26 °

max 26 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti traži da se dijalog sa Srbijom ne miješa sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope

Izvor: epa efe

Region

Comments 1

Kurti traži da se dijalog sa Srbijom ne miješa sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte da se proces normalizacije odnosa sa Srbijom ne smije miješati sa pitanjem članstva Kosova u Savjetu Evrope.

Ako se pomiješaju, rekao je Kurti, nanijela bi se šteta dijalogu za normalizaciju odnosa koji se vodi u Briselu, ali i Savjetu Evrope kao instituciji očuvanja i podsticanja demokratije i ljudskih prava.

“Premijer je podsjetio da se normalizacija odnosa između Kosova i Srbije odvija u Briselu, a ne u Strazburu te da je članstvo u Savjetu Evrope pitanje poštovanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava – vrijednosti koje Kosovo prihvata“, kaže se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Prethodnih dana pojavile su se informacije da se Francuska i Njemačka spremaju da blokiraju prijem Kosova u Savjet Evrope, kao rezultat kampanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Očekuje se da će ta organizacija 16. maja glasati za prijem Kosova.

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojili su 16. aprila dvotrećinskom većinom izvkeštaj grčke poslanice Dore Bakoyannis, kojim se Komitetu ministara Savjeta Evrope preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.

U saopštenju Kurtijevog kabineta navodi se da je on međunarodnim predstavnicima rekao da je Kosovo najdemokratskija država Zapadnog Balkana i da je ispunilo uslove za članstvo u Savjetu Evrope.

Kazao je i da bi svaki dodatni zahtjev buio u suprotnosti sa glasanjem od 16. aprila.

Predstavnici zemalja Kvinte za sada se nijesu oglašavali, ali su više puta pozivali Kosovo da poduzme korake ka normalizaciji odnosa sa Srbijom tako što će prvo formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mojaš

Svojom infatilnom politikom Kurti nanosi dugoročno,nepopravljivu politiku građanima Kosova i državi.Nevjerovatne gafove pravi,da i sama Njemačka i SAD najveći garanti nezavisnosti Kosova,približavaju svoje stavove prema Beogradu.Da li Kurti to vidi ili je totalni demagog i amater,vidjećemo.