7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Topla čokolada, zimska poslastica ljekovitih svojstava

Dom i porodica

Comments 0

Topla čokolada, zimska poslastica ljekovitih svojstava

Izvor: Nezavisne novine

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja ljekovita svojstva.Čak se sve do 19. vijeka u medicini koristila kao lijek za probleme sa želucem.

Danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem.

Sama čokolada posebno se cijeni već vjekovima, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju, a takođe se koristila za razne rituale.

Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao-praha, toplog mlijeka, vode, slatke pavlake, šećera... To je napitak koji je popularan u cijelom svijetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.

Na primjer, u Italiji je topla čokolada zaista gusta, dok je u Americi uobičajeno da je ona rijetka, kao mlijeko. S prvim pahuljama ili nakon napornog dana, šolja ovog toplog napitka će doći kao pravi užitak. Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i da sami napravite.

S ukusima se takođe može eksperimentisati, dodacima čak i čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti šlagom, keksićima...

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR