14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ANO premijera Andreja Babiša trijumfovala u Češkoj na izborima za EP

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Comments 0

ANO premijera Andreja Babiša trijumfovala u Češkoj na izborima za EP

Izvor: Beta

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Uprkos demonstracijama desetina hiljada Čeha protiv vlade posljednjih mjesec dana, na izborima za Evropski parlament 24. i 25. maja u Češkoj je trijumfovala vladajuća stranka ANO premijera Andreja Babiša dok su izbori donijeli sumrak tradicionalnih stranaka, pošto parnter u vladi, Češka socijaldemokratska stranka prvi put neće imati nijednog poslanika u EP.

Uz rekordni odziv birača, 28,7 odsto u odnosu na 18 odsto prije četiri godine, Babišova ANO osvojila je 21,18 odsto glasova, pet odsto više nego kao pobjednik prethodnih izbora, što znači šest poslanika od 21 koliko Češka ima u EP.

Od tradicionalnih stranaka koje se ne deklarišu kao antisistemske jedina je jasni uspjeh zabilježila Gradjanska demokratska stranka, 14,5 odsto glasova, što je za sedam odsto više nego pre četiri godine, tako da će stranka koju je osnovao bivši češki premijer i predsjednik Vaclav Klaus pa se sa njom razišao imati četiri evroposlanika.

Treći su Pirati sa 13,95 odsto glasova i prvi put će tako u EP ući i tri evroposlanika te antisistemske proevropske stranke, dok će isto tako tri poslanika na osnovu 11,65 odsto glasova imati proevropski liberali iz TOP09 udruženi za STAN.

Prvi put Češka jača i radikalne nacionaliste u Evropskom parlamentu, pošto su češki ekstremisti iz stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure, čiju kampanju su lično u Pragu u aprilu podržali evropski nacionalisti na čelu sa Marin le Pen i Gertom Vildersom, osvojili 9,14 odsto glasova i dva poslanička mjesta.

Dva poslanika na osnovu 7,24 odsto glasova u Brisel šalje i Hrišćanska demokratska unija - Češka narodna stranka a nereformisani komunisti odbranili su jedno poslaničko mjesto sa prethodnih izbora osvojivši 6,94 odsto glasova.

Predsjednik Češke Miloš Zeman ocijenio je tokom izbora za EP da su ti izbori takodje test zadovoljstva Čeha domaćom politikom i vladom a nakon proglašenja trijumfa Babišove ANO portparol predsjednika Zemana poručio je na Tviteru da je mržnja (demonstranata) sa Vaclavskog trga dožvjelal debakl na slobodnim i demokratskim izborima.

"Protiv nas je vođena antikampanja puna laži, vrlo intenzivno. Ali, pobijedili smo i to je sjajno, ponovo svima hvala. Ja sam na to gledao kao na neki indikator da li funkcioniše naša vlada. I mislim da funkcioniše sjajno, iskazuje rezultate, bez potrebe su bojazni za budućnost naše zemlje", kazao je noćas premijer Babiš nakon što je Češki zavod za statistiku saopštio pred ponoć zvanične rezultate.

U Češkoj su ovi izbori za EP jasni debakl pokušaja da se organizuje referendum i Češka izvede iz EU, pošto radikalni nacionalisti i nereformisani komunisti imaju svega tri poslanika od 21 češkog u EP.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR