Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Topla čokolada, zimska poslastica ljekovitih svojstava

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: Nezavisne novine

Topla čokolada, zimska poslastica ljekovitih svojstava

Iako se topla čokolada uglavnom konzumira zbog užitka, ona ima i svoja ljekovita svojstva.Čak se sve do 19. vijeka u medicini koristila kao lijek za probleme sa želucem.

Danas znamo da će ovaj čarobni čokoladni napitak ublažiti i kašalj, kao i da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem.

Sama čokolada posebno se cijeni već vjekovima, a prema legendi Asteka, topla čokolada smatrala se pićem bogova u raju, a takođe se koristila za razne rituale.

Napitak se obično pravi od čokolade ili kakao-praha, toplog mlijeka, vode, slatke pavlake, šećera... To je napitak koji je popularan u cijelom svijetu i pravi se na različite načine. Kakao je osnova svih napitaka, a uglavnom se razlikuju po gustoći ili dodatnim aromama.

Na primjer, u Italiji je topla čokolada zaista gusta, dok je u Americi uobičajeno da je ona rijetka, kao mlijeko. S prvim pahuljama ili nakon napornog dana, šolja ovog toplog napitka će doći kao pravi užitak. Postoje i kupovne verzije, ali, naravno, ovu čokoladnu čaroliju možete i da sami napravite.

S ukusima se takođe može eksperimentisati, dodacima čak i čilija, đumbira, cimeta, komadića narandže, likera, ruma, vina ili raznih aromatičnih ukusa čokolade, a ukrasiti šlagom, keksićima...

Ostavi komentar

0/300