26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP Ukrajine povodom "inauguracije" Putina: Ovakvi postupci dokazuju da rukovodstvo Rusije ne prepoznaje svoju odgovornost

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

MVP Ukrajine povodom "inauguracije" Putina: Ovakvi postupci dokazuju da rukovodstvo Rusije ne prepoznaje svoju odgovornost

Autor: Antena M

  • Viber

Inaugurisanjem Vladimira Putina 7. maja ruska vlast pokušava da za čitav svijet i njegove građane stvori iluziju zakonitosti skoro doživotnog ostanka na vlasti osobe koja je od Ruske federacije napravila agresorsku državu, a vladajući režim pretvorila u diktaturu - ocijenili su iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Ruska federacija je tokom takozvanih martovskih "izbora", kako ističu, prekršila odredbe brojnih međunarodnih dokumenata, koji su osnova savremenog sistema međunarodnih odnosa. 

- To su prije svega Povelja Ujedinjenih nacija, Deklaracija o principima međunarodnog prava, Ženevska konvencija o zaštiti civilnog stanovništva u vrijeme rata, Završni akt Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi, kao i desetine rezolucija Generalne skupštine UN. Nezakonito organizovanje takozvanog izbornog procesa na suverenim teritorijama Ukrajine koje je privremeno okupirala Ruska federacija - djelovima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju - uz namjerno prisilno angažovanje miliona ukrajinskih državljana koji žive na privremeno okupiranim teritorijama ili su putem pretnji i ucjena nasilno preseljeni na teritoriju Ruske federacije da učestvuju u tome - kazali su iz MVP Ukrajine.

Ovakvi postupci Ruske federacije, uprkos upozorenjima autoritativnih međunarodnih institucija, kako ističu, još jednom dokazuju da njeno rukovodstvo ne prepoznaje svoju odgovornost i da neće zaustaviti nezakonitu, ničim izazvanu i neopravdanu sveobuhvatnu oružanu agresiju na Ukrajinu koja traje više od dvije godine i izazvala je brojne ljudske žrtve i razaranja.

- Pribjegavajući propagandi i manipulaciji, režim u Kremlju koristi učešće birača i rezultate glasanja da opravda vojnu invaziju na Ukrajinu i agresivnu politiku prema drugim državama. Na osnovu navedenog, kao i uzimajući u obzir aktuelni nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Vladimira Putina, Ukrajina ne vidi pravne osnove da ga prizna za demokratski izabranog i legitimnog predsjednika Ruske federacije - rekli su iz MVP Ukrajine.

Dodaju da nedavne rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 17. aprila i Evropskog parlamenta od 25. aprila potvrđuju nezakonitost održavanja takozvanog "izbora" u privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, njihovu nedemokratsku prirodu na teritoriji Ruske federacije i zapravo negiraju legitimnost njihovih rezultata.

- Pozivamo strane zemlje, međunarodne organizacije i javnost da slijede ovaj primjer - da ne priznaju rezultate ruskih pseudoizbora i legitimitet ruskog diktatora Vladimira Putina, da se dalje suprotstave rušenju od njegovog sistema vladavine prava i univerzalno priznatih demokratskih vrijednosti, kao i da nastave efikasnu podršku narodu Ukrajine u borbi protiv ruske agresije koja predstavlja prijetnju po evropsku i svjetsku bezbjednost, mir i stabilnost - zaključili su iz MVP Ukrajine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR