8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BBC objavio: Koliko je vakcina sa Oksforda efikasna

KORONAVIRUS

Comments 1

BBC objavio: Koliko je vakcina sa Oksforda efikasna

Izvor: agencije

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vakcina Univerziteta Oksford protiv Covida-19 djelotvorna je 70 posto, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje.

Radi se, kako piše BBC, o svojevrsnom trijumfu i razočaranju s obzirom na to da vakcina “Pfizera” i “Moderne”, kako su objavile obje kompanije, imaju 95-postotnu djelotvornost.

“Ova današnja vijest vodi nas korak bliže trenutku kada ćemo upotrebom vakcina stati nakraj situaciji koju je prouzrokovao virus”, saopštili su naučnici sa Univerziteta Oksford.

Vakcina je pokazala efikasnost  i od 90 odsto kada su dobrovoljci prvo primili pola predviđene doze, a nakon najmanje mjesec dana i punu dozu.

Drugi režim doziranja pokazao je efikasnost od 62 odsto kada bi dobrovoljci primili dvije pune doze u razmaku od najmanje mjesec dana, i kombinovana analiza je pokazala efikasnost od 70 odsto.

U kliničko ispitivanje oksfordske vakcine bilo je uključeno 20 hiljada dobrovoljaca, polovina njih iz Velike Britanije, a ostatak iz Brazila.

Covid-19 potvrđen je u 30 slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcine te u 101 slučaj kod ljudi koji su primili placebo.

 Stručnjaci koji su sprovodili ispitivanje, kazali su da vakcina daje 70-postotnu zaštitu.

Kako piše BBC, kod dobrovoljaca koji su primili dvije jake doze vakcine, djelovanje je bilo 62 posto, ali je porasla kada su dobrovoljci dobili jednu slabiju dozu, a nakon toga jaču dozu vakcine. Još nije poznato zašto dolazi do takve razlike u djelotvornosti vakcina.

Profesor Andrew Pollard, koji je bio vodeći stručnjak kliničkog ispitivanja, kazao je da je zadovoljan rezultatima. Kazao je i da su podaci o 90-posto djelotvornosti intrigantni.

Ipak, vakcina Oksforda jeftinija je, te ju je lakše pohraniti i prenositi, za razliku od vakcina dvije pomenute kompanije.

Vakcina Oksforda i dalje će imati svoju ulogu u borbi sa pandemijom Covida-19 ako je odobre regulatori.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Saopštenje je ustvari bilo drugačije. Ako se primi pola doze vakcine i posle mjesec dana puna doza, efikasnost je 90%. Ako se oba puta primi puna doza, efikasnost je oko 70%. Sad će se raditi na određivanju prave doze da bi se dobila najveća efikasnost.