Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Poslanici u Evropskom parlamentu za pet godina zarade 525 hiljada eura

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: B92

Poslanici u Evropskom parlamentu za pet godina zarade 525 hiljada eura

Završeni su izbori za Evropski parlament, a novi poslanici koštaće Evropsku uniju čitavo bogastvo.

Tokom pet godina mandata svaki od 751 poslanika, mjesečno će primati bruto platu od 8.750 eura. Za pet godina to je oko 525.000 eura bruto. Na tu platu obračunavaju im se evropski porezi i doprinosi za osiguranje. Kad se to odbije, ostane im 6.800 eura mjesečno.

Većina država članica obavezuje svoje zastupnike da plate dodatni nacionalni porez u matičnoj zemlji. Ali, i poslije oporezivanja ostane im plata o kojoj prosječni građani mogu samo da sanjaju. Uz platu zastupnici primaju i druge naknade.

Paušalna naknada od 4.500 eura mjesečno namijenjena je za iznajmljivanje kancelarije, telefonske troškove, računare, organizacije konferencija i izložbi. Naknada se prepolovi za zastupnike koji neopravdano izostanu sa polovine plenarnih sjednica u jednoj godini.

Tu je i dnevnica u paušalnom iznosu od 320 eura za svaki dan službenog puta u Brisel ili Strazbur. Ta naknada pokriva troškove hotela, obroka i sve ostale troškove.

U slučaju da zastupnici na dane glasanja propuste više od polovine sjednica, dobijaju polovinu tog iznosa.

Zastupnicima je osigurana i naknada za putne troškove, a godišnje mogu opravdati 4.454 eura.

Zastupnicima u Evropskom parlamentu na raspolaganju su opremljene kancelarije u Briselu i Strazburu. Mogu se služiti i službenim vozilima parlamenta kad su na službenom putovanju u jednom od ta dva grada.

Poslanici mogu izabrati svoje asistente u okviru računa koji određuje Parlament. Najviši mogući mjesečni iznos za sve troškove zapošljavanja asistenata iznosi 24.900 eura po zastupniku.

Poslanici mogu zaposliti najviše tri akreditovana asistenta, a na ta mjesta ne mogu zapošljavati bližu rodbinu.

 
 

Ostavi komentar

0/300