24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Još dva poglavlja spremna za otvaranje!

Politika

Comments 0

Još dva poglavlja spremna za otvaranje!

  • Viber
Pripremljene SU još dvije pregovaračke pozicije za poglavlja koja očekujemo da otvorimo do kraja godinešto znači da Vlada Crne Gore intenzivno radi na ispunjavanju evropske agende, saopšteno je iz Kabineta premijera.

Naime, Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković razmotrio je pregovaračke pozicije za poglavlja 17. Ekonomska i monetarna unija i 27. Životna sredina i klimatske promjene. Kolegijum je zaključio da je Crna Gora 1. aprila 2017. ispunila sve uslove za otvaranje pretposljednjeg poglavlja Ekonomska i monetarna unija. Na sastanku je istaknut poseban značaj zaštite životne sredine, te ocijenjeno da rješavanje izazova u toj oblasti mora biti među ključnim prioritetima Vlade.

Premijer je istako da cjelokupna administracija mora biti snažno skoncentrisana na postizanje rezultata kojim će integracije dobiti dodatnu dinamiku kroz otvaranje preostalih poglavlja, ali i početak nove faze - zatvarenje pregovaračkih poglavlja. Istakao je da se izazovi moraju rješavati brzo i efikasno, te da je važno dodatno snažiti pozicije institucija u sistemu.

Kolegijum je konstatovao da je preostalo da Crna Gora ispuni uslove za otvaranje još samo jednog poglavlja, te su u tom kontekstu, članovi Kolegijuma razmotrili aktivnosti na ispunjenju početnih mjerila u 8. poglavlju – Konkurencija. U tom smjeru, Vlada će preduzeti dalje aktivnosti kako bi se finalizovao zakonodavni okvir za dodjelu državne pomoći u skladu s evropskim standardima.

Pored toga, predstavljene su i aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u poglavljima 6. Privredno pravo, 7. Intelektualna svojina, 10. Informatičko društvo i mediji, 20. Industrijska politika i 21. Transevropske mreže. S obzirom na to da su ova poglavlja najnaprednija u pregovaračkom procesu, članovi Kolegijuma su sagledali sve potrebne korake kako bi se u što skorijem roku stvorili uslovi da se ubrza proces pregovaranja i završi rad na njima u narednom neposrednom periodu.

Na sjednici su osim članova tog tijela, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, Rafeta Husovića i Zorana Pažina, te ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića, prisustvovali i ministrica ekonomije Dragica Sekulić, ministar finansija Darko Radunović, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i generalna direktorica Direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorsta Angelina Živković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR