5 °

max 5 ° / min -1 °

Subota

16.01.

5° / -1°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đedo već glasao – sad će treći put

Istorija

Tag Gallery
Comments 7

Autor: Antena M

  • Viber

Đedo već glasao – sad će treći put

Piše: Vladimir Jovanović

Iako imam 82 godine, 52 svešteničke službe, nikada nijesam bio na parlamentarnim izborima do danas. Ovoga puta, 30. avgusta, ću izaći na izbore – saopštio je Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski SPC.

To ne znači da Amfilohije-Đedo u proteklih tri decenije nije koristio svoje biračko pravo. Izašao je i glasao na referendumima o državno-pravnome statusu Crne Gore. U oba navrata, osnovano se pretpostavlja, glasao je – protiv obnove nezavisnosti svoje domovine.

Izgleda da je želio da glasa na parlamentarnim izborima 2001. – ali tada su mu rekli da nije u biračkome spisku.

Prvi referendum održan je 1. marta 1992. godine, dok su vladali uslovi stanja neposredne vojne opasnosti. Od raspisivanja do održavanja referenduma proteklo je svega sedam dana. Glavne opozicione stranke, Savez reformskih snaga (liberali, socijaldemokrati, socijalisti), zatim glavna srpska stranka – Narodna, te manjinske zajednice Muslimana (Bošnjaka), Albanaca i Hrvata su bojkotovale referendum, ocijenivši ga neregularnim.

Amfilohije je tada uredno slijedio politiku DPS-a. Na referendum je izašao i glasao, iako nije bio u biračkome spisku – dvije godine ranije se iz Vršca preselio na Cetinje, a nije prijavio promjenu prebivališta.  Izvještač „Monitora” Nebojša Redžić je obišao neka biračka mjesta i onomad zabilježio:

„Na Cetinju – pustoš. Nigdje nikoga. Ko bi rekao da će do 19 sati izaći 60 odsto Cetinjana. A tako sablasno djeluju pusta birališta. Primjećujemo Amfilohija Radovića i oca Nikodima. Amfilohije glasa uz popust, jer nije upisan u birački spisak. Valjda je ključ u tome što njegovi glas, kao i kod svakog pravog pastira, vrijedi bar za 4-5 hiljada članova njemu odanog stada”.

Amfilohije je pokazivao interesovanje i za parlamentarne izbore 2001. godine, kada je pokušao da demantuje saopštenje Sekretarijata za razvoj Crne Gore u kome se navodi da nikada nije bio na biračkome spisku i da nije podnosio zahtijev za upis u birački spisak.

„GLASAO SAM 1992. GODINE, što znači da sam bio u spisku birača", izjavio je, napominjući da je njegova lična karta izvađena na Cetinju. Tvrdio je kako je „zbog nečijih interesa izbrisan iz biračkoga spiska” i da je, navodno, „zabrinut za anonimne ljude koji ce brisanjem sa biračkoga spiska biti onemogućeni da glasaju samo zato što neko eventualno smatra da neće glasati za njegovu opciju”.

Uoči referenduma 2006. godine, Amfilohije se upisao u birački spisak. Glasao je 21. maja na biračkome mjestu 23. u Gradskoj biblioteci „Njegoš” na Cetinju.

Amfilohije-Đedo Radović je i dva puta kandidovan i dva puta je glasao na internim izborima za poglavara SPC, održanim u Beogradskoj patrijaršiji – 1990. i 2010. godine. Oba puta je propao kao kandidat za patrijarha.

 

 

 

 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

pop

E svaka mu je istina takva,toliko godina,a da .... pih. Pozdrsvlja ga otac Rafailo

MNE

Nadam se sledeci koji mora biti protjeran iz CG je doticni,jer veceg neprijatelja CG majka radjala nije.

gagi

to je znak da je glavni kolovodja za rusenje Crne Gore. e ovog puta si se preracunao crna sotono jer iz tvojih prljavih usta samo klezve izlaze i bljuvotine ti nijesi svesteno lice ti si bozja nakaza kupi ogledalo vidi se jednom si nogom u grob srecan ti put za Srbiju nevrnuo se.