26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Javio Moskvi: Katnić da odgovara što je optužio ruske službe

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Javio Moskvi: Katnić da odgovara što je optužio ruske službe

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Milan Knežević, čelnik Demokratske narodne partije koalicioni partner premijera Milojka Spajića tri dana po hapšenju bivšeg glavnog specijalnog tužioca obećao je za moskovsku „РИА Новости” da „Milivoje Katnić, koji je uhapšen i osumnjičen za stvaranje kriminalne grupe i zloupotrebu položaja, prije svega mora da odgovara sudu za slučaj navodnog ‘puča’ iz 2016. godine OD STRANE RUSKIH SPECIJALNIH SLUŽBI i crnogorske opozicije”. 

„Očekivao sam da će gospodin Katnić biti pod istragom, prije svega, zbog zloupotreba u slučaju poznatom kao ‘puč’ u kojem ima mnogo prekršaja koje su počinili on i njegov zamjenik (Saša Čađenović)”, kazao je Knežević 17. aprila dopisniku „РИА Новости” iz Beograda. 

Katnić je, podśetimo, među ostalima, optužio u istom slučaju ruske obavještajce Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, kojima je suđeno u odsustvu. 

Knežević za „РИА Новости” dodaje kako je Katnić „trebalo, od početka, prvo da bude u pritvoru zbog toga, a potom bi se otkrile i druge zloupotrebe službenog položaja”. 

Protiv Kneževića i ostalih optuženih, od kojih većina iz Republike Srbije i nijesu sada dostupni Višem sudu u Podgorici, u toku je ponovljeni sudski proces. 

U ovom slučaju, PRAVOSNAŽNO JE VEĆ DOKAZANO POSTOJANJE KRIVIČNOG DJELA zbog kojeg je svojevremeno Katnić pokrenuo krivične postupke. 

Viši sud u Podgorici je 17. februara i 8. marta 2017. potvrdio konačne sporazume o PRIZNANJU KRIVICE koje su sa Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT) zaključili državljani Republike Srbije, i to: 

- Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović, Perica Andrić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević, Ivica Matić optuženi zajedno s Kneževićem i ostalima za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala rušenje ustavnoga poretka na dan izbora 16. oktobra 2016. u Podgorici.

PRIZNALI KRIVICU: Rekli su nam da dolazimo da podržimo DF, crnogorsku braću i opoziciju

Pet godina nakon prvostepenih osuđujućih presuda iz istog slučaja za Milana Kneževića i preostale optužene, i tri od poništenja, pred Višim sudom se vodi ponovljeni postupak sa novim tužiocem i promijenjenim sudijom. 

Sudija Zoran Radović na početku glavnog pretresa u junu 2023. donio je rješenje kojim su do kraja dokaznog postupka udaljeni optuženi Andrija Mandić i Knežević, „ZBOG NEPOŠTOVANJA PROCESNE DISCIPLINE”. Prethodno su bili opomenuti. 

„Očekujem da će protiv gospodina Katnića i gospodina Čađenovića biti podignuta optužnica za ono što su radili tokom ovih osam godina, jer će nam se suđenje nastaviti, sa završnim govorima u Višem sudu, rekao je Knežević u razgovoru za „РИА Новости”. 

U međuvremenu, Knežević sinoć za jednu ovdašnju TV tvrdi kako mu je  žao zbog toga što Milivoje Katnić u pritvoru štrajkuje glađu”, da ima milion razloga da zbog toga pjeva, ali neće barjačiti, niti će praviti bilo kakvu vrstu revanšizma u tom slučaju”. 

Nijednim dijelom svog mozga neću to raditi. Čuo sam i da štrajkuje žeđu. Želim mu dobro zdravlje i da sto godina napuni, ali i da se suoči sa optužbama koje mu se stavljaju na teret. I želim mu da ima fer i pravično suđenje za razliku od nas koji to nijesmo imali”. 

A to suđenje Kneževiću i ostalima je, prvi put u našoj istoriji, direktno prenošeno na nacionalnoj TV. 

Prethodno, Knežević nije u tom krivičnom postupku ni dana proveo u pritvoru. 

Na drugoj strani, Dragutina Durutovića alijas Daša, na odborničkoj listi kandidata koju je 2022. u Baru predvodila Maja Vukićević upravo iz Kneževićeve stranke SDT Vladimira Novovića nametnuo je pritvorenom Miliivoju Katniću za branioca po službenoj dužnosti”. 

U tom postupku, SDT opstrukcijom procesnih prava bivšeg glavnog specijalnog tužioca, koji štrajkom i glađu i žeđu insistira na neupitnoj zakonskoj odredbi da se brani sam doslovno gura u smrt.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR