23 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nije moglo prije: OIK objavio rezultate izbora u HN, neregularnosti sa Facebooka nijesu validne

Izvor: Sa izbora u Novom

Politika

Comments 0

Nije moglo prije: OIK objavio rezultate izbora u HN, neregularnosti sa Facebooka nijesu validne

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Opštinska izborna komisija utvrdila je sinoć konačan rezultat prijevremenih lokalnih izbora, a privremene rezultate proglasila konačnim. Rezultati su potvrđeni bez ijednog prigovora, kazala je Radiju Jadran predsjednica OIK-a Mirjana Ivanović.

Ona je istakla da je OIK jedino mjesto na kojem se mogu prijavljivati eventualne nepravilnosti i narušavanje izbornog procesa. To praktično znači da se navodne “neregularnosti” i “primjedbe” na izborni proces, koje su aktivisti pojedinih partija “kačili” na društvenim mrežama, čime su navodno ilustrovali neregularnosti, ne mogu smatrati validnima.

– Riječ je o izbornoj kampanji i ubuduće bi taj vid pokazivanja ili dokazivanja neregularnosti preko portala, fotografija, izjava, a da u istom momentu OIK nema nikakvih saznanja vezano za bilo šta trebalo na drugi način regulisati, navela je Ivanović.

Komentarišući izjave predstavnika NVO koji nijesu imali posmatrače na ovim izborima, zbog nedostatka sredstava, da je OIK sa ovako malim biračkim tijelom u Herceg Novom trebalo ranije da saopšti preliminarne rezultate izbora, jer su u Francuskoj na milionskom biračkom tijelu to uradili samo pola sata nakon zatvaranja birališta, Ivanović je kazala:

– OIK nema pravo da se bavi za razliku od posmatrača NVO sektora, nikakvim procjenama i analizama, već barata čistim podacima, i pridržava se Zakona. Njima je vrlo dobro poznato da mi tek oko 22 h počinjemo da dobijamo prve rezultate sa biračkih mjesta, i sve dok ne dobijemo rezultate i sa posljednjeg, u ovom slučaju 51-og, što se u praksi dešava tek oko dva sata iza ponoći, mi ne možemo da izađemo ni sa jednim podatkom vezano za održane izbore, pojasnila je Ivanovićka.

Kako je kazala, vjerovatno se u Francuskoj radi drugim metodama, uz korišćenje nekih drugih elektronskih pomagala “Mi u Crnoj Gori radimo pješke”, zaključila je ona.

Na biralištima je 7. maja pravo glasa iskoristilo 16.297 građana, a putem pisma 408, što je ukupno 16.706. Nevažećih listića je bilo 330.

Najviše mandata osvojila je DPS – 12, zatim slijede Demokrate sa 9, DF 4 mandata, Novska lista 3, SNP 2 mandata, SD, Izbor, Grupa građana Mišo Škobalj i koalicija SDP- URA osvojili su po mandata, dok Crnogorska, Demos i Bokeljski demokratski savez nijesu prešli cenzus.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR