešavanja na Cetinju uoči nasilnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, ali taj njegov zahtjev nije imao većinu na Vijeću, saznaje Pobjeda. 

Više izvora Pobjede, koji su upoznati sa dešavanjima na sjednici, saopštili su da je predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević, reagujući na prijedlog Krivokapića, kazao da svu odgovornost ne treba svaliti na jednog čovjeka iz bezbjednosnog sektora, već da sa njim ,,u paketu“ treba da ode i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

PREGLASAVANJE

Krivokapić je, prema saznanjima Pobjede, nakon stava Kneževića tražio da se o njegovom prijedlogu glasa na Vijeću.

“Zahtjev Krivokapića podržao je direktor ANB-a Dejan Vukšić i ministri Milojko Spajić i Olivera Injac, ali to je samo četiri od devet, jer sjednici nijesu prisustvoali Dritan Abazović i Đorđe Radulović, dok su Knežević i Sekulović bili protiv. Uz potencijalni glas Radulovića, Krivokapić ima većinu da predloži smjenu Brđanina”, rekao je izvor Pobjede. Član Vijeća Mevludin Nuhodžić je izdvojio mišljenje.

 

Član Vijeća je još po funkciji ministar pravde, ali je to mjesto upražnjeno nakon smjene Vladimira Leposavića.

Po Zakonu o unutrašnjim poslovima, smjenu direktora Uprave policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

“Premijeru sam jasno kazao šta zakon precizira u eventualnoj projekciji smjene direktora policije i da je za DF prihvatljivo samo ono što nam je premijer saopštio 6. septembra: ako smo došli do jasne analize da su odgovorni Sekulović i Brđanin, da premijer uputi inicijativu za smjenu ministra unutrašnjih poslova i direktora policije”, rekao je Knežević u obraćanju javnosti.

On je otkrio da Vijeće juče nije raspravljalo o Izvještaju Komisije Biroa za operativnu koordinaciju.

“Nije razmatran Izvještaj komisije o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra, jer se nije sastao Biro za operativnu koordinaciju kojim upravlja koordinator službi bezbjednosti i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, a koji me je u nedjelju veče obavijestio da nijesu uspjeli da održe sjednicu iz tehničkih razloga”, rekao je Knežević.

Oglasili su se potom iz Vlade navodeći da će nova sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti zakazana nakon što Biro za operativnu koordinaciju razmotri Izvještaj o analizi koordinacije i operativne usklađenosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora.

“Nakon što BOK bude razmatrao Izvještaj o analizi koordinacije i operativne usklađenosti organa obavještajno-bezbjednosnog sektora biće zakazana naredna sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost”, kaže se u saopštenju.

 

Abazović je ranije najavio odlazak u Sjedinjene Američke Države, pa zakazivanje Vijeća bez sjednice Biroa čudi, ali i pokazuje šum u komunikaciji između premijera i vicepremijera.

Predsjednik GP Ura je ranije zaprijetio rušenjem Vlade ukoliko premijer Zdravko Krivokapić bude predložio smjenu Sekulovića navodeći da je u pitanju crvena linija ispod koje se neće ići.

Izvještaj prepravljan nekoliko puta, upitno kako izgleda njegova finalna verzija

Prema saznanjima Pobjede, Izvještaj Komisije na čijem se čelu nalazi Dragan Ivanović prepravljan je nekoliko puta i upitno je kako će izgledati njegova finalna verzija.

U prvoj verziji, koja je proglašena tajnim podatkom, stajalo je, kako se objavile Vijesti, da ,,osobe kojima tu nije bilo mjesto i koje nijesu u lancu odgovornosti, prisustvovale su sastanku u Vladi na kojem su donošene važne odluke uoči ustoličenja Joanikija“.

“Komisija je konstatovala i da je situaciju dodatno usložnila činjenica da su se ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije protivili ustoličenju na Cetinju. Uprkos svemu, utvrdila je da je Uprava policije zadatak obavila profesionalno”, navodi se u Izvještaju.

Izvori Pobjede tvrde da je Izvještaj prepravljan i u dijelu odgovornosti tužilaštva na čemu je insistirao Dritan Abazović.

Komisija je formirana nakon što je premijer Zdravko Krivokapić otvorio pitanje povjerenja ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Krivokapić bi na mjesto ministra i šefa policije najradije postavio popa Backovića, odnosno "proslavljenog ratnika" u BiH-onog sa najvećim brojem poklanih.