22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Brisel da izabere jednu državu Zapadnog Balkana i ubrza njen ulazak u EU"

Svijet

Comments 1

"Brisel da izabere jednu državu Zapadnog Balkana i ubrza njen ulazak u EU"

  • Viber
Slovački premijer Robert Fico predložio je da Evropska unija izdvoji jednu od kandidatskih zemalja Zapadnog Balkana i ubrza njen ulazak u Uniju.

On je rekao da to treba učiniti kako bi se ostalima dao podsticaj i zbog toga što proširenje daje stabilnost i bezbjednost trenutno uzavrelom regionu.

"Da je to prepušteno meni, ja bih razmotrio da se napravi jedan dinamični korak, recimo da se izabere jedna od zemalja Zapadnog Balkana i da se ubrza njen ulazak u EU kako bi te druge zemlje vidjele da imaju evropsku perspektivu ako ispune kriterijume", kazao je Fico nakon samita EU u Briselu.

On je naglasio da je pristalica proširenja EU na Zapadni Balkan zbog toga što to regionu, u kojem neke zemlje ponovo ključaju, donosi stabilnost i bezbjednost.

v eu zastava

Slovački premijer upozorio je da bi za EU bila katastrofa ako lideri 27 zemalja ne bi postigli dogovor o pet mogućih scenarija iz Bijele knjige za budućnost EU koju je predstavio šef Evropske komisije Žan-Klod Junker i ako ne bi potpisali Rimsku deklaraciju na samitu povodom 60. godišnjice Rimskog sporazuma krajem marta.

"Mehanizam pojačane saradnje ubuduće ne bi trebalo da bude osnova funkcionisanja EU. Osnova bi trebalo da bude konsenzus. Tek zatim, ako neke zemlje osjećaju veću potrebu za saradnjom, nastupiće taj mehanizam", kazao je Fico koji je danas, drugog dana samita predstavljao i Češku, javlja slovačka agencija TASR.

Fico je dodao da se zemlje Višegradske grupe ne plaše Evrope u više brzina jer je vide kao šansu koju treba iskoristiti.

"Bila bi greška, govorim sada o Slovačkoj, kada pojačanu saradnju ne bi iskoristili tamo gdje nama odgovara", rekao je Fico.

Slovački premijer je rekao i da će Višegradska grupa nastaviti saradnju i koordiranje stavova u EU, bez obzira što je Poljska po svaku cijenu pokušala da spriječi da na čelo Evropskog savjeta bude ponovo izabran bivši poljski premijer Donald Tusk koga su podržavale i Češka i Slovačka i Mađarska.

"Pažljivo sam i sa razumijevanjem slušao poljsku premijerku jer ima nešto logike u tome što je pričala. S druge strane, ima logike u tome da bi bila ogromna greška izgubiti funkciju predsjednika ES, jer da je glasanje odloženo, skoro sigurno bi se našla većina za nekog kandidata koji nije iz našeg regiona", kazao je Fico.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Darko

Po mom mishljenju to bi trebao bit KOSOVO jer je on posao najdalje u svemu i lider je ovim bivsim drzavicama pout Bosne Crnegore i Srbije