10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pismo Radojice M. Nikčevića i Nikole S. Nikolića iz Brindizija 19. juna 1919. godine Jovanu S. Plamencu

Istorija

Comments 1

Pismo Radojice M. Nikčevića i Nikole S. Nikolića iz Brindizija 19. juna 1919. godine Jovanu S. Plamencu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Novak ADŽIĆ

Crnogorski ustanici i njihovi komandanti isticali su da se bore za prava crnogorskog naroda i za slobodu i samostalnost Crne Gore i za očuvanje prijestola kralja Nikole i dinastije Petrović-Njegoš, a protiv terora srpskih vlasti i razbojnika pod egidom oligarhije regenta Aleksandra Karađorđevića i Nikole Pašića, koji se sprovodi u Crnoj Gori.

U tom smislu, ustaničke četovođe Radojica M. Nikčević i Nikola S. Nikolić su iz italijanskog grada Brindizija 19. juna 1919.godine, poslali, preko generalnog crnogorskog konzulata u Rimu i generalnog konzula Velimira- Veljka Ramadanovića, pismo ministru predsjedniku crnogorske kraljevske Vlade Jovanu S. Plamencu, u Parizu, u kome kažu sljedeće:

“Gospodine Ministre,

Opunomoćeni od strane ustaša i naroda Crnogorskog, tj.naših jednomišljenika, koji se bore za slobodu i samostalnost Crne Gore, i za Uzvišenog Kralja Gospodara, a opunomoćeni od ustaškog odbora, sa potvrdom g.g. Živka M. Nikčevića sekretara Ministarstva unutrašnjih djela i Milisava Nikolića sudije i narodnog poslanika, doputovali smo u Brindizi 18.06.1919.god.

Gospodine Ministre,

1.Pod % sprovodimo vam protest kojega molimo da ga iznesete na javnost pred Konferencijom mira i dokažete Konferenciji da nam je nemoguće pod okovima Aleksandrovih i Pašićevih razbojnika ni dan živjeti.
O za Boga ima li pravde, ima li Boga, ima li ikoga na zemlji da nam pomože ili ćemo dovijek ovako ostati da u nevolji umiremo i muka se mučimo. Ni dahije u vrijeme Turske, ni Smail aga Čengić nijesu više jada dali sirotinji nego što nam rade sada srpske vlasti u Crnoj Gori.

2. Pod % sporovodimo vam naše punomoćje potvrđeno od strane ustaškog odbora.

3. Sprovodimo vam jedno pismo od strane gospodina Živka Nikčevića koje ide lično za gospodina predsjednika J.S.Plamenca, i g.ministra vojnog Milutina Vučinića.

Mi čekamo u Brindizi. Zato čekamo od vas odgovor, jer se mi moramo opet povratiti u Crnu Goru“.
(Državni arhiv Crne Gore (DACG), OSIO-novi period Podgorica, Zbirka Jovana S. Plamenca, dok.br. 94, Radojica M. Nikčević i Nikola S. Nikolić-Kraljevskom crnogorskom ministru predsjedniku gospodinu Jovanu S.Plamencu, Neji kod Pariza, Brindizi 19. VI.1919.godine).

Ustanički četovođa i oficir, poručnik crnogorske vojske Nikola S. Nikolić iz Broćanca kod Nikšića, poginuo je u sukobu sa srpskim trupama 12. februara 1920. godine. Zapravo, u herojskoj borbi sa okupacionim srpskim trupama teško je ranjen i da ne bi pao živ u ruke neprijatelju aktivirao je bombu i oduzeo sebi život.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lili

Slava im i hvala za vijek vijekova, junaci crnogorski i mucenici za slobodu.