15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Američki papiri: Crna Gora okupirana i u haosu, tvrdi šef Stejt departmenta (januar 1920)

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

Američki papiri: Crna Gora okupirana i u haosu, tvrdi šef Stejt departmenta (januar 1920)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Odbor za vanjske odnose Predstavničkoga doma Kongresa SAD okupio se u Vašingtonu 7. januara 1920. da bi razmotrio zakonski prijedlog finansiranja diplomatsko-konzularne službe. Sastanku prisustvuju državni sekretar za vanjske poslove Robert Lansing (na slici gore), njegovi saradnici i dvadesetak kongresmena, članova odbora.

Diplomatski odnosi SAD i Crne Gore uspostavljeni su 1887. godine. Od 3. marta 1905. američko zastupništvo u Crnoj Gori je dodijeljeno misiji u Kraljevini Grčkoj s rezidentom (ministrom-ambasadorom) SAD u Atini.

Nakon proglašenja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918, bez legalne i legitimne odluke Crnogoraca, SAD i dalje priznaju suverenitet nezavisne Kraljevine Crne Gore. Postoji crnogorski otpravnik poslova u SAD, lojalan kralju Nikoli i crnogorskoj vladi u egzilu, što je, na prvi pogled paradoksalno, jer Vašington je priznao i novostvoreno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) s kojim takođe ima razmijenjene diplomatske zvaničnike.

Diskusiju 7. januara 1920. sa državnim sekretarom tj. ministrom vanjskih poslova Lansingom o statusima i implikacijama paralelnih odnosa i sa Kraljevstvom SHS i sa Kraljevinom Crnom Gorom pokrenuo je Džon Dž. Rodžers, kongresmen iz Masačusetsa, a u jednom navratu se u nju uključio i kongresmen iz Ilinoisa Adolf Dž. Sabat.

Iz odgovora ministra Lansinga, između ostaloga, proizilazi: da SAD nijesu priznale divlje „ujedinjenje” pod srpskim bajonetima na tzv. podgoričkoj skupštini 1918; da su u Vašingtonu svjesni da se radi o okupaciji i da je stanje u Crnoj Gori haotično.

Nadalje, Stejt departmentu je, prema Lansingu, prihvatljiv opstanak nezavisne Kraljevine Crne Gore, izvan Kraljevstva SHS (Jugoslavije), da te dvije države odvojeno egzistiraju — ukoliko bi takva bila i konačna odluka Mirovne konferencije u Parizu. Međutim Lansing, državni sekretar od 1915, docnije nominalni šef američke delegacije na Mirovnoj konferenciji u Parizu, podnio je 12. februara 1920. ostavku na sve javne funkcije.

Slijedi cjelokupan izvod o Crnoj Gori iz diskusije u Odboru za vanjske odnose Predstavničkoga doma Kongresa SAD 7. januara 1920. (Izvor: „Prijedlog zakona o diplomatsko-konzularnome zastupništvu”, Government printing office, Vašington, 1920, 15-16)…

-----

RODŽERS: Nije li i Jugoslavija priznata?

LANSING: Da, gospodine.

RODŽERS: Zašto u tom slučaju nije predviđeno mjesto ministra?

SABAT: To spada pod Srbiju.

LANSING: Dolazi pod Srbiju, ali mislim da bi to trebalo promijeniti u pravo ime. Naš ministar je akreditovan u Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca, a imenovanje za tu dužnost potvrđeno je u julu prošle godine.

RODŽERS: Da. Čitao sam u štampi nešto o ministru kod Srba, Hrvata i Slovenaca. Mislite li da bi to trebalo promijeniti?

LANSING: Da, gospodine.

RODŽERS: Koliko ja razumijem, stara Crna Gora je dijelom, barem sada, uključena u Srbe, Hrvate i Slovence?

LANSING: Da, gospodine.

RODŽERS: Pa ipak imamo nomenklaturu „Grčka i Crna Gora" kao nekada?

LANSING: Da, gospodine.

RODŽERS: Drugim riječima, vaš prijedlog da se pričeka mirovni sporazum ne čini se odlučujućim u ovoj stvari, jer mi stvaramo nove misije temeljene na teoriji da će mirovni sporazum proći, a ipak zadržavamo sve stare misije kao „sveto slovo”, da neće biti nikakve promjene u poretku stvari.

LANSING: Nove priznajemo bez obzira na mirovni ugovor.

RODŽERS: To je istina, ali ako mirovni sporazum ne prođe, pretpostavljam da bi neke od tih stvari mogle biti „nepriznate", ako postoji takva riječ?

LANSING: Ne. Priznanje Poljske i Čehoslovačke i Srba, Hrvata i Slovenaca već se dogodilo. Nema razlike imamo li mirovni ugovor ili ne; priznali smo ih kao nezavisne države.

RODŽERS: Uzmimo slučaj Holandije i Luksemburga, koje se graniče, a takođe i Grčke i Crne Gore, graniče se?

LANSING: Da, gospodine.

RODŽERS: Možda je u stara vremena to spajanje bilo ispravno, no je li još uvijek ispravno?

LANSING: Što će biti s Crnom Gorom, ne vjerujem da iko zna. Trenutno je pod okupacijom Jugoslavije i njome se upravlja kao dijelom Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Sjedinjene Države nikada nijesu službeno priznale uniju [prisajedinjenje Crne Gore Srbiji, prim] i još uvijek postoji crnogorski otpravnik poslova u Vašingtonu.

Vjerujem da će na kraju najbolji način biti prekinuti akreditaciju ministra i za Grčku i za Crnu Goru.

Tamo [u Crnoj Gori] vlada haos i zato smo ga ostavili kako je bilo. Mislim da ga možemo naknadno izmijeniti ako postoji odlučnost što će se raditi…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR