26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

18.05.

26° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bečić pisao stranim diplomatama: Ukoliko izbori u Nikšiću budu održani biće posljedica

Politika

Comments 4

Bečić pisao stranim diplomatama: Ukoliko izbori u Nikšiću budu održani biće posljedica

  • Viber
Lider Demokrata Aleksa Bečić pisao je diplomatskim predstavnicima stranih zemalja u Crnoj Gori. 
"Bečić je poslao pismo diplomatskim predstavnicima Austrije, Bosne i Hercegovine, Narodne Republike Kine, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Ruske Federacije, Srbije, Slovačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Makedonije, kao i Delegaciji EU u Crnoj Gori i Misiji OEBS-a u Crnoj Gori u kojem je naveo da se Crna Gora nalazi u najdubljoj političkoj krizi u posljednjih 15 godina, koja se dalje usložnjava i produbljuje odlukom Specijalnog tužilaštva da preduzme radnje iz svoje nadležnosti dan pred istek roka za predaju izbornih lista u opštini Nikšić", saopšteno je iz Demokrata. 
 
Kako je Bečić saopštio, po ocjeni parlamentarne opozicije, Specijalni državni tužilac se ovim činom direktno umiješao u izborni proces u predvečerju lokalnih izbora zakazanih za 12. mart.
 
 “S tim u vezi, parlamentarna opozicija je jednoglasno donijela odluku da bojkotuje pomenute izbore, ne predajući već pripremljene izborne liste. Ovim činom, parlamentarna opozicija poslala je poruku ukupnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti da bi izbori u Nikšiću trebalo da budu odloženi, kako ne bi došlo do ponovnog uspostavljanja jednopartijskog sistema u našoj zemlji”, kazao je predsjednik Demokrata.
 
Ukoliko, pak, lokalni izbori u Nikšiću budu održani, predsjednik Demokrata je u pismu naveo nekoliko posljedica sa kojima će se suočiti ne samo Nikšić, nego i Crna Gora:
 
„1. Doći će do potpunog obesmišljavanja zakonske norme o sastavu Opštinske izborne komisije, kao krovnog organa za sprovođenje lokalnih izbora (član 25. Zakona o izboru odbornika i poslanika). Naime Opštinski izbornu komisiju činiće samo predstavnici Demokratske partije socijalista.
 
2. Takođe, u sastavu biračkih odbora, kao ključnih mehanizama kontrole izbornog postupka biće samo predstavnici DPS-a ( član 35. Zakona o izboru odbornika i poslanika).
 
3. Onemogućiće se kontrola izbornog materijala ( član 77. Zakona o izboru odbornika i poslanika): materijal će imati pravo da kontroliše tj. ostvari uvid samo jedna partija, nema drugih podnosilaca liste, niti će samim tim biti pluralne kontrole materijala i ishoda izbornog postupka.
 
4. Onemogućena je primjena Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno člana 6. Zakona koji govori da građani učestvuju u odlučivanju o svojim potrebama i interesima neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u organima lokalne samouprave. Oko 23 500 birača koji su na skorim parlamentarnim izborima glasali protiv partije koja učestvuje na ovim "izborima", a sad neće moći odlučivati o svojim interesima i potrebama u Skupštini opštine i drugim organima lokalne samouprave.
 
5. Poništen je ustavni i zakonski princip o tajnosti glasanja ( član 45. Ustava i član 2. Zakona o izboru odbornika i poslanika). Onaj građanin koji izađe na izbore zna se i za koga se opredijelio. Ovo predstavlja i dramatično kršenje principa tajnosti glasanja.
 
6. Narušen ustavni princip o građanskoj suverenosti, prema kojem u Crnoj Gori i Crnom Gorom, pa tako i u Nikšiću i Nikšićem vlada građanin ( član 2 stav 2 Ustava). Oko 23 500 građana Nikšića, kojima sljeduje pripadajući dio narodne suverenosti, neće moći da ostvaruje vlast.
 
7. Negacija ustavnog svojstva Crne Gore kao demokratske države ( član 1 stav 2 Ustava). Negacija zakonskog principa da se lokalna samouprava ostvaruje na načelima demokratije ( član 3 Zakona o lokalnoj samoupravi). Nema demokratije bez kompetitivnih izbora i nadmetanja između različitih političkih subjekata.
 
8. Dovedeno je u pitanje pasivno biračko pravo ( član 45 stav 1 Ustava i članovi 10 i 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika). Više od 200 lica (iza kojih stoje partije koje su osvojile oko 23 500 glasova ili više od 51% na nedavnim izborima) koje je potpisima za odborničke liste podržao zakonom propisani broj birača odnosno građana Nikšića sa pravom glasa, neće moći da budu birani za odbornike u Skupštini opštine Nikšić.
 
9. Narušen ustavni princip legitimiteta i legaliteta vlasti ( član 2 stav 3 Ustava). Legitimna je i može se priznati samo ona vlast koja je stekla povjerenje građana na demokratskim izborima. U Ustavu Crne Gore iz 1992 piše: "ne može se uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana". U važećem Ustavu, donijetom 2007, na istu formulaciju je dodato sljedeće "na demokratskim izborima".
Prema tome, slobodno izražena volja birača manifestovana na demokratskim izborima je uslov ustavnog legitimiteta. Demokratski izbori su upravo ono što nedostaje, što je obesmišljeno. Nema demokratskih izbora bez pluralne političke ponude, bez ponude više partija, više programa, više kandidata i njihovog slobodnog i ravnopravnog nadmetanja. 
 
10. Doveden u pitanje ustavni (član 45 stav 4 Ustava), kao i zakonski princip o slobodnim izborima ( član 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika). U jednopartijskoj izbornoj atmosferi nema govora o slobodnom učestvovanju u političkom procesu. Građani, odnosno birači neće biti informisani o programu i kandidatima podnosilaca izbornih lista, što je zakonski sastojak biračkog prava, već će biti na udaru informacija o samo jednom podnosiocu izborne liste. Dalje, u jednopartijskim izbornim uslovima narod ne može poslati poruku šta želi i koga hoće. Narod ne raspolaže sa alternativama u jednopartijskim izbornim uslovima. U jednopartijskim uslovima nema valjanog kontakta izmeđe efektivne političke elite i naroda. Narod ne može dati punomoćje onima koji su nedavno dobili oko 23 500 glasova građana Nikšića ili više od 51%.”, naveo je Bečić u pismu, saopšteno je iz DCG. 
 
Bečić je takođe naglasio da će se navedene dramatične posljedice reflektovati, nakon ovih, i na prve naredne izbore, posebno u ovoj Opštini.
 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Pipicg

Ko ti je branio da se takmičis Becicu? Nije tačno da u BO nemate predstavnike. Koja je ovo izdaja?! Zar nekad nije i glava letjela zbog pljuvanja po svojoj zemlji? Sami ste u svoju corbu upali, shvatite DPS u NK ima skoro 50%. To vas plaši, priznajte.

mr

Dobro pamti...Koliko je bio star prije 15 godina...

Betoven

Posto je svjestan svih ovih posljedica zasto je odlucio da bojkotuje izbore. Specijalni tuzilac radi svoj posao i to nema veze sa izborima. Ne mogu politicke stranke da odredjuju "tajming" njegovog postupanja.