26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinski bezbjednjaci uhapšeni zbog planiranja atentata Zelenskog

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Ukrajinski bezbjednjaci uhapšeni zbog planiranja atentata Zelenskog

Izvor: BBC/Tanjug

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinska služba bezbjednosti (SBU) privela je dvojicu pukovnika Uprave državne bezbjednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su zajedno sa još trojicom optuženih pripremali atentat na predsjednika Volodimira Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obavještajne uprave Kirila Budanova i ubistva drugih najviših zvaničnika po instrukcijama ruskih specijalnih službi.

Kako navodi ukrajinski portal Strana.ua, privedeni su pukovnici UDO Andrej Guk i Derkač.

„Napadači su pretreseni, pri čemu je pronađeno i oduzeto odgovarajuće oružje, kao i drugi predmeti koji ukazuju na kriminalne aktivnosti“, navodi SBU.

U saopštenju se dodaje da su osumnjičeni za ulogu egzekutora tražili vojna lica bliska predsjednikovom obezbjeđenju, „koja bi mogla da uzmu šefa države za taoca, a zatim da ga ubiju”.

SBU navodi da su Budanova htjeli da ubiju pred Uskrs raketnim napadom na kuću u kojoj se nalazi. Prema navodima SBU, jedan od uhapšenih je već nabavio dronove i municiju za napad.

Direktor SBU Vasil Maljuk rekao je da je napad trebalo da bude „poklon Putinu pred inauguraciju„ koja je danas održana.

Kako je saopšteno, kontraobavještajci i istražitelji Službe bezbjednosti Ukrajine osujetili su planove ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) da eliminiše predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i druge predstavnike najvišeg vojnog i političkog vrha države.

„Planove je sprovela agenturna mreža, koju je unaprijed razotkrila Služba bezbjednosti Ukrajine uz asistenciju rukovodstva Službe državne bezbjednosti“, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Kako se dodaje, u mreži, čije je aktivnosti nadgledao FSB iz Moskve, bila su dva pukovnika Ukrajinskog odjeljenja državne bezbjednosti (UDO) koji su prenosili tajne informacije Ruskoj Federaciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR