8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Ugovor sa SPC potpisati, ali ne žuriti

Politika

Tag Video
Comments 17

Đukanović: Ugovor sa SPC potpisati, ali ne žuriti

Izvor: Portal Analitika

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas u Madridu kako ugovor sa SPC treba potpisati, ali da ne treba žuriti. Poručio je kako Vlada mora brinuti o onome što su nacionalni interesi Crne Gore.

"Prije izvjesnog vremena, dobio sam nepotpun tekst Temeljnog ugovora, kao radnu verziju koja je nastala u nekom radnom timu u Vladi. Razumio sam da je to bio tek početak pisanja tog dokumenta... Kao što sam vidio juče, pojavile su se različite interpretacije, ubijeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora, to je prosto civilizovan odnos između države i svake vjerske zajednice. Neopravdano je da nema potpisanog ugovora", kazao je on.

Jasno je zašto je SPC odbijala ugovor ranije

Istakao je da je još 2010. ili 2011. Vlada koju je predvodio Igor Lukšić nudila SPC da ugovor bude potpisan.

"Druge vjerske zajednice su ga potpisale, a SPC je tada odbijala to sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju dokument sa državom koju je ona stvorila", poručio je Đukanović.

Dodao je i kako je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma tada bila riječ.

"Dobro je da smo danas na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubijeđen sam da ne treba brzopleto žuriti, izbjegavajući mogućnost za javnim razgovorom za tu temu", dodao je on.

Ugovor baš i nije najvažnije pitanje za budućnost države

Đukanović je poručio i kako ugovor baš i nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost.

"Ali, sticajem okolnosti to je postalo važno političko pitanje na domaćoj sceni. Onda moramo odgovoriti toj važnosti i dozvoliti svima da se uključe u razgovor na tu temu i da svako obavi svoj dio posla. Vlada mora da brine o onome što su interesi države Crne Gore, a crkva da vodi računa o svojim interesima. Čini mi se da sečesto u tim nastupima zaboravlja čiji je ugao gledanja i čija je odgovornost, tako da se često mogu čuti tonovi sa jedne strane koji bi pripadali drugoj strani", istakao je on.

Kazao je, ipak, kako se nada da će tenzije biti spuštene, a da teme nalik ugovoru neće biti prenaglašavane u medijima.

"Treba prepustiti onima koji su za to pozvani da napišu jedan ugovor od dvadesetak članova i da se to konačno skine sa dnevnog reda", rekao je Đukanović.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Gasho

Sto si onda dolazio 5 .9.na cetinje? Da nas zrtvujes i prodas onako na gomilu,u buljuk kao stoku. Hvala ti.

Branka

Konačno iskreno i od srca priznanje koja je tvoja crkva Đukanoviću. Nijesi tek tako davao pare za hram u Pg. I ne laže Driten da ste znali i potpisivanjem sporazuma o podršci ovoj "vladi" prihvatili i ugovor i da nas podijele tri "velike" države. Bravo za dobru trgovinu našim životima i istorijom!

Posmatrac

Makar vi je obaveza da pozovete NAROD da se brani Crna Gora.Necemo dozvoliti da oni sto sahranise njihove DEDE iza cerge,iza prvi zbun,da rovare po grobljima dje pocivaju najhrabriji sinovi sto je svijet imao.Esad Pasa ,poslije bitke na Skadru,izjavi da se borio protivu najhrabrije vojske na svijetu