13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević smatra da bi inicijativa CDT-a relaksirala novu Vladu, za Vuksanovića nije realna

Javna rasprava

Tag Video
Comments 0

Kovačević smatra da bi inicijativa CDT-a relaksirala novu Vladu, za Vuksanovića nije realna

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju, govoreći o njihovoj inicijativi da se prilikom predstojećeg sprovođenja popisa stanovništva ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i o jeziku, kazala je da se etnonacionalizam u Crnoj Gori nije smanjio od 2011.

Gostujući u našoj emisiji "Javna rasprava" Kovačević navodi da nema javno dostupnih indikatora da se nadamo će sponatano, odjednom biti bolje.

“Pošto ne vjerujem u spontanost takvih svari, krenuli smo sa pripremom ove inicijative i predložili je zato što je, inače, prethodna Vlada za posljednji kvartal ove godine planirala usvajanje Zakona o popisu. Istraživanja pokazuju zabrinjavajući stepen radikalizacije i mi vjerujemo da tenzije moraju deeskalirati, te da je ovo jedan od načina”, kazala je Kovačević.

Nacionalne tenzije od pada komunističkog sistema nijesu ni prestajale, mišljenja je novinar Duško Kovačević.

“Teško ćemo pobjeći od nacionalnih tenzija koje su specifikum Crne Gore, fenomen potpuno drugačiji nego bilo gdje na svijetu”.

Milic Kovačević objašnjava da se ne zalažu da se ne vodi nacionalna statistika, već da se ona izmjesti iz popisa.

“Ideja je bila samo da se to uvede u tok koji neće značiti prateću kampanju i pritisak. Popis nijesu izbori, popis je samo podatak”, kazao je Kovačević.

Izmiještavanje prikupljanja podataka o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i jeziku, iz popisa bi, po mišljenju Milica Kovačević, relaksiralo novu Vladu.

“Spuštanje te teme bi im možda omogućilo da profunkcionišu i da se usmjere na ono što će građani prepoznati kao rezultat. Tako iako nas kritikuju, ja mislim da im to može da pomogne”.

Komunikolog Miodrag Strugar smatra da sve što se dešavalo u Crnoj Gori je priprema za popis te da je protiv odlaganja popisa.

“Ja sam i protestne litije povezivao sa popisom. Karakteristika za ovaj popis je ta da je Vlada Srbije još prošle godine zvanično rekla da je interesuje popis u Crnoj Gori. Mislim da smo zakasnali sa tim da se građani ne izjašnjavaju po ova tri pitanja jer će to uvijek ostaviti sumnju zbog čega se to radi, da li zbog toga što je promijenjena vlast… “

Milica Kovačević naglašava da ne postoje šansa da popis bude registracioni, te da će se morati raditi upitnikom.

Predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović misli da inicijativa CDT-a nije realna.

“Takva odredba ne bi doprinijela smirivanju tenzija već bi možda dovela do akumulacije tenzija, koje bi poslije možda imale neku nepoželju ekspresiju. Stava sam da zovnemo strane eksperte da nadgledaju popisni proces”, zaključio je Vuksanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR