11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuksanović: Izbori u Nikšiću će imati državne konsekvence; Strugar: Miješanje Vučića i Dodika nije iznenađenje

Javna rasprava

Comments 0

Vuksanović: Izbori u Nikšiću će imati državne konsekvence; Strugar: Miješanje Vučića i Dodika nije iznenađenje

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Komentarišući inicijativu za izmjenu tužilačkih zakona u našoj emisiji Javna rasprava predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović kazao je da će Crna Gora biti na gubitku i naglašava da SDT mora imati kontinuitet u radu.

“Promjenom u samoj strukturi SDT-a doći će do određenih negativnih posljedica, jer neke kriminogene strukture jako dobro koriste slabost institucija”, naveo je on.

Komunikolog Miodrag Strugar kada je ova inicijativa posrijedi, zamjera što nema konsultacija unutar Crne Gore kao ni sa međunarodnom zajednicom.

“Može tu biti malo revanšizma i osvete, ali žele da obezbijede da imaju uticaj na buduće tužilaštvo. U svakom slučaju jasno je da nova većina ne mari za ono što je govorila ranije, da treba da o nekim krucijalnim zakonima povesti širu raspravu i doći do konsenzusa uz pomoć EU, uz pomoć Venecijanske komisije, sad ništa ne važi što je važilo”, kaže Strugar.

Novinar Duško Kovačević podržava inicijativu uprkos stavu EU da ne podržava potez koji nova vlast namjerava da uradi.

“SDT je bitan organ u primjeni prava i sa stanovišta same institucije to jeste problematičan čin, pogotovo za zemlje našeg stanja. Međutim kada vidimo kako je to do sad rađeno, čini mi se da nije bilo drugog rješenja a da bude u okvirima legalizma”, smatra Kovačević.

Kovačević je saglasan i sa izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju ali dodaje:

“Neka očiste tu staru politikantsku garnituru koja je ušla u sve pore društva ali ono što je problem, kako nove vlasti konkretno počinju da povlače poteze, vidimo da se tu neće promijeniti ništa i to je najveća tragedija”, ističe on.

Strugar napominje da je vlast obećala da nema revanšizma ali da kako kaže od toga nema ništa.

“Upravo ćemo na primjeru direktorke podgoričke gimnazije vidjeti da li ih zaista zanima meritokratija ili ne”, ističe Strugar.

Kada su posrijedi izbori u Nikšiću Vuksanović smatra da je sadašnja vlast sigurna u izborni uspjeh u Nikšiću, te da je to loše po njih jer kako kaže to stvara borbu među njima samima.

“Imamo situaciju u Nikšiću da Vučić i Dodik izlaze na izbore. Krivokapić je svjestan da nema legitimitet u skupštini i on će na ovim izborima pokušati da stekne legitimitet. Treća stvar je to što će i struktura DF-a i politička struktura oko Dake Davidovića htjeti da što više smanje uticaj URE. Siguran sam da će lokalni izbori u Nikšiću imati neke državne konsekvence”, navodi Vuksanović.

Kovačević je stava da Vlada zavisi od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ponašanje Mandića i paternalizam Vučića prema Crnoj Gori i njima upravo ide na tu vodu, tako da treba osuditi to miješanje”, kaže Kovačević.

Miješanje Vučića i Dodika po Strugaru nije nikakvo iznenađenje.

“Ko god da dođe na vlast u Srbiji on se ponaša potpuno isto prema Crnoj Gori. Oni hoće vlasništvo nad Crnom Gorom i te se nade ne gube. Već je bilo miješanja u lokalne izbore, ovo nije prvi put nego sad rade to otvorenije jer su na vlasti”, zaključuje Strugar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR