28 °

max 35 ° / min 23 °

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

35° / 24°

Utorak

07.07.

32° / 23°

Srijeda

08.07.

32° / 20°

Četvrtak

09.07.

33° / 18°

Petak

10.07.

35° / 20°

Subota

11.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako evropski političari reaguju na rezultate izbora

Izvor: Foto: Beta/AP

Svijet

Comments 0

Izvor: RTS

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Kako evropski političari reaguju na rezultate izbora

Na izborima za Evropski parlament predizborne prognoze uglavnom su se obistinile – proevropske partije imaće skoro 500 od 751 poslaničkog mjesta.

Konzervativni blok oličen u Evropskoj narodnoj partiji i progresivna Socijaldemokratska alijansa zadržaće najveću reprezentativnost u Evropskom parlamentu. One su izgubile određeni broj mandata u odnosu na dosadašnji saziv, dok su, sa druge strane, veći broj mandata dobile stranke Zelenih i liberaldemokrata, ali i ekstremne desnice. Nakon objavljenih rezultata, uslijedile su reakcije evropskih lidera.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije za mjesto predsjednika Evropske komisije Manfred Veber navodi da EPP poslije evropskih izbora i pored gubitaka ostaje najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu.

Veber navodi da nema stabilne većine u Evropskom parlamentu bez Evropske narodne partije.

"EPP je danas najveća grupa ako pogledamo brojke"- rekao je Veber.

On je nakon objavljivanja preliminarnih rezultata evropskih izbora naglasio da je najvažniji rezultat taj da je "evropska demokratija živa"- što se odgleda u izlaznosti od preko 50 procenata.

"Drugi najvažniji rezulat je taj da se suočavamo sa slabljenjem partija centra Evropskog parlamenta. Centra koji čine one partije koje vjeruju u jačanje Evrope i ambiciozni plan za budućnost Evrope"- rekao je Veber.

Vodeći kandidat evropskih konzervativaca kaže da je tokom kampanje građanima Evrope obećao stabilnost i ponovio da će EPP raditi u tom cilju u narednom petogodišnjem madatu.

Pozvao je sve na razgovore o mandatu za budućnost EU, istakao da saradnje jedino neće biti s lijevim i desnim ekstremistima i naglasio podršku vodećim liderima grupa u izboru za predsjednika Evropske komisije.

"Želimo da i radimo na Evropi za građane, a ja želim da pokrenem Evropsku komisiju za građane, za to se EPP borio i za to imamo mandat"- zaključio je Veber.

Timermans: Održavanje stvari kakve jesu nije opcija za Evropu

Vodeći kandidat evropskih Socijalista i Demokrata, Frans Timermans, pozvao je sve demokratske i progresivane snage u Evropskom parlamentu da zajedno rade na programu za budućnost EU.

Ocenjuje da održavanje stvari onakvim kakve jesu, za šta se zalaže Evropska narodna partija, nije opcija za Evropu.

"Želim progresivnu i dinamičnu platformu, pri čemu stabilnost nije prva stvar na koju posmislim kada pomsilim na Evropu. Stabilnost znači održavati stvari onakvim kakve su. Mislim da to nije ono što Evropi treba. Evropa treba da dinamično gleda ka budućnosti i preuzme odgovarajuće korake da približi budućnost"- poručio je Timermans.

On naglašava da su i konzervativci i socijaldemokrate poslije ovih evropskih izbora izgubile mjesta u Evropskom parlamentu i da po prvi put nemaju većinu.

"Postaje sve teže da se formiraju koalicije. Ali zbog osvojenih preko 150 glasova, mi imamo odgovornost da uradimo nešto pozitivno za EU, a za to nam je potrebna koalicija"- rekao je Timermans.

Naglašava da su Socijalisti i Demokrate spremni da rade sa svim progresivenim snagama u Parlamentu u pokušaju da nađu "zajednički program za narednih pet godina koji će pripremiti Evropu za 30 godina koje dolaze".

Timermans je odbacio jedino saradnju sa evropskom ekstremnom desnicom. 

Kao priorite politike socijaldemkrata, naveo je klimatske promjene, socijalnu pravdu i poresku politiku.

Bulman: EPP nema više političku moć, tražimo novu koaliciju

Lider grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu, Udo Bulman, navodi da je konzervativna Evropska narodna partija izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima za Evropski parlament.

"Evropska narodna pratija nema rezulate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Organizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsjednik Komisije"-istakao je Bulman.

Dodaje da će se socijaldemokrate u novom Evropskom paralamentu zalagati za više socijalne pravde.

U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za "većinu, a ne samo neke" u Evropi.

"Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsjednika Evropske komisije"- poručio je Bulman. 

Lider grupe S&D u Evropskom parlametu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promjena, ali dodaje da se rezulatati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde. 

Udo Bulman je rekao da će se evropske socijaldemokrete u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mjestu protiv siromaštva koje pogađa djecu, protiv nejednakosti i izbjegavanja plaćanja poreza u EU.

Ferhofstat: Novi bilans snaga u Evropskom parlamentu

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije, Gi Ferhofstat, navodi da je izborima za Evropski parlament završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

"Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. klasične partije, socijalisti i konzervativci, više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne proevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe"- poručio je Ferhofstat.

On najavljuje da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa", koju Republika u pokretu predsjednika Emanuela Makrona, ali i druge slično reformske partije koje slično misle.

"Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mjesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika"- naveo je Ferhofstat.

Ocjenjuje da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

"Zajednička vizija grupe je borba protiv klimatskih promjena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa"- poručio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima ocjenjuje da je to znak da se "Evropa vratila i da je popularna" među građanima.

Salvini: Nova Evropa je rođena

Evropljani su se danas probudili u novoj političkoj stvarnosti poslije održanih izbora u Evropskom parlamentu, a Mateo Salvini je istakao da je "nova Evropa rođena".

On navodi da se susreo s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i ocijenio interesantnom ideju da Srbija bude dio Evropske unije, usprotivivši se istovremeno ulasku Turske u EU.

"Sreo sam se sa Vučićem, a to da Srbija bude dio evropske zajednice je nešto što je geografski, društveno, kulturno gledano interesantno. A Turska ne, nema blage veze s tim. Ali, proširenje i inteligentno uključivanje nekih bliskih naroda, zašto da ne?"- rekao je Salvini.

 Na tek završenim izborima za EP okončana je dominacija glavnih EU partija desnog i lijevog centra i pojavio se izmijenjen politički pejzaž u kojem ultradesničarske, poslovne grupe i ekolozi postaju snage na koje će se računati, ocijenila je agencija AP.

Orban: Mađari vjeruju da je Briselu potrebna promena

Mađarski premijer Viktor Orban navodi da izbori za Evropski parlament pokazuju da "narod u Mađarskoj vjeruje da je u Briselu potrebna promjena".

Orban, koji je kampanju vodio na antimigrantskoj platformi, rekao je da će njegova partija Fides, koja je osvojila 13 od ukupno 21 mađarskog mjesta u parlamentu EU, "sarađivati sa svima koji žele da zaustave imigracije"- prenijela je agencija AP.

"Pokazali smo danas da je Mađarska jaka... jer su Mađari ujedinjeni"- naglasio je mađarski premijer.

Evropska narodna partija, koja vjerovatno ostaje najveća grupacija u EP, suspendovala je članstvo Orbanovom Fidesu zbog zabrinutosti u vezi s demokratijom u Mađarskoj.

Orban je rekao da ne želi da pripada političkoj grupi na čiju politiku ne može da utiče.

Pupovac: Zabrinjavajuće jačanje desnice

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i nosilac stranačke liste na izborima za Evropski parlament, Milorad Pupovac, poručio je da je zadovoljan kampanjom i rezultatima na izborima, a istovremeno upozorio kako jačanje krajnje desnice, koja stvara neravnotežu, treba da zabrine ostale političke opcije.

Ukazuje na činjenicu da se dobar dio biračkog tijela priklonio krajnjoj desnici, što je stvorilo neravnotežu na političkoj sceni zbog koje svi treba da se zabrinu.

"Treba da se zabrinu svi nad tim procesom koji se događa u našoj politici, od centra do lijevog centra"- rekao je Pupovac. 

On ocjenjuje da je Samostalna demokratska srpska stranka, sa 1,66 odsto glasova po izlaznim anketama, postigla vidljivost koju nije imala, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspijevala da postigne.

Ocjenjuje i da je ojačano biračko tijelo i naglasio da su na oko 95 odsto biračkih mjesta rezultati za SDSS bili bolji nego prije pet godina.

Eikhaut: Birači žele progresivnu i zelenu Evropu

Predstanici evropskih Zelenih zadovoljini su rezulatima izbora za Evropski parlament koji ukazuju na značajan skok podrške njihovoj opciji.

Zeleni bi, sudeći prema preliminarnim rezulatima, trebalo da imaju značajnu ulogu u novom sazivu Evropskog parlameta.

Jedan od kandidate Zelenih za mjesto predsednika Evropske komisije, holandski poslanik Bas Eikhaut, rekao je da očekuje sjajne rezultate za Zelene.

"Mislim da je jasno da su birači željeli promjenu i da su glasali za drugačiju Evropu. Mislim da žele progresivnu zelenu Evropu, za to su glasali i mi ćemo se za to boriti"- istakao je Eikhaut.

Prva na listi kandidata Zelenih, Ska Keler, ocenjuje da je bolja izlaznost birača znak prave demokratije.

"Odlično je što imamo veću izlaznost na izborima, jer to je demokratija, praviti svoje izbore za svoju budućnost i ne dozvoliti da drugi odlučuju o vama"-zaključila je Kelerova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR