24 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kada i kako je počela diplomatska karijera poslanika Kraljevine Jugoslavije Ivana Iva Andrića  u Hitlerovom nacističkom  Trećem Rajhu 1939. godine

Istorija

Comments 8

Kada i kako je počela diplomatska karijera poslanika Kraljevine Jugoslavije Ivana Iva Andrića u Hitlerovom nacističkom Trećem Rajhu 1939. godine

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Novak Adžić

Književnik, diplomata i političar Ivan-Ivo Andrić je služio i preživio kao beskrupolozni oportunista pet režima i nekoliko ideologija. On je u ideološko-političkom i doktrinarnom smislu pripadao u esenciji velikosrpskom državno-nacionalnom programu i smatao je da su "srpske države" ne samo Srbija, već i Crna Gora, te Bosna i Hercegovina, čak je "srpska zemlja" za njega bila i nekadašnja Dubrovačka republika.

Andrić je bio je službenik,činovnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije u više država, kao ljubimac dinastije Karađorđević, bio je omiljeni diplomata dr Milana Stojadinovića, koji ga je promaknuo za pomoćnika ministra inostranih djela Kraljevine Jugoslavije u svojoj vladi, da bi se po padu Stojadinovića priklonio knezu Pavlu Karađorđeviću i vladi Dragiše Cvetkovića. Knez Pavle ga je imenovao za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra Kraljevine Jugoslavije u nacističkoj Njemačkoj, odnosno, kod Hitlerovog režima u Trećem Rajhu.

Ivo Andrić je rado prihvatio tu dužnost i otišao u Berlin, u kome je službovao kao diplomata sve do izbijanja rata i napada Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju aprila 1941. godine. Ivo Andrić je 19. aprila 1939. godine stupio na dužnost poslanika Kraljevine Jugoslavije u Hitlerovom Trecem rajhu predajom akreditivnih pisma Adolfu Hitleru u Rajhkancelariji u Berlinu prilikom službenog i svečanog prijema.

O tome izvještava detaljno i beogradski list "Vreme", broj 6193 od 20. aprila 1939. godine.

U prilogu donosimo faksimil iz lista "Vreme" tog službenog prijema Iva Andrića kod Adolfa Hitlera u Berlinu 19. aprila 1939. godine. Komentar nije potreban, sem napomene da je Andrić vrlo udobno živio dvije godije u Berlinu. O audijenciji Andrića kod Hitlera na naslovnoj stranici glavni list u Kraljevini Jugoslaviji beogradska "Politika", broj 1194, od 20. aprlila 1939. donosi opširan izvjestaj, koga, takođe, u faksimilu prezentiramo u ovom prilogu.

.

.

.

.

.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

VLAJS

STALJIN U KOALICIJI SA HITLEROM DO JUNA 1941.DAKLEN...

Dado

(Nastavak)...poznato rumunski vladar Vlad Drakula, je “volio” da primjenjuje ta Zvjerstva. Muslimani u ovom dijelu Balkana i danas placaju cijenu Andriceve “umjetnicke slobode”.

Dado

Negdje sam procitao, da je “nabijanje na kolac”, koje je detaljno i plasticno opisao u pomenutom romanu, ustvari, prenio iz austrijskih novina, gdje je u clanku opisan slucaj zlocina, koji su englezi vrsili nad africkim plemenima. Srbi su to prihvatili, kao turski nacin odmazde. Kako je iz istorije