11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kličko: Kijevu prijeti apokalipsa; Putin: Raste prijetnja od globalnog nuklearnog rata

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Kličko: Kijevu prijeti apokalipsa; Putin: Raste prijetnja od globalnog nuklearnog rata

  • Viber

Za nama je 287. dan ruske invazije na Ukrajinu. Najvažnija dešavanja mogli ste da pratite na Anteni M.

22:52 Dramatično upozorenje Klička: Kijevu prijeti apokalipsa, građani da pripreme zalihe hrane i vode za hitne slučajeve

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da bi grad mogla da zadesi apokalipsa ako Rusija nastavi da gađa vitalnu infrastrukturu. Dodao je kako za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali bi građani trebalo da se spreme za taj scenario, piše Sky news. 

„Kijev bi mogao da izgubi snabdijevanje strujom, vodom i grijanjem. Mogla bi se dogoditi apokalipsa kao u holivudskim filmovima tako da građani ne mogu biti u svojim domovima zbog niskih temperatura“, rekao je Kličko i dodao kako se vlasti trude da ne dođe do tog scenarija.

Kijev nema dovoljno grijnih skloništa da primi 3.6 miliona stanovnika ako dođe do potpunog nestanka struje, prenosi Index.hr.

„Trenutno smo pripremili gotovo 500 autonomnih skloništa s grijanjem, ali to nije ništa za grad od tri miilona stanovnika. Ako i dalje bude nestanka struje, bićemo prisiljeni da ispustimo vodu iz zgrada jer se u suprotnom, zbog niskih temperatura, ona može zalediti u cijevima i oštetiti cijelu vodovodnu mrežu“, naveo je Kličko.

Gradonačelnik Kijeva je pozvao stanovnike da pripreme zalihe hrane i vode za hitne slučajeve, kao i da imaju spremnu odjeću i dokumente za brzi odlazak ako nestane grejanja.

20:40 EK predložila najnoviji, deveti paket sankcija protiv Rusije

Evropska komisija predložila je deveti paket sankcija protiv Rusije, uključujući sankcioniranje još 200 pojedinaca i pravnih osoba te tri banke.

"Osam dosadašnjih paketa sankcija već jako nagriza Rusiju, a danas pojačavamo pritisak devetim paketom sankcija", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Dodala je da Rusija nastavlja da sije smrt i razaranje u Ukrajini te da namjerno gađa civile i civilnu infrastrukturu, nastojeći da paralizuje zemlju početkom zime.

"Stojimo uz Ukrajinu i natjeraćemo Rusiju da plati za svoju okrutnost", istaknula je Von der Lajen.

Deveti paket sankcija uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcionisanih. Među njima su ruske oružane snage, pojedinačni zvaničnici, odbrambene kompanije, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Evropska komisija predlaže i uvođenje sankcija protiv još tri ruske banke te punu zabranu transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralisao "Putinov bankomat". Predlažu se i dodatna ograničenja za izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle koristiti za rusku ratnu mašinu. 

Takođe se predlaže zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica te motora za bespilotne letjelice u Rusiju i izvoz u bilo koje treće zemlje, poput Irana, koji bi Rusiji mogao isporučivati dronove. Predlaže se i udar na rusku propagandnu mašineriju zabranom četiri dodatna kanala i drugih platformi za distribuciju sadržaja.

20:01 Regionalni guverner: U eksploziji na istoku Ukrajine poginulo najmanje šestoro ljudi

U snažnoj eksploziji koja je potresla istočnu regiju Donjeck poginulo je najmanje šestoro ljudi. Regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je projektil pogodio središte grada Kurahovea, povrijedivši još pet osoba.

"Još jedan zločin Rusa u našoj zemlji. Okupatori će odgovarati za sve", kazao je Kirilenko.

17:51 Putin: Raste prijetnja od globalnog nuklearnog rata

Prijetnja od globalnog nuklearnog rata je u porastu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je na sastanku Savjeta za ljudska prava odgovorio na pitanje člana tog tijela Svetlane Makovetskaje o ovom pitanju.

>>Opširnije

17:00 Rusija rasporedila u Ukrajini 150.000 mobilisanih rezervista

Rusija je rasporedila u Ukrajini gotovo polovinu ljudi regrutovanih u djelimičnoj mobilizaciji rezervista, odnosno oko 150.000 vojnika, rekao je predsjednik Vladimir Putin.

"Od 300.000 naših mobilisanih boraca, naših muškaraca, naših branilaca domovine 150.000 nalazi se u zoni operacije", rekao je Putin tokom sastanka koji je prenosila televizija.

On je precizirao da je od tog broja 77.000 rezervista direktno raspoređeno u borbama. Putin je priznao da je sukob u Ukrajini „dug“, istovremeno hvaleći „znatne rezultate“ u osvrtu na aneksiju četiri ukrajinske oblasti.

"Naravno to je dug proces", rekao je Putin na sastanku, prije nego što je pozdravio „pojavu novih teritorija“ kao „znatan rezultat za Rusiju“.

16:34 Sveštenik-ruski agent osuđen na 12 godina zatvora
15:32 Ukrajina: Krvavi paketi ambasadama poslani iz Njemačke, piše da ih je slao Tesla
Na nizu sumnjivih paketa poslanih ukrajinskim veleposlanstvima pisalo je da je pošiljalac prodavnica automobila Tesla u Njemačkoj, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova. Dodao je da su paketi obično slani iz poštanskih kancelarija bez videonadzora.
"Svi paketi imaju istu adresu pošiljaoca: prodavnica automobila Tesla iz njemačkog grada Sindelfingena. Obično su slani iz poštanskih kancelarija koji nisu bili opremljeni sistemom videonadzora. Kriminalci su takođe preuzeli mjere da na paketima ne ostanu tragovi njihove DNK. To ukazuje na stručnu razinu sprovođenja", napisao je Kuleba.
14:23 UN: Rusi su u prvim sedmicama rata ubili najmanje 441 civila, uključujući djecu

Ruske snage ubile su najmanje 441 civila tokom prvih sedmica napada na Ukrajinu, navodi se u izvještaju UN-ovog Kabineta za ljudska prava.

Kancelarija Visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) dokumentirao je pogubljenja i napade u desetinama gradova u tri regije i upozorio da je stvarni broj žrtava u regijama Kijev, Černihiv i Sumi vjerovatno mnogo veći. Izvještaj je pokrivao razdoblje od 24. februara do početka aprila.

"Dotična djela počinile su ruske oružane snage koje su kontrolisale ta područja, pri čemu je ubijen 441 civil (341 muškarac, 72 žene, 20 dječaka i 8 djevojčica). Na mnogim tijelima su vidljivi znakovi namjernog ubistva“, stoji u izvještaju.

13:56 Stoltenberg: Njemačka oprema spašava živote u Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pohvalio je Njemačku zbog isporuka naoružanja Ukrajini ističući da njemački sistemi za vazdušnu odbranu pomažu da se zaštite kuće, škole i bolnice od ruskih raketa.

>>Opširnije

13:01 Ukrajinski zvaničnik: Ukrajinsku djecu 'vode u Čečeniju na patriotsko obrazovanje'

11:01 Ukrajina objavila dva uslova za okončanje rata

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da će imati dva uslova za kraj rata: da Rusija odustane od svojih planova invazije i da povuče svoje trupe s ukrajinskog tla.

Za indijski informativni kanal NDTV rekao je: "Da bi se okončao rat u Ukrajini, moraju se učiniti dvije stvari - mišljenje u Kremlju se mora promijeniti, a sile poput Indije mogu pomoći u tome. Moskva mora odustati od svojih ratnih planova i prebaciti se s ratnohuškačkog na miroljubiv način razmišljanja. Drugo, Rusija mora povući svoje snage s cijele teritorije Ukrajine."

10:06 U Ukrajini od februara više od 17 hiljada civilnih žrtava

Više od 17 hiljada civila, među kojima oko 400 djece, poginulo je u Ukrajini od februara, saopštio je koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za vanrednu pomoć Martin Grifits.

Prenoseći podatke Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, Grifits je rekao da su od 24. februara, početka napada Rusije na Ukrajinu, ubijena 17.023 civila.

"Ipak, mi znamo da je stvarni broj žrtava daleko veći", rekao je Grifits, prenijele su agencije.

On je izjavio da je Svjetska zdravstvena organizacija prijavila najmanje 715 napada na zdravstveni sistem Ukrajine, precizirajući da je u pitanju 630 napada na zdravstvene objekte i 61 na osoblje.

Prema njegovim riječima, više od 14 miliona Ukrajinaca je bilo prinuđeno da napusti svoje domove.

"Među njima 6,5 miliona je interno raseljeno, a više od 7,8 miliona su izbjeglice širom Evrope", kazao je Grifits.

08:21 Ruski udari na regiju Zaporožja tokom noći

Oleksandr Starukh, regionalni guverner Zaporožja, objavio je na Telegramu da je Rusija pokrenula napade bespilotnim letjelicama i raketama na dva sela tokom noći, ranivši 15-godišnju djevojčicu i još dvije osobe.

08:20 Pentagon: SAD ne sprječava Ukrajinu da razvije kapacitete za dalekometne udare

SAD ne sprječava Ukrajinu da razvija sopstvene sposobnosti za dalekometne udare, poručio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

“Ne radimo na tome da spriječimo Ukrajinu da razvija svoje sopstvene sposobnosti”, rekao je Ostin novinarima, prenosi Rojters.

Američki Stejt Department oglasio se ranije poručivši da SAD ne opremaju, niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica.

07:11 Bjelorusija najavila vježbe

Bjelorusija, bliski ruski saveznik, planira da premjesti vojnu opremu i snage kako bi provjerila svoj odgovor na terorizam, izvijestila je državna novinska agencija BelTA, dodajući da će se imitacija oružja koristiti za vježbe.

Ukrajina je mjesecima izražavala strah da bi Bjelorusija i Rusija mogle planirati zajednički upad preko ukrajinske sjeverne granice, iako je Bjelorusija rekla da neće ući u rat.

07:10 Zapadni zvaničnik: Napadi na baze duboko u Rusiji imaće strašan psihološki učinak

Napadi na vazdušne luke duboko unutar Rusije imaće snažan psihološki učinak, rekao je visoki zapadni zvaničnik dodajući da to znači da će Moskva morati da dobro razmisli kako da njeni bombarderi dalekog dometa budu na sigurnom.

Avio baza Engels, nedaleko od Saratova i 600 kilometara od Ukrajine, i još dvije vazdušne baze bile su u posljednja dva dana meta napada dronovima. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, ali ih slavi, a Rusija je odgovorila masivnim napadom na kontrolni sistem ukrajinske vojske.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR